Reality bites (1994)

Reality Bites este despre un grup de prieteni – Lelaina, Troy, Vickie și Sammy – cu visuri mărețe care se văd frustrate atunci când realitatea începe să muște.

După rezultatele nemaipomenite, obținute în timpul colegiului, Lelaina este un simplu asistent de producție și are un șef îngâmfat care o tratează îngrozitor. De fiecare dată când e liberă, Lainie lucrează la un documentar despre prietenii săi: colega de cameră, Vickie, fascinată de anii ’70, Sammy, un perfect frustrat sexual, și Troy, prietenul ei cel mai bun, un rebel convins care își ascunde rănile în spatele replicilor inteligente. Curând apare în peisaj și Michael, un regizor ambițios care îi propune lui Lainie să-i difuzeze documentarul și care îi va face pe ea și pe Troy să se hotărască în privința sentimentelor pe care și le poartă.

Girl, Interrupted (1999)

Anul 1967. Susanna Kaysen, o tânără de 18 ani, confuză şi cu probleme de comportament, ajunge în spitalul de psihiatrie Claymoore, după ce încearcă să se sinucidă. Diagnosticată cu tulburare de personalitate de tip bordeline, Susanna se revoltă împotriva personalului medical, legând o strânsă prietenie cu Lisa Rowe, o fermecătoare sociopată, internată la Claymoore de mai bine de 8 ani, și cu alte ”nebune” delicioase, alături de care învăța despre adevăratele valori. În urma unui serios proces de introspecţie şi a timpului petrecut în sanatoriu, Susanna înţelege că pentru a-şi dobândi libertatea trebuie să se confrunte cu ea însăşi, schimbându-şi percepţia despre propria persoană şi despre lumea exterioară.

The Dreamers (2003)

Plasat în Paris, la sfârşitul anilor 1960, filmul urmăreşte legătura dintre gemenii Isabelle şi Theo şi noul lor prieten, Matthew, un american venit să studieze în Franţa. Cei trei împărtăşesc pasiunea pentru film şi se cunosc atunci când la Cinematecă are loc un protest al studenţilor împotriva concedierii lui Henri Langlois. Lăsaţi singuri acasă, atunci când părinţii lor pleacă în vacanţă, gemenii îl invită pe Matthew să locuiască alături de ei. Pornind să se descopere, unii pe alţii şi pe ei înşişi, cei trei îşi testează limitele încercând să afle până unde sunt dispuşi să meargă. În timp ce revoltele din stradă devin tot mai violente, în confortabilul apartament de la etajul 3, gemenii şi noul lor prieten ascultă Janis Joplin şi poartă discuţii despre politică şi artă, visând la o lume ideală.

Head in the clouds (2004)

Head in the clouds este o poveste de dragoste și de prietenie între Gilda, Guy și Mia, pe fondul problemelor politice ale unei Europe aflată între două războaie. Filmul se deschide cu o adolescentă Gilda Bessé care merge la o ghicitoare pentru a-și afla viitorul. Ani mai târziu, într-o noapte furtunoasă, fugind de portar, Gilda intră peste Guy în camera lui de la Cambridge. Între cei doi începe o frumoasă relație de prietenie care se transformă în dragoste și care continuă în boemul Paris, printr-un ménage à trois cu Mia, o spaniolă refugiată în urma Războiului Civil din Spania.

Head in the clouds este o combinație de poezie și culoare. S-a simțit atmosfera boemă a Parisului anilor ’30, costumele, decorurile, muzica, replicile au fost absolut delicioase, iar combinația Charlize Theron și Penelope Cruz a fost cu adevărat explozivă. 

The Edge of Love (2008)

Vera Phillips și Dylan au fost iubiți în adolescență; după zece ani, cei doi se vor regăsi la Londra. Ea este cântăreață în timp ce el scrie scenarii pentru filmele de propagandă ale guvernului. Cei doi foști iubiți simt din nou atracție unul față de celălalt, dar Thomas este căsătorit acum cu aventuroasa Caitlin. În ciuda rivalității lor în dragoste, cele doua femei leagă o strânsă prietenie. Dezordinea din viața sentimentală a Verei continuă. Se mărită cu admiratorul ei devotat, William Killick, dar nu poate reprima atracția față de Dylan. Când William pleacă la război, Vera află că a rămas însarcinată și se întoarce acasă, în Țara Galilor, împreună cu Caitlin și Dylan, moment în care lupta dintre mintea și inima ei va deveni și mai acerbă.

