Toamna este un anotimp frumos, dar și periculos, mai ales în Brașovul în care trăiește Gigi Alexa. Gigi Alexa înconjurată de vechii ei colegi și prieteni își caută un nou partener? Poliția e pusă în fața unor cazuri lipsite de sens și logică? Un asasin în serie se ascunde pe străduțele din Brașov? Ar putea fi chiar cel de lângă tine? Gigi Alexa e prinsă într-un vârtej al vieții care nu pare să-i mai dea nicio șansă.

Titlu: Toamna se numără cadavrele

Autor: Tony Mott

Editura: Tritonic

Colecție: Thriller and Mystery

An apariție: 2020

Număr pagini: 244

Mărturisesc că m-am bucurat mult atunci când tritonicbooks mi-au propus să particip la blog tour-ul Toamna se număra cadavrele pentru că sunt o mică devoratoare de roman polițist și nu aș spune niciodată nu unei invitații la crimă/investigație. Totodată, după ce l-am citit în vară pe Bogdan Hrib cu Reziliență, mi-am dat seama că mă interesează să descopăr cât mai mulți autori romani contemporani de gen.

Toamna se numără cadavrele e al doilea roman din seria Gigi Alexa, un roman mișto și catchy. Dinamic, mi-a dat impresia că urmăresc un film, chestie care mi-a plăcut mult. Se poate citi fară probleme separat de primul roman din serie – Iarna crimelor perfecte. Deși cazul precedent este menționat destul de des, chestie care stârnește interesul cititorului pentru începuturile Reginei – medic legist și colaborator al poliției – asta nu te încurcă în înțelegrea noului caz.

Pisicile sunt mult mai independente. Oamenii sunt mai degrabă ca niște căței. Tot timpul vor ceva, vor atenție, vor să fie văzuți, vor să fie iubiți și stau să se milogească. O pisică are nevoie de mult mai puțin și, chiar dacă vrea ceva, vine și spune fără să-i fie teamă de reacție.

Romanul se citește ușor, pe de-o parte pentru că abundă în dialoguri, pe de-o parte pentru că lucrurile evoluează rapid și îți crează impresia că te afli mereu în punctul culminant – titlul nu e deloc întâmplător sau bombastic, în romanul lui Tony Mott plouă cu cadavre. Motivul criminalului este ceva la care cu greu te-ai putea gândi, modul în care își ridică delirul la rang de artă te lasă speechless. Din păcate, oricât de greu mi-a fost să înțeleg de ce și pentru ce întreprinde totul criminalul în serie, pe atât de ușor mi-a fost să îmi dau seama cine este el, iar asta nu datorită flerului meu, cât faptului că autoarea mi-a creat impresia că vrea să-și lase cititorul să afle adevărul înaintea autorităților – poate a vrut să se răzbune în felul ăsta pentru incompetența poliției – ceva pe care se bate destul de des moneda în roman.

Ce mi-a plăcut la roman:

Mi-a plăcut suspansul, mi-a plăcut scenariul, a fost cu adevărat ingenios. Mi-a plăcut titlul, e genul de roman pe care nu l-aș fi ratat, titlul fiind unul din criteriile după care îmi aleg o mare parte din lecturi. Mi-a plăcut că m-a plimbat pe la Brașov, anul ăsta n-am reușit să ajung acolo și chiar mi-era dor să dau o tură. Mi-a plăcut că s-a pus accent pe psihologia personajului principal, că Gigi are o poveste și un conflict interior puternic, dar nu mi-a plăcut ea, mi s-a părut ușor insuportabilă, în ciuda faptului că am reușit să îi înțeleg o parte din ciudățenii – se întâmplă să le am și eu.

Ce nu mi-a plăcut:

Faptul că mi-am dat seama prea ușor cine era criminalul și finalul cam plat pentru tot ce promitea romanul ăsta foarte mișto gândit și scris.

Cui recomand Toamna se numără cadavrele:

Recomand Toamna amatorilor de roman polițist, amatorilor de serial polițist care încă nu au descoperit genul și în format carte – sunt sigură că le-ar plăcea, romanul e cinematografic și se citește ușor chiar dacă nu ești un cititor de cursă lungă. Recomand romanul celor care au chef de o lectură rapidă de weekend, Toamna se numără cadavrele se ține scai de tine și e imposibil de lăsat din mână. O recomand celor care s-au săturat de vară și vor să intre într-o atmosferă tomnatică. O recomand celor care sunt îndrăgostiți de Brașov și celor care vor să descopere autori romani contemporani care scriu bine.

Mulțumesc Tritonic pentru plimbarea prin Brașov și pentru plăcerea lecturii.

XOXO

2 Comments
  1. […] Nu pot spune că Toamna se numără cadavrele este o carte pe care o voi reciti cândva, dar o pot recomanda celor care își doresc să citească un roman polițist scurt, cu acțiune alertă, asemănător cu cele care se publicau săptămânal în ziarurile de pe vremuri, romanele foileton. Iar dacă doriți să vedeți o altă părere legată de roman, ieri a publicat Mihaela Motreanu pe blogul blutopia.ro […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Când vine primăvara – Tony Mott (Recenzie)

Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă[...]

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]