Pentru că, odată cu primăvara, a venit și luna în care sărbătorim femeia, m-am gândit să o deschid cu un articol despre cărți și femei sau mai precis cu un articol despre 7 cărți în care femeia se dezvăluie cititorului în diferinte ipostaze.

Cred eu că aceste 7 cărți despre care m-am hotărât să scriu sunt cărți pe care fiecare femeie ar trebuie să le citească într-o viață și mă încumet chiar să spun că nu le-ar strica nici bărbaților să răsfoiască puțin prin recomadările mele, asta, desigur, în cazul în care sunt interesați să dezlege măcar parțial enigma cu numele Femeie.

Femeia sfâșiată – Simone de Beauvoir

Sursă foto: Libris

Cum să faci față unei infidelități

Femeia lui Beauvoir, scrisă într-o manieră interesantă – naraţiune la persoana I, monolog şi jurnal – este genul de carte în care multe dintre cititoare se vor regăsi.

Avem trei nuvele şi trei protagoniste: o scriitoare, o femeie borderline şi o casnică. Ultima nuvelă, cea mai lungă din cele trei – de departe preferata mea – poartă chiar numele cărții și spune povestea unei infidelități.

Protagonista trece printr-o infinitate de stări, de la gelozie, la teama că ar putea să-și piardă partenerul de-o viață, ajungând să trăiască în cea mai cruntă disperare. Încearcă să fie înțelegătoare, să se reinventeze, să-și recucerească soțul, se minte că totul va reveni la normal, că femeia cu care bărbatul ei o înșală reprezintă o simplă aventură și, pe măsură ce capătă certitudinea că acesta a încetat cu adevărat să o iubească, se abandonează, uitând de ea însăși, de casă și de fiicele ei.

Nu am simpatizat cu femeile lui Beauvoir, așa cum nu simpatizez cu autoarea – am asociat-o imediat cu protagonistele ei, gândindu-mă la relația tumultoasă pe care a avut-o cu Sartre – dar colecția de nuvele este cu adevărat reușită, interesantă și intensă, așa că o recomand cu toată căldura.

Fiica ascunsă – Elena Ferrante

Sursă foto: Libris

Despre femeie ca mamă

În Fiica ascunsă, Elena Ferrante suprinde femeia în ipostaza de mamă. Leda este profesoară de literatura engleză și a divorțat în urmă cu mulți ani. Fiicele ei, de acum mari, au plecat în străinănate să locuiască împreună cu tatăl lor. Dorind să profite de noul ei statut, Leda decide să-și petreacă vacanța într-un sătuc din sudul Italiei. Acolo ajunge să cunoască o gălăgioasă familie din Napoli și cade pradă introspecției, rememorându-și trecutul, cu bune și rele.

Mi-a plăcut mult faptul că Ferrante expune toate fețele monedei și vine să amintească cititorului că femeia nu dispare atunci când dă naștere, că femeia este mai mult decât mamă și că mama este la rândul ei copilul cuiva, lucru pe care ea însăși îl uită adesea și lucru pe care copiii rar reușesc să-l înțeleagă și să-l accepte.

Mănâncă, roagă-te, iubește – Elizabeth Gilbert

Sursă foto: Libris

Cum să te redescoperi pe tine însăți

Mănâncă, roagă-te, iubește, bestseller internațional, vândut în peste 5 milioane de exemplare, spune povestea autoarei din perioada în care aceasta s-a confruntat cu o criză existențială.

Ajunsă la 30 de ani și având tot ceea ce și-ar fi dorit orice altă femeie – o carieră de succes și un soț iubitor – Elizabeth Gilbert începe să sufere de atacuri de panică și să aibă îndoieli în privința vieții ei. Astfel autoarea alege să abandoneze totul și o ia de la zero. Divorțează și începe o relație nouă care nu duce însă nicăieri. În urma noii decepții, Gilbert decide să pornească într-o călătorie prin lume – Italia, India și mai apoi Indonezia – culegând de peste tot experiențe inedite și reușind astfel să se regăsească și să-și dea voie să îmbrățișeze iubirea.

Femei care iubesc prea mult – Robin Norwood

Sursă foto: Libris

Când crezi că iubirea înseamnă suferință

Se spune adesea că femeile preferă băieții răi, iar cartea lui Robin Norwood, psiholog de profesie, explică de ce anumite femei caută întotdeauna varianta cea mai complicată pentru ele.

