The dreamers (2003)
O dramă de Bernardo Bertolluci, având la bază romanul The Holy Innocents. Plasată în Paris, la sfârşitul anilor 1960, acţiunea filmului urmăreşte legătura dintre gemenii Isabelle ( Eva Green) şi Theo (Luis Garrel) şi noul lor prieten, Matthew (Michael Pitt), un american venit să studieze în Franţa. Cei trei împărtăşesc pasiunea pentru film şi se cunosc atunci când la Cinematecă are loc un protest al studenţilor împotriva concedierii lui Henri Langlois. Lăsaţi singuri acasă, atunci când părinţii lor pleacă în vacanţă, gemenii îl invită pe Matthew să locuiască alături de ei. Pornind să se descopere, unii pe alţii şi pe ei înşişi, cei trei îşi testează limitele încercând să afle până unde sunt dispuşi să meargă. În timp ce revoltele din stradă devin tot mai violente, în confortabilul apartament de la etajul 3, gemenii şi noul lor prieten ascultă Janis Joplin şi poartă discuţii despre politică şi artă, visând la o lume ideală.
An education (2009)
În Londra anilor ’60, Jenny ( Carey Mulligan) o prodigioasă liceană de 16 ani, cu aspiraţii mult prea înalte pentru a se conforma cu viaţa pe care o trăieşte, îl întâlneşte pe mai vârsticul şi carismaticul David ( Peter Sarsgaard) apărut parcă prin arta magiei pentru a-i oferi lucrurile la care visează – concerte de jazz, licitaţii de artă şi mult dorita călătorie la Paris. Atrasă de lumea luxului şi a plăcerii şi încurajată de părinţii complet cuceriţi de iubitul fiicei lor, tânăra hotărăşte să renunţe la studii pentru o căsătorie cu David, fără să cunoscă secretele pe care acesta le ascunde. An education, drama regizată de daneza Lone Scherfig, este, după cum sugerează şi titlul, nu o poveste de dragoste, ci o lecţie de viaţă, un proces de transformare a protagonistei, dintr-o adolescentă precoce într-o tânără judicioasă.
Stealing beauty (1996)
Urmăreşte povestea lui Lucy Harmon ( Liv Tyler) o tânără de 19 ani care călătoreşte în Italia la prietenii mamei sale după ce aceasta se sinucide. Încurajată de anturajul excentric şi libertin – dealerul de arta Guillaume, avocatul Richard Reed, dramaturgul englez Alex Parrish – în care intră pe neaşteptate, Lucy porneşte să îşi exploreze sexualitatea, visând la momentul în care îşi va pierde virginitatea. Pelicula, regizată de Bernardo Bertolucci, ne înfăţişează tabloul idilic al Toscanei, văzut prin ochii adolescentei americane şi se bucură de o coloană sonoră de o fineţe incontestabilă( Stevie Wonder, Nina Simone, Mozart, Billie Holiday, Hooverphonic, Chet Baker…)
Girl, interrupted (1999)
Acţiunea filmului se petrece în anul 1967 când Susanna Kaysen, ( Winona Ryder) o tânără de 18 ani, confuză şi cu probleme de comportament, ajunge în spitalul de psihiatrie Claymoore, după ce încearcă să se sinucidă. Diagnosticată cu tulburare de personalitate de tip bordeline, Susanna se revoltă împotriva personalului medical, legând o strânsă prietenie cu Lisa Rowe, (Angelina Jolie) o fermecătoare sociopată, internată la Claymoore de mai bine de 8 ani. În urma unui serios proces de introspecţie şi a timpului petrecut în sanatoriu, protagonistă înţelege că pentru a-şi dobândi libertatea trebuie să se confrunte cu ea însăşi, schimbându-şi percepţia despre propria persoană şi despre lumea exterioară. Cu o coloană sonoră de excepţie – Petula Clark, The Doors, Aretha Franklin – pelicula regizată de James Mangold este bazată pe o poveste adevărată, inspirată de memoriile scriitoarei americane Susanna Kaysen.
Something in the Air – Après mai (2012)
Acţiunea se petrece în vara anului 1971 şi urmăreşte povestea lui Gilles ( Clement Metayer) un student francez care, împreună cu gaşca lui de prieteni, militează pentru schimbarea în lume atacând pereţii campusului universitar cu sloganuri şi grafitti. În urma unui incident, atunci când un agent este rănit, Gilles şi prietenii lui se refugiază în Italia, aşteptând ca lucrurile să se calmeze. Oriunde merg însă, tinerii întâlnesc extremişti. Pretutindeni numai filme cu lupte şi cântece de protest şi, în mijlocul petrecerilor boeme şi a tinerilor hipioţi, prins între solidaritatea faţa de prietenii săi şi ambiţiile personale, Gille descoperă că nu ştie nimic despre revoluţii şi se îndrăgosteşte de Christine ( Lola Créton) o tânără hotărâtă să schimbe lumea. Pelicula regizată de Olivier Assayas a câştigat Premiul Osella la Festivalul de Film de la Veneţia.
Lasă un răspuns