Cu toții avem prieteni care din lipsă de timp sau din lipsă de interes refuză cu vehemență lectura. Dacă nu știi ce cărți ai putea să le recomanzi acestor prieteni pentru a-i introduce în lumea cititorilor, îți sar în ajutor cu câteva titluri.

Prietena mea genială pentru prietena ta cea mai bună

Sursă foto: Libris

Prietena mea genială este un roman alert care se citește pe nerăsuflate, este accesibil chiar și cititorilor aflați la început de drum și, cu toate că am ajuns să-l recomand obsesiv, cred că e genul de lectură care are capacitatea de a atrage oamenii în universul bookaholicilor. Plus că edițiile noi, au niște coperte maxim de instagramabile.

Romanul cu care Elena Ferrante deschide tetralogia napolitană surprinde copilăria și adolecența a două prietene – Lenu și Lila – și viața într-un cartier în care sărăcia și violența sunt singurele realități. Sunt sigură că îi va plăcea atât de tare prietenei tale încât va alerga numaidecât la librărie ca să-și procure și celelalte trei volume din serie.

Viata secretă a marilor artiști pentru prietenii curioși

Sursă foto: Libris

Viața secretă a marilor artiști este o carte amuzantă și totodată plină de curiozități, perfectă pentru prietenii ăia care vor să afle mereu lucruri noi și care au mania să-și bage nasul peste tot mai puțin în cărți – deocamdată desigur, căci la final de lectură sunt sigură că vor începe să ceară cărți cu împrumut.

De la Picasso până la Mick Jagger, cartea asta prezintă o serie de povești suculente și scandaloase despre viața marilor artiști. Aflăm din ea că Edward Hooper își altoia nevasta și că maestrul Caravaggio era un criminal cu un cazier lung cât o zi de post. Sună destul de piperat ca să-l atragă pe prietenul ăla curios, așa-i?

Mica enciclopedie Hygge pentru iubitorii de frumos

Sursă foto: Libris

Hygge este pentru orice tip de cititor sau necititor, pentru tot omul îndrăgostit de frumos și totodată și pentru ăla care n-a aflat că-i îndrăgostit  de frumos, dar poate să afle citind mica enciclopedie.  Hygge este despre cum să-ți formezi un stil de viață care să te bucure, despre cum să găsești fericirea în lucrurile mici, este despre confortul sufletesc și despre arta de a-ți crea un spațiu al tău unde să-ți încarci bateriile. Hygge te învață să privești lumea cu alți ochi, să fii prezent în viața ta, și are pozeee. Hygge e o carte cu poze, chestie care îi va atrage în mod clar pe prietenii noștri aflați la prima lectură.

Cronica vietii mele de Bob Dylan pentru prietenii care iubesc muzica bună

Sursă foto: Libris

Cartea asta nu e doar despre viața lui Dylan, e despre muzică, despre poezie, despre suișuri și coborâșuri, într-un cuvânt este despre artă și despre cum se scrie istorie. Nu e o autobiografie tipică pentru că nu urmează o sccesiune cronologică și recunosc că treaba asta mi s-a părut mișto tare și m-a făcut să urmăresc cu și mai mare interes întâmplările și parcursul personajelor.

Sunt convinsă că fanii lui Bob Dylan și iubitorii de muzică bună ar savura-o cu mare plăcere, așa că recomandați-o dacă aveți ocazia, merită din plin.

Scrisori din insula Guernsey pentru romanticii incurabili

Sursă foto: Elefant

În anul 1946, într-o Londră abia ieșită din Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton caută un subiect pentru noua ei carte. Întâmplarea face că un bărbat necunoscut îi scrie de pe o insulă rugând-o să-l ajute să-și procure câteva cărți. Astfel începe un încântător schimb de scrisori care o introduce pe Juliet în lumea excentrică a clubului de literatură și de plăcinte din coji de cartofi de pe insula Guernsey.

Scrisorile e perfect pentru romantici, dar sunt convinsă că l-ar aprecia și cei care fac din prietenie o virtute. Cartea spune o frumoasă poveste despre dragoste și prietenie și o spune într-o manieră absolut delicioasă, cu fantezie și cu mult umor.

Gândește-te la un număr pentru prietenii amatori de seriale politiste

Srusă foto: Libris

După cartea lui Verdon se poate face fără probleme un film cât se poate de interesant despre mintea creativă a psihopaților.  Așa că sunt convinsă că prietenii ăia care pierd nopțile devorând cel puțin un sezon de serial criminalist, vor fi cât se poate de încântați să-și facă debutul bookaholic cu Gândește-te la un număr.

Povestea spune cam așa: un fel de guru spiritual primește o scrisoare în versuri prin care un necunoscut îi aduce la cunoștință că îi cunoaște cele mai ascunse secrete și are de gând să se răzbune pe el pentru niște greșeli comise în trecut. Același necunoscut îi cere să se gândească la un număr și ca prin minune reușește să-i ghicească gândul. După ieșirea la pensie, David Gurney, cândva un reputat detectiv, este contactat de același guru spiritual, fost coleg de facultate cu el, în legătură cu scrisoarea primită. Scrisorile care urmează sunt tot atâtea enigme șocante, iar când prietenul lui este omorât, Dave se trezește prins într-un păienjeniș de crime macabre.

Dacă mai aveai îndoieli că prietenul tău avid de crime ca în filme ar putea să fie interesat de romanul ăsta, sunt sigură că le-ai abandonat și că nu vrei întârzia să i-l recomanzi. E absolut mortal, pinky promise!

Tu ce alte cărți ai recomanda prietenilor necititori? Cu ce cărți ai reușit să îți atragi prietenii în universul iubitorilor de lectură?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Related post

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]

Bogdan Hrib – Ultima fotografie (Recenzie)

Alexandru Zaharia, un fost fotograf profesionist ajuns la 50 de ani, măcinat de trecut și aflat în pragul depresiei, pleacă într-o croazieră unde se reîntâlnește întâmplător cu o[...]