
Pentru că mai adesea m-au dezamăgit cărțile recomandate de toată lumea, în jurul cărora se creează o adevărată isterie, și care mai mult decât interesante, se dovedesc comerciale și catchy, m-am gândit să scriu puțin despre cărțile mai puțin cunoscute și mai puțin băgate în seamă pe plaiurile mioritice, cărți care au ajuns în biblioteca mea din pură întâmplare, cucerindu-mă fie prin titlu, fie prin copertă, dar care m-au impresionat mai mult decât plăcut. Cele 5 romane pe care vi le recomand cu mult entuziasm au apărut în Colecția Raftul Denisei la Editura Humanitas și nu sunt ceea ce se cheamă noutăți, dar merită din plin o șansă de la cititorii în căutare de lecturi bine închegate.
În numele porcului – Pablo Tusset

Nu știu cum vi se pare vouă titlul ăsta, dar pe mine m-a zăpăcit în câteva secunde. Bine, recunosc că ideea de crime violente și personaje ciudate și-a spus cuvântul atunci când am decis să achiziționez romanul, dar, în mod clar, nu i-aș fi dat nici cea mai mică șansă dacă ar fi purtat oricare alt titlu, pentru că, între noi fie vorba, coperta mi se pare din cale afară de enervantă. Îi înțeleg ideea, ba chiar o găsesc ingenioasă, dar culoarea mă dărâmă complet *prea roșie, prea ca la coridă*.
Cadavrul mutilat al unei femei apare într-un abator din sătucul de munte Horlá unde trăiesc o mulțime de personaje pitorești. În gura victimei poliția găsește un bilet cu un mesaj lugubru: ÎN NUMELE PORCULUI, iar comisarul Pujol, aflat în pragul pensionării, trebuie să investigheze acest ultim caz din cariera lui. În America, protejatul comisarului, Tomás, zis T, trece printr-o decepție amoroasă, iar la întoarcerea în țară hotărăște să meargă sub acoperire în Horlá pentru a descoperi adevărul din spatele afacerii Uni-Pork. Deși nu este de acord, comisarul nu-l oprește, căci nu poate să bănuiască ce se ascunde în spatele depresiei și a singurătății lui T.
Moartea lentă a Lucianei B. – Guillermo Martinez

O carte ca o nălucă, așa mi-a fost Luciana B. Am citit-o într-o noapte, undeva pe la începutul lui decembrie, și pe tot parcursul ei m-am simțit încordată și bulversată, chestie care mi-a plăcut tare de tot. Iubitorii de thriller n-ar trebui să-și întoarcă ochii de la asemenea lectură, vorbesc cât se poate de serios.
O serie de tragedii îi răpesc Lucianei B, rând pe rând, logodnicul și aproape toți membrii familiei. Convinsă că în spatele acestor întâmplări se află Kloster, un renumit romancier care și-a pus în gând să se răzbune pe ea, Luciana îi cere ajutorul unui alt scriitor mai puțin popular și aclamat pentru care a lucrat în trecut ca dactilografă. Acesta acceptă, luând la început lucrurile ca pe o provocare artistică, dar atunci când povestea capătă un aer de mister și irealitate se lasă absorbit de evenimente și merge până la capăt pentru a dezlega enigma.
Michelangelo electric – Sarah Hall

Pe Sarah Hall o mai citisem înainte în romanul Cum să pictezi un mort. E drept că Michelangelo electric nu se parcurge la fel de ușor, dar are o forță incredibilă și mi s-a părut nemaipomenit de viu, motiv pentru care am fost surprinsă să aflu că a fost scris înaintea celuilalt.
Cartea spune povestea lui Cy și se deschide în anul 1910, pe când acesta era doar un copil orfan de tată care își ajuta mama în hotelul ei pentru tuberculoși. Când crește, Cy devine ucenicul lui Eliot Riley, un personaj ciudat și fascinant care îl învață arta tatuajului. Mai apoi, după moartea mamei și a maestrului, Cy pleacă în America și încearcă să redea fericirea și durerea prin formele și culorile pe care le pictează pe piele.
Accabadora – Michela Murgia

Accabadora este o altă carte al cărei titlu mi-a făcut tare de tot cu ochiul. Atât titlul cât și coperta mi s-au părut învăluite în magie și nu m-am înșelat defel, căci povestea a avut ceva tainic, ceva de poveste spusă de bunici la gura sobei.
Maria Listru, a patra fiică a unei văduve sărace, este luată de suflet de Bonaria Urrai, o femeie în vârstă care, deși se bucură de avere, nu are pe nimeni. Fetița crește în casa bătrânei, ferită de viața aspră a sătenilor din Soreni, dar, încet-încet, se trezește prinsă într-o lume de mistere și superstiții de care mama ei adoptivă nu este deloc străină. Bonaria Urrai este accabadora, o femeie care îi ajută să plece dincolo pe cei aflați în agonie.
Mortii incomozi – Paco Ignacio Taibo II și Subcomandante Marcos

Închei cu Morții incomozi, romanul a două personaje, un comisar de investigații zapatist, guraliv și aparent credul și un detectiv de oraș, gurmand și pus pe autoironii. Cei doi investighează scularea din morți a unui deținut politic despre care se credea că a fost asasinat la ieșirea din închisoare, dar care se pare că lasă mesaje prietenilor, avertizându-i despre o mare conspirație ce îl are în centru chiar pe Bin Laden. Presupun că nu e nevoie să spun mai mult de atât ca să vă conving că romanul ăsta este cât se poate de loco și numai bun de savurat atunci când ai chef de o porție bună de râs.
Eu am pus ochii pe el din cauză de titlu, dar când am aruncat în sfârșit o privire copertei – cagule cu gaură pentru pipă și tot felul de camuflați – mi-a fost mai mult decât clar că o s-o dea tare de tot în caterincă și n-am rezistat să nu-i fac un loc în bibliotecă. E spumos și dacă-ți plac lecturile altfel, atunci e musai să-l citești.
Pe tine ce romane mai puțin cunoscute te-au impresionat plăcut?
XOXO

Lasă un răspuns