
Guzel Iahina
Guzel Iahina s-a născut în 1977, la Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova. A absolvit Facultata de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan și a urmat cursurile Școlii de cinematografie, secția scenaristică la Moscova. În 2015 a debutat cu romanul Zuleiha deschide ochii, inspirat din relatările bunicii ei, o învățătoare tătară care și-a petrecut șaisprezece ani într-o colonie de muncă din Siberia. Romanul s-a bucurat de un incredibil succes și a primit numeroase premii. În 2018 a fost tradus și la noi de editura Humanitas.

Zuleiha deschide ochii este lectura mea cea mai recentă, o carte densă, plină de forță, pe care o recomand călduros, cu precădere celor care au prejudecăți când vine vorba de autorii ruși. E o lectură care nu se uită ușor, o lectură cu suflet. Pe unii îi va încânta, pe alții poate că îi va copleși, dar în mod sigur nimeni nu va fi dezamăgit în urma ei.
Elena Ferrante
Despre Elena Ferrante nu se știu prea multe, căci autoarea preferă să păstreze anonimatul. S-au făcut numeroase scenarii în ceea ce o privește, spunându-se când că ar fi bărbat, când că ar fi americană, când că ar fi evreică. Cert este că romanele ei se bucură de un succes răsunător și că în 2016 ziarul Time a adăugat-o pe lista celor mai influente persoane ale momentului. La noi a fost tradusă pentru prima oară în 2015 de Cerasela Barbone și până în prezent toate cărțile ei au apărut la Editura Pandora M.

Cei care mă citesc știu deja că sunt irecuperabil îndrăgostită de stilul autoarei și că o recomand ori de câte ori am ocazia. Scriitura Elenei Ferrante e sinceră, dură, uneori brutală chiar. Autoarea nu se pierde în artificii sau figuri de stil. Spune poveștile cu o ușurință și o vervă aproape șocante. Celor care nu au citit-o încă le recomand să înceapă cu tetralogia napolitană, căci este mult mai ușor de digerat decât romanele scrise anterior, mai comercială și accesibilă oricărui tip de cititor.
Elif Shafak
Elif Shafak este una dintre cele mai premiate romanciere contemporane şi cele mai citite scriitoare din Turcia. Scrie în turcă şi în engleză, a publicat 15 cărţi, dintre care 10 romane, cele mai cunoscute fiind Bastarda Istanbulului şi Cele patruzeci de legi ale iubirii, și ține discursuri motivaționale, militând pentru drepturile femeilor.

Pe Elif Shafak am citit-o pentru prima dată la insistențele unei prietene care s-a lăsat imediat cucerită de stilul ei. Deși prietena mea mi-a recomandat cu precădere Bastarda Istanbulului, eu am decis să-mi încep aventura cu Lapte Negru, o carte musai de citit în caz că vă atrag poveștile despre femei care se întâmplă să fie, pe lângă femei, scriitoare celebre – Sylvia Plath, Lou Salome, Zelda Fitzgerald, Simone de Beauvoir, etc. Recomand și Bastarda, un roman plin de culoare și savoare, în care tot femeia este protagonistă, și care mie mi-a plăcut suficient de mult încât să-l includ pe lista celor mai bune cărți citite în 2018.
Elizabeth Gilbert
Elizabeth Gilbert născută în 1969 în Waterbury, Connecticut, a studiat Științele Politice în cadrul Universității din New York, absolvind în anul 1991. A urmat apoi o perioadă în care a avut diverse job-uri, de la bucătăreasă și chelneriță, la editor și colaborator al unor reviste americane de prestigiu. A devenit celebră odată cu apariţia romanului autobiografic Mănâncă, roagă-te, iubeşte (2006), megabestseller internaţional, apărut la Editura Humanitas în 2008 și ecranizat în 2010, cu Julia Roberts şi Javier Bardem în rolurile principale.

Mi-a plăcut s-o citesc pe Gilbert pentru starea de bine pe care mi-a dat-o și o apreciez pentru că nu s-a poticnit într-un stil anume. Găsesc cât se poate de diferite Mănâncă, roagă-te, iubește și Semnătura tuturor lucrurilor, cărți care mi-au picat în mână și care m-au bucurat în proporție egală. Iubesc faptul că spiritualitatea răzbate dintre filele scrise de mâna autoarei și că eroinele ei sunt într-o permanentă căutare de sine. Așadar, dacă vă atrage ideea de a călători atât pe alte meleaguri, cât și în voi înșivă, trebuie neapărat să o citiți pe Elizabeth Gilbert.
Doina Ruști
Doina Ruști este o scriitoare de top a literaturii române contemporane, unanim apreciată pentru forţa epică, pentru originalitatea şi erudiţia romanelor sale. A fost tradusă în numeroase limbi și este autoarea a zece romane printre care Manuscrisul fanariot, Zogru și Mâța Vinerii.