Femeile care iubesc prea mult sunt acele femei care nu admit că dragostea nu înseamnă suferință, sunt acele femei care se îndrăgostesc întotdeauna de parteneri nepotriviți pentru ele – alcoolici, narcisiști, instabili, însurați, etc.

Femeile care iubesc prea mult nu vor cu niciun chip să părăsească relațiile abuzive, încearcă la infinit să-și schimbe partenerul sau să spere că el se va schimba din iubire pentru ele. Femeile care iubesc prea mult se tem de singurătate și caută în permanență iubirea de care au fost private în copilărie, fără să înțeleagă că ele însele își pot oferi toată acea iubire pe care se încăpățânează să o ofere unor bărbați defecți.

Avem așadar o carte despre codependență, despre relații toxice în care coexistă iubirea în doze prea mari și lipsa iubirii, o carte pe care orice femeie ar trebui să o citească, fie că iubește sau nu mai mult decât s-ar cuveni.

Cel care mă așteaptă – Parinoush Saniee

Sursă foto: Libris

Din viața unei femei musulmane

Cel care mă așteaptă este cartea de debut a autoarei și, în ciuda interdicției inițiale din țara natală, a devenit rapid bestseller internațional, ajungând în prezent să fie cea mai bine vândută carte a tuturor timpurilor în Iran.

La vârsta adolescenței, Masumeh se îndrăgostește de tânărul care vinde la farmacia din cartier. Deși abia dacă își vorbesc, atunci când iubirea lor este descoperită, tânăra este obligată să-și abandoneze studiile și ajunge să fie măritată cu forța. Din fericire, cel care o ia de soție îi oferă o oarecare libertate și îi dă voie să învețe în continuare pentru a-și lua diploma. Totuși, căsnicia lui Masumeh nu este una fericită, căci soțul ei este un revoluționar convins care luptă pentru alții, dar nu și pentru familie. Astfel că tânăra se vede nevoită să ia frâiele casei și să-și crească de una singură cei trei copiii.

Evenimentele se petrec pe fondul revoluției iraniene din 1979 și prezintă sacrificiile pe care o mamă singură trebuie să le facă pentru a-și crește copiii într-un oraș dezbinat de conflicte politice și religioase.

Lapte negru – Elif Shafak

Sursă foto: Libris

Carieră sau maternitate? Femeia ca scriitoare și mamă

Lapte negru e o carte pentru toate femeile, fie că-s mame, scriitoare, feministe, ori în căutarea propriei spiritualități. Este o autobiografie mai puțin convențională, în care autoarea reface drumul de la cea care a fost în trecut până la cea care este astăzi, drumul de la scriitoarea care fuge de ideea maternității, la mama năpădită de nesiguranță și griji care câștigă în cele din urmă lupta cu depresia postnatală. Autobiografia lui Shafak se împletește cu poveștile a zeci de scriitoare care s-au aflat, într-un fel sau altul, în fața aceleași întrebări: Poate o romancieră să fie o mamă bună?

Femeia în fata oglinzii – Eric-Emmanuel Schmitt

Sursă foto: Libris

Femeia din perspectiva unui autor celebru

Femeia în faţa oglinzii, singura carte din listă scrisă de un bărbat, este un roman al căutării, un roman în care femeia ni se descoperă în diferite ipostaze, goală şi totodată înfăşurată în temeri şi imperfecţiuni.

Avem trei protagoniste – Anne din Bruges, o mistică flamandă, Hanna, o aristocrată extravagantă din Viena Imperială și Anny, un star de cinema din America zilelor noastre. Avem trei epoci diferite și trei poveşti care se întrepătrund.

De-a lungul lecturii există momente când te întrebi dacă nu cumva cele trei împart acelaşi suflet, dacă nu cumva acelaşi suflet a sărit prin timp dintr-un trup în altul purtând cu el acel sentiment de desprindere de lumea reală. Cele trei femei nu îşi pot recunoaşte chipul în oglindă, se simt diferite, altfel decât oamenii din jurul lor, nu reuşesc să creeze conexiuni şi se lansează în crearea unei lumi aparte, o lume numai pentru ele, una în care să se poată regăsi. Reuşesc? Mai mult sau mai puţin, dar cert este că, pe parcursul lecturii, evoluţia lor este cât se poate de vizibilă.

Ați citit cărțile? Dacă da, v-au plăcut? Ce alte cărți având-o pe femeie ca protagonistă recomandați?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Când vine primăvara – Tony Mott (Recenzie)

Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă[...]

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]