Adam,

Dacă prietenia e patul de moarte al iubirii, atunci urăsc prietenia.

Draga mea Louise,

Doar pielea desparte iubirea de prietenie. Și-i așa de subțire…

Elixirul dragostei nu vrea recenzie, așa că am decis să nu-i fac una. La drept vorbind, cartea asta e mai mult o stare decât o carte. Curge mai bine cu Wagner pe fundal și se dă gata într-o noapte. Ce zic noapte? Se dă gata în câteva ore, dar parfumul ei rămâne în urmă mult după, iar eu l-am adunat pentru voi în cele mai frumoase citate despre iubire și prietenie.

1.

”Cu cât o legătură este mai puternică, cu atât mai plăcută este sfâșierea ei. Binefacerile rupturilor sunt subestimate: divorțul face tot atât cât o întâlnire, căci inaugurează o nouă alegere în viață.”

2.

”Relațiile interumane sunt falsificate de o colosală eroare: ideea că sexul și sentimentele sunt pe același plan. Or, sexul și dragostea ocupă teritorii diferite, Dacă iubirea îl invadează pe cel al sexualității, care, fată bună, o lasă să intre, nu există totuși nici o legătură între dorință și afecțiune. Ar trebui reconstruit lexicul și izolate aceste două lumi distincte, cea a sexului și cea a iubirii, suprimând orice termen comun. Tot așa, prietenia mi se par eo relație pură, exemplară, luminoasă, pentru că nu e poluată de cartne, de frecările sau schimburile ei de fluide. Prietenia desenează calea dreaptă a iubirii.”

3.

”Timpul nu este aliatul iubirii și nu favorizează decât prietenia. Se presupune că obișnuița a secătuit dorința, dar mă tem că este vorba despre o alterare și mai gravă: atașamentul distruge înflăcărarea. Cu cât legătura se dezvoltă, cu atât părăsește epiterma. Ce trădare insidioasă! Pe când atracția le impune îndrăgostiților să se mângâie, să se sărute, să fie una, afecțiunea împărtășită elimină puțin câte puțin contactul direct. Dragostea vine pe calea cărnii, după care o îndepărtează. Dragostea cultivă cunoașterea,dorința venerează necunoscutul. Invers decât sentimentul care caută permanența, pulsiunilor renăscute le e poftă de schimbare. Nu există decât o singură dramă cu adevărat crudă în dragoste, anume ca unul din parteneri să i-o ia înainte celuilalt fie impunându-și dorința, fie prin declinul acesteia.”

4.

”Iubirea poate fi refulată, putem refuza să ne fure în torentul ei. Tare mă tem că libertatea noastră nu se dovedește posibilă decât în sens negativ, ca un veto crispat, respingerea îngrozită a ceea ce ne depășește. Singura noastră putere: să ratăm întâlnirea cu fericirea.”

5.

”Nu sunt partizanul servituții voluntare. Jurămintele pe care și le fac logodnicii în fața primarului și a familiilor mi se par utopice, desuete, false, bune să-ți rupi dinții-n ele.”

6.

„Numim cu ușurință dragoste patologii severe precum această obsesie de a anexa doar pentru sine trupul și gândurile celuilalt, aneantizându-i libertatea.”

7.

„Gelozia nu este o manifestare a iubirii, ci forma exacerbată a sentimentului proprietății”

8.

„Iubirea este dovada că nu percepem realitatea decât prin filtrul fantasmelor. Mai rău: demonstrează că realitatea nu e mare lucru. Obiectivitatea o să mă împingă până la urmă să deschid fereastra şi să mă arunc în gol. Golul neantului o să valoreze întotdeauna mai mult decât golul ăsta insipid, de vată, în care mă învârt alunecând în plictis şi mâhnire.”

9.

”Frumuseţea primei iubiri vine din faptul că nu este bântuită de propriul sfârşit, te crezi într-un prezent etern şi-i ignori epuizarea. După care, cadavrul primei iubiri le infectează pe următoarele.”

10.

”Dragostea scapă logicii, căci nu aparține rațiunii, nici dovezilor, nici adevărului: este  alegere personală. În secolul de aur filozoful Pascal, constatând că nu poate demonstra existența lui Dumnezeu, a propus un pariu. Printre milioane de incertitudini, afirma că am avea mai mult de câștigat crezând în Dumnezeu și respectându-l decât necrezând. Îmi zic că este la fel și în cazul iubirii. Să pariem deci pe ea. Să o facem să existe. Iată provocarea mea. Iubirea mă interesează mai mult decât seducția, decât plăcerea, ba chiar și decât fericirea.”

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]

Bogdan Hrib – Ultima fotografie (Recenzie)

Alexandru Zaharia, un fost fotograf profesionist ajuns la 50 de ani, măcinat de trecut și aflat în pragul depresiei, pleacă într-o croazieră unde se reîntâlnește întâmplător cu o[...]

Oyinkan Braithwaite – Sora mea ucigașă în serie (Recenzie)

Când primeşte un telefon de la sora ei în timpul cinei, Korede ştie de ce are nevoie pentru întâlnirea care[...]