Cu articolul ăsta mi-am propus să deschid o nouă serie blutopiană. Este vorba despre Jurnal de cititor în care voi aduna impresii pe scurt despre cărțile pe care le citesc și despre alte activități care implică bookurii lunare. Ideea mi-a venit în încercarea de a mă organiza mai bine pentru că mi-am dat seama că la final de lună habar n-am ce cărți am bifat, când le-am început și când le-am terminat și, cu toate că Goodreads ajută la întreținerea memoriei, aș vrea să țin evidența și aici, dacă tot e un blog personal care tratează în mare parte despre cărți. Acestea fiind spuse, încep prima filă de Jurnal cu mult iubita lună mai, că nu degeaba’i preferata și totodată luna în care am văzut eu lumina zilei pentru întâia oară. Pam-Pam!

Închide ochii strâns – John Verdon (28 aprilie – 7 mai)

Am început romanul lui Verdon în ziua de Paște și tot cu el am intrat și în luna mai. Mi-a luat o săptămână să-l citesc pentru simplul fapt că este un roman de mare întindere, iar eu n-am stat grozav cu timpul în periodată respectivă. Am fost chiar nevoită să îmi iau câteva zile de pauză pentru a participa la niște evenimente, așa că lectura nu a curs lin, dar a fost una din cele mai interesante. I-am făcut și o recenzie pe care o găsiți aici.

Ceea ce suntem în stare să ne imaginăm sunt lucruri în general mult mai rele decât ne rezervă realitatea. Cel mai mult ne temem de monstrul care ne-ar putea pândi din umbră.

Crima din Orient Express – Agatha Christie (8 – 10 mai)

Vreau să spun, mai înainte de toate, că am gândit Jurnalul în special pentru cărțile la care nu ajung să fac recenzii, iar Crima din Orient Express este una din ele. Menționez că am fost irecuperabil cucerită de cartea Agathei Christie, dar am ales să nu scriu despre ea pe larg pentru că o consider genul de lectură pe care mai toată lumea a parcurs-o și nu cred că o recenzie ar prezenta interes.

Așadar, după cum se vede, mi-am continuat luna cu același vibe policier. Am citit cartea și am reușit, în sfârșit, să văd și filmul care, fie spus în treacăt, m-a dezamăgit crunt. M-a bântuit la un moment dat ideea să fac un Carte vs. Film, dar am renunțat pentru că nu aveam nimic bun de spus despre film și vorba lui Bocănilă: If you can’t say something nice, don’t say anything at all.

Paznicul farului – Camilla Lackberg (11 mai – prezent )

Paznicul farului e una din lecturile pe care nu le-am finalizat nici până acum cu toate că – cei care mă urmăresc știu – am fost de fiecare dată prinsă de cărțile Camillei Lackberg. Cred totuși că aveam nevoie de un respiro și că începuse să mi se aplece de crime și psihopați atunci când am pus mâna pe ea. Așa se face că, după doar o zi de lectură, am dat peste o altă carte care m-a făcut să pun înapoi pe raft Paznicul farului.  O să revin la el cel mai probabil vara asta, dar luna mai nu l-a vrut.

Librăria iubirii – Paola Calvetti (12 – 19 mai)

Librăria iubirii este cartea care m-a făcut să las Paznicul din mână. Am răsfoit-o puțin, cum mai făcusem de alte câteva ori înainte, și mi-am dat seama că e fix genul de lectură de care am nevoie. A fost mica mea plăcere vinovată, despre cărți și despre iubire, și m-am bucurat că am reușit, în sfârșit, să o citesc pentru că vă mărturisesc că mă aștepta de foarte multă vreme în bibliotecă. Deși lungă, a fost relaxantă și ușor de parcurs. Cred că mi-a plăcut mult și pentru că am găsit-o tare potrivită pentru perioada asta din an.

O pauză lungă (20 – 23 mai)

Inițial nu am reușit să mă hotărăsc pentru o carte nouă, iar mai apoi, pentru că pe 21 mai, când Libris a împlinit 10 ani, mi-am comandat câteva cărți, am așteptat coletul, cu gândul numai și numai la Zilele abandonului.

O vizită la Centrul Keyko (23 mai)

Joi pe 23 am dat o fugă la Librăria Keyko din Câmpulung. Aflasem despre ea prin iarnă de pe instagram, mai exact prin intermediul contului intedismind, dar am preferat să aștept primăvara pentru a le face o vizită. Adevărul e că se apropia ziua unei bune prietene, cititoare și ea, și m-am gândit că aș putea să-i găsesc acolo un cadou care s-o bucure. Așa a și fost. Am plecat cu Magicianul lui Fowles, frumos împachetat, pentru că am dat peste niște oameni minunați și foarte creativi. M-am simțit tare bine la ei, atmosfera e cozy, iar cafeaua delicioasă. Dacă aveți drum spre Câmpulung e musai să le faceți o vizită.

