La pazza gioia (2016)

Nu judeca! Fiecare om duce o luptă despre care nu știm nimic.

La pazza gioia este o comedie-dramă care te trece prin toate stările, un fel de Girl, Interrupted, pentru femei mature. Filmul este sensibil, tulburător și viu. Pe mine m-a trecut prin o mie de emoții. Două femei din pături sociale diferite – Beatrice, o borderline, care vrea să-și trăiască viața la limită și Donatella, consumată de depresie – se întâlnesc ca paciente în Villa Biondi, o clinică psihiatrică din spledida Toscana, și devin prietene. Lucrurile nu se opresc aici. Cele două fug din clinică și bântuie pe străzi în căutarea vieților lor pierdute, una în căutarea libertății, iar alta în căutarea iertării. Eu am rezonat cu cele două nebune simpatice, umane și rătăcite în același timp, m-au durut rănile lor, am tras în piept momentele lor de libertate furată și m-am gândit cu tristețe că prea ne judecăm ușor unii pe alții, în loc să ne privim cu ochi mai buni, mai empatici, cu respect și considerație față de ce nu știm și doar putem să ne imaginăm. E de privit La pazza gioia, e puțin trist, puțin vesel, plin de revelații.

Begin Again (2013)

Când întâlnești oamenii potriviți se întâmplă magia

Begin again este povestea unei prietenii la plesneală. Dan, un bărbat care lucrează pentru o casă de înregistrări, se întâlnește într-un bar cu Gretta, o tânără care, odată ajunsă în New York, alături de Dave, iubitul ei, acum pe val cu muzica pe care o compun împreună, este desconsiderată și lăsată în permanență singură.  La început Gretta nu îl ia în serios pe Dan, atunci când acesta îi propune să cucerească lumea împreună, dar în final întâlnirea lor duce la o colaborare care le va schimba viața complet.

Begin again este un film cu atitudine de poezie cântată. O fată cu o chitară şi un producător în prag de ratare: două suflete rănite care atunci când se ciocnesc devin o forţă creatoare. Ah, şi pe undeva apare şi Adam Levine, un fel de sare și piper. Scenă predilectă e cea cu Keira şi Ruffalo umblând noaptea pe străzi cu fire în urechi şi muzică în vene.

Seeking a friend for the End of the World (2012)

Încetinește puțin și privește la lucrurile cu adevărat importante din viața ta.

Un asteroid este în drum spre Pâmânt, iar încercările de a evita dezastrul au eșuat. Odată cu sfârșitul lumii vine și sfârșitul căsniciei lui Dodge (Steve Carrel), a cărui soție îl părăsește pentru un alt bărbat. Au mai rămas doar 21 de zile până la marele dezastru, iar Dodge se simte singur și pierdut până când vecina de la parter, Penny (Keira Knightley) apare într-o seară la fereastra lui, pe scara de incendiu, plângând neconsolată. Din vina iubitului ei, Penny a ratat posibilitatea de a se urca în ultimul avion care ar fi putut-o duce să își vadă familia. Astfel că, atunci când în oraș izbucnește o revoltă, introvertitul Dodge și expansiva Penny fug împreună, unul în încercarea de a-și reîntâlni marea iubire din liceu, iar cealaltă dorindu-și să ajungă la familia ei pentru a-și lua rămas bun.

Seeking a friend for the End of the World este un film duios ca o îmbrățișare. Nu te face să râzi, parcă nici să plângi nu-ți vine, oftezi însă, te cuprinde un soi de nostalgie față de tot ce e frumos și important în viața ta și în același timp cumva străin și departe pentru că îți petreci fiecare zi pe repede înainte, prins cu o mulțime de nimicuri și obligații.

The Bucket List (2007)

Alege să faci din fiecare zi o sărbătoare! Suntem trecători prin viață.

Carter Chambers, mecanic auto, şi miliardarul Edward Cole ajung în acelaşi salon de spital. Aparent foarte diferiţi unul de celălalt ei descoperă că au totuşi două puncte comune: nevoia neîmplinită de a se împăca cu ei înşişi şi cu deciziile pe care le-au luat în viaţă şi aspiraţia de a-şi petrece timpul rămas făcând tot ce şi-au dorit cândva. Ca urmare, ignorând sfaturile medicilor, cei doi pleacă din spital şi pornesc la drum cu lista lor de dorinţe în cea mai mare aventură trăită vreodată.

