coco-chanel_1_fullsize

1. Coco Chanel – Edmonde Charles-Roux: spune povestea misterioasei Gabrielle Bonheur, considerată una dintre cele mai mari creatoare de modă din istorie, al cărei stil a fost revoluţionar pentru anii ’20. Înverşunată să şteargă orice urmă a trecutului, Coco Chanel a fost de-a lungul întregii sale vieţi o femeie ieşită din tipar, una aflată în afara normelor unei societăţii conformiste. În cele peste 600 de pagini ale cărţii, publicată de editura RAO, Edmonde Charles-Roux, editoarea revistei Elle, povesteşte viaţa unei femei unice, surprinzând în acelaşi timp farmecul secolului XX. “Libertatea lui Gabrielle consta în a fi diferită. Nu avea familie, soţ, copii, nu avea morţi de jelit, nimic nu o silea să părăsească Parisul”. Singurătatea este deci răspunsul trist, reţeta succesului acestei femei ce s-a luptat mereu să ajungă deasupra lumii.

brando-cantece-invatate-de-la-mama_1_fullsize

2. Brando, cântece învăţate de la mama – Robert Lindsey: este o carte despre viaţa excentrică a celebrului actor, povestită de el însuşi cu ajutorul lui Robert Lindsey, o carte captivantă, o confesiune. “Presupun că povestea vieţii mele a fost căutarea dragostei, dar, mai mult decât atât, am căutat un mod de a mă recupera de pe urma stricăciunilor suferite în copilarie. Deşi nu am aflat răspunsuri, a fost o odisee dureroasă, punctată de momente de bucurie. Aceasta carte, o revărsare a ceea ce am ţinut mult timp în mine, este declaraţia mea de libertate.” Cartea a apărut în 2007, la trei ani de la moartea actorului, şi a fost publicată de aceeaşi editură RAO.

prea-mandra-prea-fragila-romanul-mariei-callas_1_fullsize

3. Prea mândră, prea fragilă, Romanul Mariei Callas – Alfonso Signorini: cartea prezintă aspecte mai puţin cunoscute din viaţa celei supranumită Regina della lirica, diva care a cântat de-a lungul vieţii despre destinul tragic al atâtor personaje. Romanul, apărut la editura Humanitas, este o biografie romanţată şi tratează despre relaţia problematică pe care renumita soprană a avut-o cu mama sa, despre ascensiunea în carieră şi despre povestea de dragoste trăită cu Aristotele Onassis. „M-am născut prea mândră, prea mândră şi prea fragilă. Iar dacă regret că, atunci când sufăr, sufăr de o sută de ori mai intens decât alţii, sunt sigură că, atunci când sunt fericită, sunt de o mie de ori mai fericită decât ei.”

edith-piaf-fara-iubire-suntem-nimic_1_fullsize

4. Edith PIAF: fără iubire nu suntem nimic – Jean Dominique Brierre: cartea, o biografie foarte bine documentată, începe oarecum cu sfârşitul, punând accent pe amprenta lăsată de doamna cântecului francez asupra omenirii. În cele 200 de pagini autoarea trasează destinul tragic, dar în acelaşi timp măreţ, al celebrei cântăreţe franceze, de la debutul ei în Parisul interlop până la turneele în America de după război, trecând prin toate poveştile de iubire ale artistei, de la P’tit Louis (Louis Dupont) la Theo Sarapo. “Mă aflam la Nisa. M-a chemat să o văd. Mi-a zis: Adu-ţi acordeonul. Luăm un ceai și apoi îmi zice: Am poftă să cânt. Ne-am închis într-o cameră. A început să cânte și parcă s-a produs un miracol. Vocea îi devenise de o puritate, de o limpezime, de o putere extraordinară.” – este mărturia compozitorului Francis Lai inclusă în biografia publicată de editura RAO în 2014.

john lennon biografie

5. Lennon – David Foenkinos: cartea, apărută şi ea tot la editura RAO, îşi are acţiunea plasată între 21 septembrie 1975 şi 7 decembrie 1980, cu o zi înainte ca Lennon să fie asasinat de Mark Chapman. Prezentată sub forma unor monologuri, biografia surprinde amănunte din copilăria lui Lennon – povestea dobândirii succesului, perioada de instabilitate şi întâlnirea cu Yoko Ono. Autorul imaginează o mărturisire a artistului, în decursul celor cinci ani după întreruperea carierei, la vârsta de 35 de ani, prin intermediul unor sedinţe de terapie. Şedinţă după şedinţă liderul trupei Beatles îşi trasează portretul sufletesc în faţa cititorului, eliberându-se de secrete. „Nu ai nevoie de altcineva să îţi spună cine eşti sau cine ai să fii. Eşti liber să fii cine eşti.”

umbra-din-vocea-mea_1_fullsize

6. Umbra din vocea mea – Patricia Kaas: în autobiografia publicată de editura Litera în 2011, Patricia Kaas îşi deschide sufletul dezvăluind amănunte mai puţin cunoscute despre viaţa şi cariera ei. De-a lungul celor aproape 300 de pagini aflăm detalii despre legăturile de familie, prietenii, iubiri, succes, despre momentele de singurătate şi despre incapacitatea artistei de a avea copii. „Mi-a fost foarte frica să scriu aceasta carte. În cele din urmă am spus totul, ca un fel de terapie. Dar nu am vindecat nimic. Nu te tratezi cu muzică. Nici cu o poveste. Poate cu timpul… Adevărul meu s-a conturat fără voia mea, uneori împotriva voinţei mele. Întotdeauna eşti cel mai mare duşman al tău când înaintezi în întuneric. Cuvintele mele n-au acoperit nimic, ci mi-au scos la lumină visele, îndoielile, suferinţele.”

*Cărţile pot fi comandate pe: elefant.ro

semnatura1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Related post

Când vine primăvara – Tony Mott (Recenzie)

Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă[...]

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]