Titlu: Un chinez pe bicicletă

Autor: Ariel Magnus

Editura: Trei

Număr pagini: 256

An apariție: 2010

Un chinez pe bicicletă e una din acele cărţi care se citesc singure. Am devorat cele 256 de pagini cu multă plăcere şi printre răbufniri de râs. Când am pus pentru prima dată mâna pe ea, cuvintele care mi-au sărit în ochi au fost Xenofobie şi Antisemitism. Mă gândeam că o să fie dură. Nici vorbă! Cartea e o caterincă totală şi trebuie să recunosc că în loc să fiu dezamăgită am fost plăcut surprinsă.

Că avea să-mi placă ştiam, că doar e despre chinezi şi eu am un fetiş cu asiaticii. În cartierul chinezesc din Buenos Aires mai intrasem o dată cu prilejul unui serial. Dar de Ariel Magnus nu mai auzisem şi nici că-i starul literaturii argentiniene nu ştiam. Acum că l-am descoperit m-a făcut curioasă şi s-ar putea să-l mai citesc şi cu alte ocazii. Toate bune şi frumoase până aici. Acum să vă povestesc pe scurt despre ce e vorba în carte.

Se ia una bucată chinez mititel şi piroman şi se suie pe bicicletă. Se trimite la incendiat magazine de mobilă şi BooooM! Avem acţiune, avem confuzie, avem comedie. Întregul oraş se află în căutarea piromanului poreclit Chibriţel despre care se ştie că e chinez şi că fuge de la locul faptei călare pe bicicletă. Criminalul e prins, iar povestitorul ( Ramiro) se vede obligat să ia parte ca martor la procesul chinezului. Chibriţel primeşte 4 ani de arest, dar cum e dat naiba evadează luându-l prizonier pe argentitianul Ramiro. Îl duce în Chinatown, fac un duş împreună şi devin prieteni. Sună amuzant? Păi este! Cu atât mai mult cu cât totul se bazează pe o afurisită de confuzie. Li Chibriţel, care de fapt se numeşte Qin-Zhong, crede că Ramiro e evreu şi vrea să îl folosească pentru a prinde adevăraţii incendiatori: mafia israeliană.

“Chiar mi-ar fi plăcut să ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă dintr-o dată tot ce era chinezesc declara grevă, şi nu mă gândeam numai la Buenos Aires, ci şi la lume în general. Senzaţia mea era că viaţa noastră ar deveni instantaneu un haos. Sigur majoritatea lucurilor pe care le folosim zi de zi ori vin din China ori au o parte Made in. Dacă yankeii ar fi în şomaj am avea unele probleme de comunicare din lipsa sateliţilor, iar dacă greviştii ar fi europeni, am rămâne o vreme fără filme de autor, dar dacă s-ar opri în loc chinezii, lumea întreagă s-ar opri, gândind astfel nu mai încăpea îndoială despre cine era adevărata putere mondială.”

Nu ştiu cât v-am convins, dar cartea merită citită mai ales dacă sunteţi interesaţi de cultura asiatică. E scrisă cu mult umor şi multă imaginaţie şi spre deosebire de Shogun care mi-a plăcut mult, dar m-a şi întristat teribil, Un chinez pe bicicletă mi-a adus o porţie bună de râs pe parcursul celor 2 zile în care am citit-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Când vine primăvara – Tony Mott (Recenzie)

Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă[...]

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]