The Bucket List e genul ăla de film care te face să-ți dai seama că de cele mai multe ori nu te încumeți să faci lucrurile pe care ți le dorești decât atunci când viața te presează și te împinge cumva de la spate, atunci când simți că timpul s-a scurs un pic cam mult sau ai ajuns printr-un concurs de împrejurări în cine știe ce situație limită. Altfel spus: viața e de trăit acum, nu amânată mereu, și nu există scuză pentru care să pierzi timpul fără să te bucuri câte puțin în fiecare zi.

Made in Italy (2018)

Depresia nu e o boală pe care o duci singur, cei apropiați o trăiesc alături de tine.

Filmul urmărește viața lui Riko, un tip trecut de prima tinerețe, care lucrează într-o fabrică de mezeluri unde se fac tot mai des concedieri. Riko s-a căsătorit de foarte tânăr cu Sara și au împreună un băiat care se pregătește să meargă la facultate, fiind primul membru al familiei cu posibilitatea la studii universitare. Deși viața lui este plină de frustrări, iar soția pare că ar avea o aventură extraconjugală, Riko se agață de micile plăceri ale vieții, de serile de vineri, de ieșirile cu prietenii și de escapadele amoroase cu colegele de muncă. Când lucrurile în care crede încep să se destrame sub ochii lui și unul din cei mai buni prieteni moare, Riko alunecă într-o stare de depresie cruntă.

În mai puțin de două ore filmul ăsta te face să realizezi că depresia e genul de boală care provoacă distrugeri în masă, la nivel de familie, nu doar de persoană, realizezi că relațiile se uzează în ciuda iubirii pe care și-o poartă partenerii, că e nevoie de mult mai mult decât atât ca să salvezi o căsnicie, realizezi că prietenii greșesc, că oamenii greșesc, dar că toți merităm o a doua șansă și că de multe ori de șansa pe care o dăm altora depinde chiar fericirea noastră.

Elegy (2008)

Vârsta e doar un număr.

David Kepesh (Ben Kingsley) un sexagenar, critic cultural și profesor universitar, este cunoscut printre studentele sale ca un mare afemeiat. Nu a permis niciodată unei femei să se apropie prea mult ca să-i invadeze intimitatea, dar viața lui se schimbă complet când în sala de curs apare Consuela Castillo (Penelope Cruz) o tânără cubaneză care îi amintește de La maja vestida de Goya. Cei doi încep o relație pasională care se transformă treptat într-o autentică poveste de dragoste. Nevoia lui David de Consuela e direct proporțională cu teama că ar putea să o piardă, că ea ar putea să fugă cu un bărbat mai tânăr, dar ceea ce amenință să le distrugă fericirea e departe de a fi vârsta.

Elegy este de o frumusețe răvășitoare, o combinație de realism și sensibilitate, cu o coloană sonoră absolut sublimă și un mesaj puternic: trăiește acum, mai târziu nu se știe ce se întâmplă, indiferent dacă ești tânăr sau bătrân, vârsta e doar un număr!

Love and other drugs (2010)

Vulnerabilitatea nu e un defect.

Love and other drugs este povestea de dragoste dintre Maggie (Anne Hathaway), o tânără cu Parkinson în primul stadiu de evoluție, inteligentă, nonconformistă, dependentă de medicamente și Jamie (Jake Gyllenhaal), un playboy care își ia un job ca agent de vânzări în industria farmaceutică și care trăiește de azi pe mâine cu toată neseriozitatea din dotare.

Ce mi-a plăcut mie cel mai mult? Cu siguranță ideea că toți avem nevoie de ajutor și că nu trebuie să ne înecăm în propria noastră dramă până în punctul în care ajungem să ne închidem în fața celorlalți și respingem iubirea pe care aceștia vor să ne-o ofere. Nu e nimic rău în a fi vulnerabil, nu e nimic rău în a accepta ajutorul celor din jur.

Vouă ce filme v-au schimbat perspectiva despre viață?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Related post

Filmele lui 2021

Complet necunoscuți Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord să răspundă la[...]

4 Filme de văzut în perioada sărbătorilor de iarnă

The Holiday Calendar (2018) Abby, o fotografă talentată și plafonată la locul de muncă se reîntâlnește după mult timp cu bunul ei prieten fotograf de călătorii care se reîntoarce[...]

3 seriale de văzut pe Netflix în weekend

Sex/Life – Codependență Sex/Life i-a fost recomandat unei prietene de o prietenă și tot așa până mi-a fost recomandat și mie. Pentru unii telenovelist, pentru alții lipsit de[...]