Casa din Strada Sirenelor – Octavian Soviany

Într-o seară de Sfântul Andrei, profesorul Faustin invită la o masă îmbelșugată în casa sa veche de pe Strada Sirenelor doisprezece cunoscuți. Firi contrastante, indivizi cu preocupări total diferite, aceștia încep să depene amintiri inexplicabile din trecutul lor, pornind de la articolul din presă al unuia dintre invitați despre decizia Bisericii Ortodoxe de a refuza înmormântarea creștinească pentru cei ce aleg să fie incinerați. Urmează o noapte înțesată de istorisiri care îți dau fiori, pline de esoterism sau spiritism, la limita dintre mister și horror, vieți anterioare, prezențe spectrale, sindromul Lazar și alte întâmplări ieșite din comun, în care ceva cu totul neașteptat se petrece cu unul dintre personaje, punând sub semnul întrebării întregul scop al serii, aparent obișnuite.

Casa din Strada Sirenelor este lectura cu care mă delectez de vreo două zile. Am luat romanul de la Shop my library, la ediția din septembrie, dar mi-am propus încă de atunci să nu mă arunc asupra lui la întoarcerea acasă. Andreea Chiuaru îmi povestise la târg, când am ieșit la o cafea, că și-l planificase pentru Halloween, întrucât merge mână în mână cu sezonul, și mi-a dat astfel ideea să-l las pentru la sfârșit de octombrie. O să vă povestesc mai multe despre el cel mai probabil săptămâna următoare.

Zece negri mititei – Agatha Christie

Zece persoane sunt ademenite pe Insula Negrilor sub diferite pretexte – o vacanță, o reîntâlnire cu prieteni vechi sau un loc de muncă. Fiecare din ei a provocat, într-un fel sau altul, moartea cuiva, dar a reușit să scape fără să fie sancționat de lege. Aparent nimeni în afară de cei zece nu se află pe insulă, dar în prima seară oaspeții sunt acuzați de o voce înregistrată pe un disc și crimele încep să se țină lanț într-o manieră ciudată care face referire la un cântecel pentru copii.

Cartea Agathei Christie chiar are un aer sinistru, parcă simți cum intră pe sub ușă vântul și cum îți atârnă deasupra capului Sabia lui Damocles. Te trece cu fiori reci, iar suspansul aproape că te ucide. Are și umor negru și întorsături de situație care te lasă mască, așa că-i o lectură perfectă pentru noaptea cu buhuhu.

IT – Stephen King

Derry, din Maine, este un orășel de provincie înspăimântător de familiar oricui, numai că aici chiar se petrec lucruri cu adevărat înspăimântătoare. Șapte adolescenți s-au confruntat direct cu aceste lucruri. Iar acum trebuie să se întoarcă și să-și respecte promisiunea făcută cu 28 de ani în urmă: să prindă creatura care vânează din nou copiii orașului. Amintirile lor îngrozitoare despre vara când totul s-a schimbat îi vor ajuta să vâneze la rândul lor monstrul mascat în clovn care ademenește cu baloane, castane coapte și covrigei.

Am răsfoit IT atunci când nepotul meu a venit să îmi arate primul lui roman achiziționat. Și-l dorea mult și chiar m-a întrebat dacă îl am în bibliotecă, dar până la urmă se pare că cea care va împrumuta cartea de la el sunt eu. Îmi place mult structura romanului scris de Stephen King și știu că m-am mirat să văd că o carte de dimensiuni atât de mari are un scris atât de mic.

Dracula – Bram Stoker

Când Jonathan Harker primește o scrisoare de la Contele Dracula, în care e invitat la castelul acestuia din inima Carpaților, tânărul avocat englez se pregătește numaidecât de călătorie, ignorând semnele și superstițiile pe care le tot șoptesc localnicii. Prizonier în inima pădurii, bărbatul se va găsi înconjurat de mistere și demoni străvechi, cu chip de femeie, care dispar odată cu răsăritul.

Dracula e un clasic și nu mai are nevoie de prezentare, dar pentru seara de Halloween n-ar fi rău să parcurgi cartea asta în ediția apărută la Editura ART. Arată fantastic și are niște ilustrații extrem de reușite. Eu am citit cartea în ediția Adevărul, dar îmi doresc tare mult să-i fac loc în bibliotecă ediției de la ART, publicată la sfârșitul lui 2018.

Maestrul și Margareta – Mihail Bulgakov

Maestrul și Margareta este o uriașă punere în scenă a două lumi istorice cu totul diferite. În plină epocă stalinistă, Moscova e răscolită de isprăvile unui magician și ale acoliților săi, un motan negru care vorbește și un personaj ciudat, cu pince-nez, care se distrează pe seama locuitorilor orașului. Retras fără speranță într-un sanatoriu, autorul unui roman monumental, acum pierdut, despre Iisus și Pilat din Pont, suspină încă după frumoasa lui iubită, Margareta, care ajunge mână în mână cu trupa magicianului.

Și iar recomand cartea asta, dar, zău, nu mă simt vinovată nici măcar pentru o secundă. E de departe una din cele mai bune cărți citite până astăzi și merge al naibii de bine cu noaptea de Halloween. Nu e spooky, dar e balamucă și vrăjitorească.

Ce-am pierdut în foc – Mariana Enriquez

Universul Marianei Enriquez este populat de femei, dar nu e unul blând. Este bizar în cel mai sofisticat și mai neliniștitor mod cu putință, cu atât mai diabolic cu cât straniul irumpe din țesătura banală a vieții cotidiene. Personajele ei se confruntă cu abuzuri, sărăcie, droguri, criminalitate, trafic de copii, patologii dintre cele mai diverse, diformități, violență. O parte din prozele ei pleacă de la întâmplări reale apărute în presa vremii – criminalul în serie, rămas în istorie sub numele de Piticul Clăpăug, doi adolescenți torturați de poliție într-o suburbie sinistră a Buenos Airesului și forțați să se arunce în apele unui râu poluat – dar ficțiunea ei împinge totul la un alt nivel.

Cele 12 povești ale Marianei Enriquez sunt perfecte pentru noaptea în care măștile ascund chipuri, fantomele bântuie și nimic nu e ce pare a fi. Colecția asta de proze e exact ce-ți trebuie dacă îți dorești fiori pe șira spinării și e totodată cartea aia musai, prima la care m-am gândit atunci când am decis să scriu articolul ăsta.

Tu ce alegi pentru Halloween?

6 Comments
  1. Bune recomandări, aceste cărți sunt un pic „scary”, mai ales „Casa din Strada Sirenelor”, „Zece negri mititei” și „Maestrul și Margareta”. Celelalte recomandări ale tale nu le-am citit, încă.

  2. Am citit și eu câteva dintre aceste cărți și acum sunt la IT de Stephen King. Aș mai sugera la lista de lecturi de genul acesta și povestirile sunbre ale lui Edgar Allan Poe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Când vine primăvara – Tony Mott (Recenzie)

Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă[...]

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]