Zilele abandonului – Elena Ferrante (23 – 25 mai)

Când m-am întors acasă pe 23, mă aștepta coletul de la libris și evident că m-am aruncat asupra lui ca o pasăre de pradă. Abia așteptam să citesc Zilele abandonului, era ultima carte de Ferrante pe care nu o citisem încă, sau cel puțin așa credeam pentru că la Bookfest am avut plăcuta surpriză să aflu că tocmai apăruse o alta, o non-ficțiune de data asta, ceva despre viața autoarei și procesul de creație al primelor romane. Dar să revin la Zilele abandonului. Mi-a făcut un rău teribil și mi-a luat trei zile să finalizez lectura, o premieră când vine vorba de romanele Elenei Ferrante. Recenzie găsiți aici, căci nu se putea să nu-i fac una.

Îi purtăm cu noi în minte, până la moarte, pe cei vii și pe cei morți. Important e să-ți impui o limită, de exemplu, niciodată să nu vorbești propriilor cuvinte.

În grădina căpcăunului – Leila Slimani (26 – 28 mai)

Penultima carte citită în luna mai a fost cartea de debut a Leilei Slimani. Mi-a plăcut suficient cât să-mi doresc s-o mai citesc pe autoare, dar n-aș spune că m-a dat pe spate. Asta nu mă împiedică să consider În grădina căpcăunlui un debut reușit. Are și cartea asta recenzie, una nu foarte lungă, dar n-am putut să nu scriu despre ea aici.

Măștile fricii ( 29 mai – 3 iunie)

Am citit Măștile fricii în 4 zile, luându-mi o pauză de două zile pentru a merge la Bookfest. Mi-a părut rău că nu sunt omul care să reușească să citească în mașină, metrou, autobuz etc. Singurul mijloc de transport în comun în care am reușit vreodată să citesc este trenul, dar de data asta n-am călătorit cu trenul, așa că am preferat să las cartea acasă, cu atât mai mult cu cât aveam să mă întorc pe maxi cu alte câteva romane în bagaj. Nu spun mai multe despre lectura asta pentru că urmează să îi fac o recenzie și o să aflați atunci mai multe despre cum mi s-a părut.

Întotdeauna e mai ușor să judeci acțiunile celorlalți decât pe ale tale. După cum întotdeauna, din afară, știi mereu ce are altul de făcut. Când nu e vorba de tine, când nu ești tu în joc, soluțiile ți se răsfiră ca un evantai. Pentru că, nu-i așa, întotdeauna știm să-i sfătuim pe ceilalți, dar suntem atât de nepricepuți în a ne ajuta pe noi înșine.

Wishlist Bookfest 2019 (31 mai)

Pe 31 am fost ocupată să trec pe listă titlurile musai de achiziționat la Bookfest. Plănuisem să mă întorc acasă cu vreo 10 cărți, cam ăsta îmi era bugetul. Pe listă se aflau Ripley sub pământ, Moartea unei marionete și Ultima zăpadă, toate de la Editura Paladin, ultima o noutate care îmi făcuse tare de tot cu ochiul. Mai trecusem pe listă 320 de pisici negre și Anonima de miercuri, edițiile noi de la Editura Nemira, Mantisa de la Polirom și Cântec lin de la Pandora M. Am reușit să mă întorc acasă cu 11 titluri, 5 dintre ele aflate pe wishlist, dar nu am găsit Cântec lin la standul Editurii Trei și nici Mantisa lui Fowles la Polirom, iar asta a fost o mare dezamăgire. 

Concluzie

Ca o concluzie la final de lună, aș zice că nu am citit nici mai mult, nici mai puțin decât de obicei, dar m-am bucurat de câteva lecturi reușite. Favorita lunii, oricât de greu mi-ar fi să aleg, rămâne Închide ochii strâns, iar în ce privește dezamăgirea lunii, n-aș zice că pot încadra vreuna din cărți la categoria asta, deși În grădina căpcăunului nu a avut intensitatea la care speram.

Voi câte cărți ați reușit să citiți în luna mai? Care a fost preferata voastră și care a fost lectura care n-a reușit să vă convingă?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Când vine primăvara – Tony Mott (Recenzie)

Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă[...]

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]