10 things I hate about you (1999)

Îmblânzirea scorpiei într-o variantă modernă și americană, foarte simpatică și foarte vizionabilă. Kat este o adevărată bitchy. La un pas de absolvirea liceului, cu planuri clare de viitor, îndrăgostită de romanele feministe și de muzica rock, Kat are grijă să țină la distanță băieții. Petrecerile care o atrag atât de mult pe sora ei mai mică, Bianca, sunt pentru Katerina o mare sâcâială. Dar asta pare să îl încânte peste măsură pe tatăl fetelor care se grăbește să inventeze o regulă conform căreia Bianca nu va avea voie să aibă un iubit înainte ca sora ei mai mare să aibă unul. În încercarea de a intra pe sub pielea Biancăi, admiratorii ei se pun pe treabă și îl scot în față pe cel mai controversat elev din școală, plătindu-l ca să o cucerească pe Kat.

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001)

Mă îndoiesc că mai există oameni care să nu fi auzit de Amelie, dar cred totuși că mai există măcar câțiva care nu au văzut filmul încă, așa că am decis să îl includ pe listă, cu atât mai mult cu cât, zic eu, e un must see.

Amelie este povestea unei fetițe crescută de părinți obsesiv compulsivi – o mamă nevrotică și un tată evitant-depresiv. Singurul prieten al fetiței este un peștișor sinucigaș. La scurt timp după ce își pierde peștișorul, Amelie își pierde și mama, rămânând astfel numai cu tatăl ei care, aflat în culmea depresiei, își revarsă întreaga afecțiune asupra unui pitic de grădină. Stop!

Amelie este o comedie romantică, fantezistă și colorată. Cei cu sindromul Peter Pan se vor simți ca într-o piscină cu bile sau ca în fața unei mașini care scoate pe bandă rulantă vată de zahăr. Dar, în mod clar, cei la costum, cu riduri de expresie pe frunte, au mult mai mare nevoie de el. Cititorii, pe de altă parte, indiferent, de vârstă, sex și alte date din buletin, vor aprecia negreșit aventurile acestei fete care pe măsură ce crește își creează propriul ei univers și își dedică timpul încercând să aducă bucuria în viețile oamenilor.

Stranger than fiction (2006)

Cum ar fi să te trezești că ai devenit personajul unei cărți care se află în proces de scriere și care pare să-ți anunțe moartea? Harold Crick este un agent al fiscului american, cu o viață absolut banală în care zilele se derulează la fel de precis ca ticăitul unui ceas. Într-o dimineață de miercuri, în timp ce își perie dinții și își face nodul la cravată, Harold aude vocea unei femei. Problema e că nimeni în afară de el nu poate auzi vocea, iar vocea povestește cu precizie fiecare lucru care stă să se întâmple.

Naratoarea, Kay Eiffel, autoarea unor romane cu final tragic, se află în plină criză de creație. Încearcă să scrie povestea lui Harold fără să știe că el există cu adevărat, iar când află că personajul sortit să moară e cât se poate de real, întrebarea nu întârzie să apară: merită sacrificată viața unui om pentru ca o mare operă literară să vadă lumina tiparului?

Jane Austen Book Club (2007)

Filmul ăsta e perfect pentru o seară din aia în care vrei să lenevești și-n care n-ai cine știe ce chef să deschizi o carte, dar parcă tot la cărți îți stă gândul. Filmul ăsta e totodată perfect pentru îndrăgostiții de Jane Austen. E bun și pentru romantici, dar nu se pierde în siroape, așa că-i de savurat și de ăia mai puțin romantici.

Cinci femei și un bărbat decid să formeze un club de lectură unde pot discuta despre romanele autoarei britanice, exorcizându-se astfel de demonii lor romantici. Totuși, pe măsură ce dezbat suferințele Emmei, ale domnului Darcy, Mariannei, șamd, încep să se regăsească tot mai mult în poveștile personajelor, găsind totodată în ele o sursă de confort și motivație. 

Midnight in Paris (2011)

Midnight in Paris este povestea a doi tineri logodnici aflaţi într-o călătorie în fascinantul Paris, chiar în prag de nunta. Ea, fiica răsfăţată şi frivolă a unui cuplu de snobi, iar el, scenaristul de succes şi omul anacronic, îndrăgostit iremediabil de vremurile apuse și hotărât să devină scriitor. Pe străzile cu farmec parizian, logodnicul neînțeles ajunge să trăiască o experienţă care îi va schimba viața complet. Filmul lui Woody Allen e absolut memorabil și te poartă pe aripile timpului, din prezent şi până în captivanţii ani ’20, alături de Zelda şi Fitzgerald, de Hemingway, Picasso, Dali, şi o serie de artişti boemi şi excentrici, ca la final să te facă să înţelegi că nimic nu se compară cu aici şi acum, atâta timp cât ţi-ai găsit sufletul pereche.

Ați văzut filmele? Aveți vreun preferat printre ele?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

La plimbare prin Italia: 8 filme musai de văzut

The Stealing Beauty (1996) The Stealing Beauty urmăreşte povestea lui Lucy Harmon ( Liv Tyler) o tânără de 19 ani care călătoreşte în Italia la prietenii mamei sale după ce aceasta[...]

7 Lectii de viata din filme

La pazza gioia (2016) Nu judeca! Fiecare om duce o luptă despre care nu știm nimic. La pazza gioia este o comedie-dramă care te trece prin toate stările, un fel de Girl, Interrupted,[...]

Prietenia în 10 filme musai de văzut

Reality bites (1994) Reality Bites este despre un grup de prieteni – Lelaina, Troy, Vickie și Sammy – cu visuri mărețe care se văd frustrate atunci când realitatea începe să[...]