A fost o vreme în care, nu știu prea bine din ce motiv, am evitat cu încrâncenare lectura motivațională. Poate pentru că îmi amintea de manualele din facultate sau pur și simplu pentru că-s genul de om care se pierde printre rafturile unei librării în căutare de aventuri, fantezii și povești nemuritoare, iar la ieșire poartă întotdeauna sub braț un roman. Căutam emoții și eșuam în a înțelege câte emoții se ascund într-o astfel de carte, o carte despre oameni care nu sunt eroi, o carte despre oameni cu temeri și limite, o carte despre cum să te autodepășești. Am început să mă prind de câteva lucruri abia când mi-am călcat pe prejudecăți și mi-am zis Hai că nu doare! Aruncă un ochi! Tu poți! Și am putut, și n-a durut, din contră, a vindecat și mi-a deschis și ochiul celălalt.
Cum să trăiești în felul tău. Ce înseamnă să fii rebel? – Osho
E cartea care mi-a deschis apetitul și cea care înseamnă cel mai mult pentru mine datorită sentimentul de eliberare pe care mi l-a oferit. Citind-o mi-am dat voie să fiu mai relaxată, să privesc lucrurile cu mai multă detașare, să nu mă mai simt ciudat pentru că nu încap în tipare, pentru că nu satisfac cerințe și nu alimentez așteptări. Prin urmare e și cartea pe care o recomand mai înainte de toate, în special celor care încă nu și-au putut da voie să fie ei înșiși, dar se caută și își doresc să se găsească.
”A fi deplin viu înseamnă a trăi în momentul prezent, fără ca trecutul să se amestece câtuși de puțin – atunci răspunzi momentului, iar răspunsul vine din conștiința ta, nu din cugetul tău. Cugetul e o înșelătorie, cugetul e un șiretlic social. Societatea a dat naștere cugetului. Ceea ce simți tu nu vine din instinct. Ai fost păcălit. Nu e nevoie să faci nimic ca să fii un om valoros – ești deja valoros. Dacă n-ar fi fost așa nu te-ai mai fi aflat aici. Dumnezeu ți-a dat naștere, te-a creat, ceea ce însemană că ca văzut El ceva valoros în tine. Dacă ești lipsit de valoare, înseamnă că Dumnezeu nu e un creator prea original. Societatea te face să te simți fără valoare, fiindcă numai așa te poate exploata. Atunci tu îți vei da toată silința să devii un om de valoare, fiindcă numai în felul acesta îți poți câștiga respectul de sine, iar ca să fii valoros faci ce-ți poruncește societatea. Societatea îți inoculează frica – frica de a fi lipsit de valoare, frica de a fi condamnat, frica de a fi lăsat singur, frica de a fi un nimeni, frica de a fi anonim. Și atunci ești gata să cedezi, să te înclini în fața oricărui nonsens.”
Totul este bine – Louise L. Hay & Dr. Mona-Lisa Schultz
Pe Louise Hay am descoperit-o prin vară, când am început să cochetez pentru prima dată cu afirmațiile pozitive și meditațiile ghidate. Cartea este un ghid de vindecare prin puterea afirmațiilor, un ghid pentru identificarea și eliberarea tiparelor mentale negative care creează și încurajează problemele de sănătate în viața fiecăruia dintre noi. Mi s-a părut interesant să descopăr că insomnia, migrenele și miopia, intrate în viața mea de câțiva ani buni, sunt semne prin care organismul încearcă să-mi semnaleaze că mă confrunt cu anumite neajunsuri la nivelul celui de al șaselea centru emoțional; cu alte cuvinte, pentru că universul meu interior nu reușește să se pună de acord cu lumea exterioară, am suferit un dezechilibru al chakrei celui de-al treilea ochi. Pentru cei interesați de o lectură în care psihologia, spiritualitatea și medicina își dau mâna și pentru toți cei care vor să-și schimbe gândirea și sunt interesați să afle mai multe despre ei înșiși, cartea lui Hay în colaborare cu dr. Schultz merită să fie luată în seamă. Eu am citit-o în PDF, dacă o vreți, dați-mi de veste!
Lasă grijile. Începe să trăiești – Dale Carnegie
Cartea asta este, după cum spune însuși autorul, un manual sau un raport concis și documentat despre felul în care mii de adulți și-au învis îngrijorările, este o serie de rețete izbutite despre cum putem elimina neliniștea din viața noastră, un îndemn la acțiune, la viața, la bucuria de a trăi, este o carte practică în care te poți avânta cu încredere și pe care este de preferat s-o citești și s-o răsfoiești ori de câte ori simți că o iei pe arătură. Pe lângă informații, Dale Carnegie vine să ofere cititorului și impulsul de a-și forma noi deprinderi, obiceiuri sănătoase, spre a îmbrățișa schimbarea în adevăratul sens al cuvântului. Citindu-l am învățat ca cel mai sigur mod de a-mi face călătoria prin viață sigură și entuziastă este să izolez prezentul de trecut și de viitor – Compartimente etanșe de timp, așa este numită tehnica. Nu știu cât reușesc sau dacă reușesc în fiecare zi, dar perseverez și de ceva vreme parcă-mi este mai plăcut prezentul.