Deși auzisem de Doina Ruști nu am ajuns să o citesc decât atunci când mi-a recomandată de aceeași prietenă care mi-a recomandat-o și pe Shafak. Am pus așadar mâna pe Zogru, un roman pe care mi-l imaginam cu totul altfel. Mă așteptasem la o poveste întunecată și m-am trezit pe o scenă plină de culoare și de umor, căci Doina Ruști are o oralitate a stilului care te lasă mască. Romanele ei sunt spumoase și nemaipomenit de bine documentate. Prin grija deosebită pe care o acordă fiecărui detaliu, autoarea reusește să-și ducă cititorul înapoi în trecut, făcându-l să vadă cu ochii minții mahalale, arhitectură, costume, chipuri, să simtă arome, să vibreze pe muzici.
O recomand pe Doina Ruști tuturor celor îndrăgostiți de povești, de poveștile bine spuse. După Zogru și Manuscrisul fanariot, eu mi-am trecut deja pe wishlist Mâța Vinerii.
Kate Morton
Kate Morton s-a născut în 1976 la Berri, în sudul Australiei, ca cea mai mare dintre cele trei fiice ale familiei. A studiat arta dramatică la Trinity College din Londra, dar a cunoscut succesul ca scriitoare. Primul ei roman Casa de la Riverton a fost publicat în Australia în anul 2006 și tradus la noi pentru prima oară în 2009 de Humanitas Fiction. A fost desemnat de Sunday Times drept cel mai bine vândut roman al anului 2007 în Marea Britanie, iar de New York Times drept una dintre cele mai bine vândute cărţi ale anului 2008. Au urmat romanele Grădina uitată, Orele îndepărtate, Păzitoarea tainei și Casa de lângă lac. Momentan se află în pregătire, tot la Editura Humanitas, cel de al șaselea roman al autoarei: Fiica ceasornicarului.

Kate Morton știe să spună povești, este meticuloasă și țese intrigi cu o măestrie nemaipomenită. Personajele ei sunt foarte bine conturate, iar trecutul și prezentul se întrepătrund întotdeauna într-un dans plin de mister. Recomand cu precădere Grădina uitată, roman care mi-a plăcut cel mai mult din cele citite până acum. Am pe wishlist Casa de lângă lac și aștept cu mult interes Fiica ceasornicarului care pare să spună o poveste tare pe gustul meu.
Voi ce alte scriitoare contemporane ați citit și care sunt preferatele voastre?
XOXO

Felicitări pentru articol! Și eu sunt fană Elif Shafak și Elizabeth Gilbert, am citit și primele două volume ale trilogiei napolitane dar încă nu mă pot decide de natura relației mele cu Ferrante – cred că e un love-hate momentan. Kate Morton e în wishlist de mult iar Zuleiha…o tot ocolesc de ceva vreme, n-aș putea spune de ce…
M-ai făcut curioasă în ceea ce o privește pe Doina Rusti. Mulțumesc de sugestii! 😁
Multumesc mult! Asa e la Ferrante, are o scriitura aproape violenta si personaje atat de realiste incat e imposibil sa nu trezeasca emotii puternice. Eu am detestat-o profund pe Lenu :)))) Kate Morton scrie foarte frumos, iar Zuleiha lui Guzel Iahina, desi spune o poveste trista, pe mine nu m-a incarcat negativ si e o carte care in mod clar merita citita. In ce o priveste pe Doina Rusti pentru mine a fost o surpriza tare placuta si sper sa te bucure in caz ca decizi sa o citesti.
Ah…..2 dintre autoarele mele preferate sunt pe lista, Ferrante si Kate Morton <3
De Ferrante sunt complet indragostita, iar Kate Morton m-a cucerit prin magia pe care o pune in povestile ei. Ambele foarte bune 🙂
Frumos articol! Am citit Bastarda Istanbulului de Elif Shafak si Mananca, roaga-te si iubeste de Elizabeth Gilbert, celelalte fiind pe lista de asteptare. Ma asteptam insa sa o gasesc pe aceasta lista si pe Jojo Mohes. 🙂
Marturisesc ca nu am citit inca nici macar o carte scrisa de Jojo Moyes. Stiu ca este foarte pe val la momentul de fata, dar o buna prietena, cu care se intampla sa ma potrivesc la gusturi, mi-a spus ca nu a fost prea placut impresionata de autoare, asa ca am decis sa mai aman putin scrierile ei. Poate pe viitor ii voi da totusi o sansa 🙂
Ma bucur ca se regăsesc pe lista multe dintre scriitoarele care îmi plac foarte mult, de exemplu Kate Morton , insa as mai vrea sa adaug daca se poate pe Alice Munro , si nu neapărat pentru premiul Nobel , Philippa Gregory, pentru cine ii place romanul cu influenta istorica, Diana Gabaldon, pentru una dintre cele mai de succes serii ” Outlander” si evident lista rămâne deschisa .
Pe Philippa Gregory o am in vedere (o prietena a citit Reginele ei si a ramas placut impresionata), iar pe Alice Munro o am pe wishlist cu Draga viata 🙂 Multumesc mult pentru recomandari!