Draga toamnă a venit și anul ăsta cu ceva bunătăți în materie de cărți și mă face să privesc lung și galeș spre 5 lecturi ce par să promită și pe care le-am adăugat deja la lista de dorințe.

Accident de teleportare – Ned Beauman

Dacă n-ai mai făcut sex de o grămadă de vreme, chestia asta ți se pare cel mai îngrozitor lucru. Dar dacă trăiești în Germania anilor 1930, cel mai probabil nu e chiar așa. Pentru Egon Loeser însă nu există nicio consolare – ghinionul lui în materie de sex îl poartă din teatrele experimentale berlineze în barurile pariziene unde se bea absint și până în laboratoarele de fizică din Los Angeles. Și în tot acest timp încearcă să rezolve două mistere: pactul cu Diavolul a fost într-adevăr cel care a pus capăt vieții eroului sau Adriano Lavicini, cel mai mare scenograf al secolului al XVII-lea, creatorul așa-numitului Aparat de Teleportare? Si de ce un tip atât de atrăgător, inteligent și modest ca el nu poate – măcar din când în când – să se bucure de o partidă de amor?

Acum că ați citit descrierea, presupun că e de la sine înțeles de ce mi-a făcut cu ochiul romanul lui Beauman. Sună ciudat, sună ingenios, sună amuzant și mai ales te poartă prin timp, iar mie nu-mi trebuie mai mult ca să-mi doresc să-l adaug colecției mele.

Muza – Jessie Burton

Seducător, captivant, cu o bogată paletă de personaje, locuri, idei și emoții, degajând un suspans bine dozat, Muza e un roman de neuitat despre aspirație și identitate, dragoste și obsesie, autenticitate și decepție. O poveste despre două tinere femei – o pictorița debutantă din anii ’30 în Spania și o imigrantă din Caraibe, dornică să ajungă scriitoare în Londra anilor ’60 – legate prin misterul din jurul unui tablou regăsit.

Deși subiectul nu e prea original și-mi amintește pe de-o parte de Un apartament la Paris, pe de alta de Femeia în fața oglinzii, romanele de genul îmi plac, iar titlul, simplu, dar cumva magic, m-a făcut să iau în calcul cartea lui Jessie Burton, cu atât mai mult cu cât sunt curioasă să dau ochii cu scriitura autoarei.

Ce-am pierdut în foc – Mariana Enriquez

Volumul de proză scurtă al autoarei argentiniene, compus dintr-o serie de povestiri electrizante care lovesc cititorul direct în plex și ridică macabrul la rang de artă: magie neagră, sfinți răzbunători, case bântuite, dispariții cât se poate de misterioase, femei care își dau singure foc pentru a protesta împotriva violenței domestice.

Spre rușinea mea nu aveam habar de existența Marianei Enriquez și zic spre rușinea pentru că autoarea asta se întâmplă să fie altfel –  dură, bizară, cică aproape diabolică – iar mie lecturile altfel mi-au plăcut întotdeauna cu atât mai mult cu cât se pare că ar fi și inspirate din realitate.

Despre iubire, cu instructiuni de folosire – Corina Ozon

Cea de-a șaptea carte a Corinei Ozon este o surpriză pentru cititorii ei, cărora le oferă de data aceasta o serie de inedite instrucțiuni de asamblare, conservare, întreținere, reparare a iubirii.

„Ne naștem cu cromozomul iubirii, strecurat cu grijă în spirala ADN, însă, dacă nu știm cum să o folosim, va acţiona instinctiv și haotic. Părinţii sunt cei care transmit acest pachet genetic, preluat de la generaţiile anterioare. Câţi dintre noi am fost învăţaţi să vorbim despre iubire și cum să o facem?”

Pe Corina Ozon n-am citit-o niciodată, despre iubire s-a tot scris, să-mi folosesc inima mi-e lene, dar ce mă fac cu drăgălășenia de copertă? Îți vine s-o mănânci, nu alta, zău, e atât de lovely că nu poți să-i reziști și trebuie neapărat să vezi ce se ascunde în interiorul ei.

Acasă – Marilynne Robinson

Romanul relatează într-o manieră strălucită parabola fiului risipitor, plasată în oraşul Galaad din Iowa. Jack, fiul depravat al reverendului Boughton, s-a întors acasă după douăzeci de ani. Şiret şi prefăcut în tinereţe, acum un alcoolic pe umerii căruia atârnă secrete vechi de douăzeci de ani, el este în permanent conflict cu tatăl său cu spirit conservator, deşi rămâne cel mai iubit copil. În timp ce Jack încearcă o reconciliere cu tatăl, începe să lege o relaţie puternică cu sora sa, Glory, ea însăşi revenită acasă cu inima zdrobită după un trecut plin de frământări. Acasă este o carte luminoasă şi binefăcătoare despre familie, secrete de familie şi credinţă, scrisă de una dintre cele mai iubite şi mai apreciate autoare ale Americii.

Subiectul romanului mă duce cu gândul la clasici și cum tot discutam eu cu o prietenă, săptămâna trecută la cafea, că marea mea dragoste tot clasicii rămân și cum se întâmplă că a trecut ceva vreme de la ultima astfel de lectură cred că merită să pun mâna pe Acasă și să fac cunoștință cu Marilynne Robinson despre care se spune c-ar fi cea mai bună prozatoare din lume.

Cam asta am adunat eu în wishlist-ul din toamna asta. Voi pe ce cărți ați pus ochii? Le-ați citit deja pe acestea? Dacă nu și dacă vă interesează să le achiziționați, le găsiți pe libris.ro.

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Când vine primăvara – Tony Mott (Recenzie)

Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă[...]

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]