Complet necunoscuți

Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord să răspundă la apeluri pe speaker sau să citească cu voce tare SMS-uri, mesaje whatsapp, emailuri. De aici totul o ia razna.
Sună cunoscut? Evident că sună. Complet necunoscuți e varianta autohtonă a filmului italian Perfetti Sconosciuti. Nu m-a dezamăgit – ba chiar mi s-a părut o idee mai funny decât cel italian, fără să-și piardă însă esența – l-am văzut alături de o prietenă la cinema și chiar am căzut de acord că am petrecut un timp mișto.

House of Gucci

Întins pe trei decenii pline de dragoste, trădare, răzbunare, și, în final, crimă, House of Gucci ne arată ce poate însemna un nume și cât de departe va merge o familie pentru a rămâne în control.
House of Gucci merită văzut pentru actori, pentru coloana sonoră, pentru decoruri, pentru costume. M-a stârnit tare de tot la nivel vizual, dar nu neapărat și la nivel de scenariu pentru că povestea a avut un aer prea american și s-a învârtit mai mult în jurul Patriziei, mărul discordiei, decât în jurul Casei Gucci. N-am plecat însă dezamăgită de la cinema, așa că-și merită locul în listă.

Huit Rue de l’Humanite (Stuck Together)

Când Parisul este închis în timpul pandemiei, locuitorii ciudați ai unei clădiri de apartamente – un ipohondru, o avocată, un afacerist obscur, părăsit de soție, copiii lor, un doctor nebun, o patroană de cafenea, o cântăreață însărcinat, iubitul ei obsedat de social media, un portar cumsecade, o vecină misterioasă și un câine – trebuie să se adapteze la o viață nouă.
Am râs ca o idioată în timp ce vedeam filmul ăsta, în parte pentru că e savuros rău, în parte de fericire că prostia e universală și că nu e ceva ce se întâmplă doar la colțul străzii mele. Am și plâns, nu rău, dar mi-a stors o lacrimă pe final, atât cât să-mi aducă aminte că uneori pot fi și sensibilă și că nimic în viață nu e rău de tot, dar nici bun din cale afară.

Respect

Respect prezintă viaţa legendarei artiste Aretha Franklin, din copilărie până la perioada de glorie. Aretha Franklin, care s-a stins din viață în august 2018, la vârsta de 76 de ani, a participat activ la dezvoltarea proiectului. Artista se gândea încă de la finalul anilor ’80 la o adaptare cinematografică a cărţii biografice „Aretha: From These Roots”.
Poate trăiesc eu în bula mea și vorbesc aiurea, dar nu cred că s-a vorbit prea mult pe la noi despre filmul ăsta, o chestie care recunosc că mă nedumerește grav – găsesc ca singură posibilă explicație faptul că filmul nu e pe Netflix.
Spun doar atât: păcat. Filmul e un melanj de muzică, emoție și cadre absolut magnifice. E totodată un îndemn să te ridici indiferent de câte ori cazi și un reminder că oricât ar fi asta o lume a bărbaților, femeile sunt mai meseriașe decât ei în multe privințe.

Le Bal des Folles (The Mad Women’s Ball)

Eugenie are un har unic: aude şi vede morţi. Când familia îi descoperă secretul, la sfârşitul secolului XIX, tatăl şi fratele ei o duc la o clinică de neurologie, La Pitié Salpêtrière, de unde nu poate scăpa. Destinul ei se intersectează cu al lui Geneviève, o asistentă de la spital. Întâlnirea lor le schimbă viitorul înaintea „Balului nebunelor”, organizat de dr. Charcot.
Filmul ăsta m-a făcut să cumpăr urgent cartea Victoriei Mas. Recunosc că mi-am dorit să o citesc încă de la apariție când m-a atras mai întâi prin titlu și apoi prin plot, dar am tot amânat-o până m-am trezit cu Mélanie Laurent (mă rog, cu posterul filmului) în fața ochilor și mi-am dat seama că e musai de citit cât mai curând.
Bifat, așadar, pe final de an, și cartea, și filmul. Povestea, brutală și greu de digerat, e minunat regizată de Mélanie Laurent care joacă și rolul asistentei. Decorurile, cadrele, costumele, sunt un amestec excelent de grotesc și sublim, iar peste toate tronează încărcătura emoțională și revolta pe care e imposibil să nu ți-o stârnească felul în care o societate dementă dispune de viețile celor incapabili să se apere.

The Hand of God (E stata la mano di Dio)

The Hand of God e povestea lui Fabietto Schisa, un băiat care trăiește în efervescentul oraș Napoli în anii ’80, o poveste despre bucurii neașteptate, precum sosirea legendarului fotbalist Diego Maradona, dar și despre tragedii la fel de neprevăzute. Soarta își joacă rolul, bucuria și tragedia se împletesc, iar rotițele viitorului lui Fabietto se pun în mișcare.

Am ajuns și la filmul lui Sorrentino pentru că trebuia și ceva italian ca să închei anul bine.
Nu vreau să cad în tentația de a face comparații între E stata la mano di Dio și La grande bellezza pentru că sunt de părere că nimic nu distruge plăcerea ca mania de a face comparații. Altfel spus, în absența comparațiilor, mă declar satisfăcută. Povestea lui Fabietto a avut o inocență simpatică în cadrul ăla de stridență napolitană, am râs în barbă de câteva ori și m-am bucurat tare de tot de cadrele absolut superbe.

The United States vs. Billie Holiday

Filmul urmărește povestea cântăreței Billie Holiday în perioada în care este vizată de Departamentul Federal al Narcoticelor, cu o operațiune sub acoperire condusă de agentul federal negru Jimmy Fletcher, cu care are o aventură tumultuoasă.
Închei cu filmul ăsta pentru că e fără dubii preferatul meu din 2021. A beautiful mess mi s-a părut Billie, din a cărei poveste, mărturisesc, îmi era cunoscută doar muzica. Relația cu Fletcher e ficțiune, dar m-aș încumeta să spun că privitorul avea nevoie de puțin romance ca să înoate până la capăt în oceanul de mizerie și glamour care a fost viața lui Holiday.

În altă ordine de idei: cadre răvășitor de frumoase, un delicios vibe decadent și interpretarea plină de forță a Andrei Day, o actriță care m-a rupt în două, deși se află la primul rol important.

Tu ce filme crezi că merită amintite în 2021?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Related post

4 Filme de văzut în perioada sărbătorilor de iarnă

The Holiday Calendar (2018) Abby, o fotografă talentată și plafonată la locul de muncă se reîntâlnește după mult timp cu bunul ei prieten fotograf de călătorii care se reîntoarce[...]

3 seriale de văzut pe Netflix în weekend

Sex/Life – Codependență Sex/Life i-a fost recomandat unei prietene de o prietenă și tot așa până mi-a fost recomandat și mie. Pentru unii telenovelist, pentru alții lipsit de[...]

4 Filme cu vibe de vacantă

Lost in Translation (2003) – Japonia Bob Harris și Charlotte sunt doi americani în Tokyo. Bob este o vedetă de cinema care se află în oraș pentru a filma o reclamă la whiskey, în[...]