AVERTISMENT:

Materialul următor este un articol de weekend, de leneveală, de stat în pijamale și se adresează cinefililor bookaholici. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Henry & June (1990)

Filmul are la bază jurnalele lui Anaïs Nin și, mai mult decât despre Miller și soția lui, este despre scriitoarea pariziană și despre felul în care a marcat-o pe aceasta întâlnirea cu cei doi. Maria de Medeiros mi s-a părut perfectă în rolul lui Nin, Uma Thurman a jucat-o impecabil pe June, iar Fred Ward a fost suficient de credibil interpretându-l pe Miller. Senzualitate, culoare, muzică, dialoguri savuroase cam din astea se hrănește filmul care, deși lung, nu-și plictisește spectatorul.

În boemul Paris, americanul Henry Miller o cunoaşte pe Anaïs Nin, o scriitoare franceză care se luptă să termine prima sa carte. Nin, posesoarea unei sexualități debordante, caută o altfel de plăcere, una pe care blândul ei soţ, Hugo, nu i-o poate oferi. Atracţia iniţială pe care o simte Nin faţă de virilul Miller se transformă într-o pasiune pentru frumoasa şi enigmatica lui soţie, June, o actriţă americană care îl vizitează pe soţul ei în Franța şi îi lasă pe cei doi amanți cu un sentiment de neîmplinire.

Les amants du Flore (2006)

Născută într-o familie burgheză și catolică, Simone de Beauvoire adoptă ateismul încă din adolescență și se hotărăște să se dedice scrisului și studiului. Îl întâlnește pe Sartre cu care va lega pe parcursul întregii sale vieți o relație de iubire și prietenie devenită legendară.

Rămânem așadar tot în Paris, urmărind de astă dată povestea de dragoste dintre Simone de Beauvoire și Jean-Paul Sartre, poveste care începe pe băncile facultății, face războiul și supraviețuiește, de-a lungul anilor, infidelităților și rupturilor. Filmul o are în centru pe Castor – poreclă dată de Sartre lui Beauvoire – transformările prin care aceasta trece, ascensiunea ei ca scriitoare și procesul scrierii faimoasei sale lucrări Al doilea sex, considerată  biblia feminismului.

Sylvia (2003)

Un film despre poeta și scriitoarea americană Sylvia Plath. Începe cu perioada în care Sylvia studiază în Anglia, unde îl întâlnește pe Ted, poet și scriitor la rândul lui. Cei doi se îndrăgostesc și la scurt timp se căsătoresc. Când își termină studiile, Sylvia se întoarce în America împreună cu soțul ei, dar lucrurile nu merg cum și-ar fi dorit.

Ea, acum profesoară, nu mai poate să scrie, în timp ce el atrage tot mai mult atenția în lumea literară. Depresia de care suferise încă din copilărie, se agravează, iar venirea pe lume a celor doi copii ai cuplului, nu o ajută deloc. După mai multe schimbări de domiciliu cei doi se despart, iar Sylvia, deși renaște ca scriitoare, canalizându-și toată furia și pasiunea, spre a pune pe hârtie lucrări tot mai apreciate de critici, se stinge ca femeie puțin câte puțin.

Hemingway & Gellhorn (2012)

Prezintă povestea de dragoste dintre scriitorul american Ernest Hemingway și Martha Gellhorn, corespondent de război și la rândul ei scriitoare, poveste plină de pasiune, scântei și certuri, care începe în perioada în care Hemingway era încă legat de Pauline Pfeiffer și ia sfârșit odată cu cel de-al doilea Război Mondial. Cel mai celebru dintre romanele autorului, Pentru cine bat clopotele, i-a fost dedicat Marthei care timp de cinci ani i-a fost soție. Deși lung, filmul reușește să-și țină privitorul în priză, fiind la fel de aventuros ca însăși viața scriitorului; pe lângă asta are și pisici și aer Spaniol, iar zgomotul mașinii de scris e adevărată muzică pentru urechi. ”Ne-a fost bine în război, dar când războiul s-a terminat am pornit un război al nostru. Câmpul de luptă căruia nu i-am putut supraviețui a fost acela al vieții domestice.” Este replica din final a Marthei, replica ce descrie cel mai bine povestea de dragoste a celor doi scriitori.

Ați văzut filmele? V-au plăcut? De le-ați văzut care din ele e preferatul vostru? De nu, care vă face mai tare cu ochiul?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Filmele lui 2021

Complet necunoscuți Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord să răspundă la[...]

4 Filme de văzut în perioada sărbătorilor de iarnă

The Holiday Calendar (2018) Abby, o fotografă talentată și plafonată la locul de muncă se reîntâlnește după mult timp cu bunul ei prieten fotograf de călătorii care se reîntoarce[...]

3 seriale de văzut pe Netflix în weekend

Sex/Life – Codependență Sex/Life i-a fost recomandat unei prietene de o prietenă și tot așa până mi-a fost recomandat și mie. Pentru unii telenovelist, pentru alții lipsit de[...]