”Atingeți un buton și auziți, la fiecare nivel al vieții, cum se închid ușile de fier, lăsând afară Trecutul – zilele moarte de ieri. Atingeți alt buton și izolați, printr-o cortină metalică, Viitorul – zilele de mâine, nenăscute încă. Astfel veți fi în siguranță, în siguranță pe ziua de astăzi! Lăsați trecutul mort să își îngroape morții. Lăsați afară zilele de ieri. Izolați viitorul la fel de etanș ca trecutul. Viitorul este astăzi. Nu există mâine!”
Practica gândirii pozitive – Joseph Murphy
Cartea lui Joseph Murphy a fost pentru mine o adevărată descoperire, cu atât mai mult cu cât am dat peste ea în plin proces de lucru cu subconștientul meu doritor de sugestii și tipare pozitive. Am început așadar să-l hrănesc în fiecare zi, să-i vorbesc, să fac conversație, să-l gâdil, și-apoi l-am lăsat să se ocupe singur de starea mea zilnică de bine. Poate părea ciudat, dar treaba asta chiar funcționează. Dacă îți educi gândirea și îți formulezi clar dorințele, subconștientul se dă peste cap, conspiră cu Universul, și împreună îți aduc starea aia pozitivă la care cred că toți visăm. Nu trebuie să facem altceva decât să-l alimentăm cu gânduri pozitive și să ne bucurăm de viață.
”Nemărginita înţelepciune din subconştientul tău poate deveni eficace numai prin tine însuţi. Gândurile tale, credinţa şi sentimentele stăpânesc destinul tău.” ”Prin naştere, omul a primit de la Dumnezeu dreptul de a fi bogat în orice privinţă. Aceasta înseamnă că exişti pe pământ pentru a atinge în toate domeniile cele mai intense trăiri. Exişti pentru a duce o viaţă frumoasă, fericită şi luminoasă, cu alte cuvinte, o viaţă pe deplin împlinită. Este dreptul tău, de fapt sensul existenţei tale.”
Destin, Libertate și Suflet. Care este semnificatia vietii? – Osho
”Florile încep să-și facă apariția în viața ta doar atunci când ai ajuns undeva în apropierea adevărului. Asta înseamnă căutarea. Căutarea înseamnă că ființa umană tânjește să devină Dumnezeu. Căutarea înseamnă că omul vrea să devină adevăr. Vrei să simți asta – „Sunt adevăr”. Nimic altceva nu te va satisface vreodată. „Cine sunt eu?” – Iată întrebarea pe care trebuie să ți-o pui în profunzimea ființei tale. Trebuie să fii acordat la această întrebare. Trebuie să vibreze în tine, să-ți pulseze în sânge, în celule. Trebuie să devină un semn de întrebare în chiar sufletul tău.”
Și Osho din nou. Închei, așa cum am început, cu mult controversatul Osho, pe care, inițial, mărturisesc că l-am citit cu suspiciune, ca la final să-mi doresc să-l regăsesc și cu alte ocazii. Cărțile lui Osho nu se lecturează, se simt. Sunt o stare, o eliberare. Discursul acestui periculos învățător spiritual e lipsit de pretenții și ajunge nealterat la cititor. Îți vine chef să gândești în timp ce citești, să vorbești, să dezbați. Când ești de acord, când nu. Când îl bănuiești de ipocrizie, când ți se pare că sunteți suflete pereche. Cu alte cuvinte, eu pe Osho l-am citit de fiecare dată bombănind, l-am abandonat și l-am reluat, am continuat să-l citesc bombănind și m-am împăcat cu el abia spre final de carte. De ce la final? Probabil pentru că la final îți dai seama cu adevărat că singura misiune a scrierilor lui e aceea de a-l scoate pe om din tipare. Și pentru că eu cred cu sinceritate că omului modern tocmai asta îi lipsește: libertatea și curajul de a fi el însuși, vă invit să-l citiți, să-l bombăniți, și să-l citiți iar. Face bine, parole d’honneur !
Voi ce părere aveți despre lectura motivațională? Ce astfel de cărți ați citit? Ce recomandați? Eu aștept momentan tot ceva de Osho, Curajul, plăcerea de a trăi periculos, am comandat-o din biblioteca unei prietene.
Lasă un răspuns