The Edge of Love se derulează pe ritmuri de jazz și poezie, pe ritmuri de îndrăgostiri la prima vedere, de iubiri vechi care ne bântuie și de prietenii care se înfiripă dincolo de rivalități, cu Keira și Sienna alergând pe plajă, mână în mână.

Begin again (2013)

Begin again este povestea unei prietenii la plesneală. Dan, un bărbat care lucrează pentru o casă de înregistrări, se întâlnește într-un bar cu Gretta, o tânără care, odată ajunsă în New York, alături de Dave, iubitul ei, acum pe val cu muzica pe care o compun împreună, este desconsiderată și lăsată în permanență singură.  La început Gretta nu îl ia în serios pe Dan, atunci când acesta îi propune să cucerească lumea împreună, dar în final întâlnirea lor duce la o colaborare care le va schimba viața complet.

Begin again este un film cu atitudine de poezie cântată. O fată cu o chitară şi un producător în prag de ratare: două suflete rănite care atunci când se ciocnesc devin o forţă creatoare. Ah, şi pe undeva apare şi Adam Levine cu barbă şi fără barbă, pierdut, îndrăgostit şi oarecum porc. Scenă predilectă e cea cu Keira şi Ruffalo umblând noaptea pe străzi cu fire în urechi şi muzică în vene.

The Book Thief (2013)

Pentru mine Hoțul de cărți e mai mult despre prietenie decât despre război. Liesel și Rudy, Liesel și Max, Liesel și Ilsa Hermann, toate niște fațete ale prieteniei care o salvează pe micuța orfană de-a lungul drumului pe care îl are de parcurs.

În Germania celui de-al Doilea Război Mondial, Liesel Meminger, o fetiță de 9 ani, îndrăgostită de cuvinte și atrasă în mod irezistibil de cărți, este dusă de mama ei să locuiască în sânul unei alte familii. Datorită lui Hans Hubermann, tatăl adoptiv, fetița reușește să se adapteze repede noului stil de viață și leagă o strânsă prietenie cu Rudy, un băiețel care locuiește pe aceeași stradă și care o ajută să se furișeze în casa primarului la furat. Lucrurile se complică însă atunci când domnul Hubermann decide să îi ofere adăpost unui evreu, Max, care se agăță cu disperare de viață.

La pazza gioia (2016)

La pazza gioia este o comedie-dramă care te trece prin toate stările, un fel de Girl, Interrupted, pentru femei mature. Sensibil, tulburător și viu, cam așa am simțit eu filmul ăsta. Două femei din pături sociale diferite – Beatrice care vrea să-și trăiască viața la limită și Donatella, consumată de depresie – se întâlnesc ca paciente în Villa Biondi, o clinică psihiatrică din spledida Toscana, și devin prietene. Lucrurile nu se opresc aici. Cele două fug din clinică și bântuie pe străzi în căutarea vieților lor pierdute, una în căutarea libertății, iar alta în căutarea iertării. Filmul e ca un ghem de emoții cu miros de vară, prietenie și aventură, uneori trist, uneori vesel, dar tare plăcut la privit.

Perfetti sconosciuti (2016)

Un alt film italian despre prietenie și despre dedesubturile ei – despre duplicitate, despre superficialitate, despre încredere oarbă, despre rușine, despre rupturi, despre tăceri, despre tot ce nu vrem să credem că ar putea implica prietenia și despre tot ce ea reprezintă adesea. În timpul unei întâlniri de grup, șapte prieteni decid să facă un joc în genul Adevăr sau Provocare, punând pe masă, la vedere, toate telefoanele mobile. Pe durata cinei, mesajele și apelurile telefonice sunt partajate între ei, făcându-și astfel publice cele mai picante și întunecate secrete.

Notti magiche (2018)

Notti magiche este despre trei prieteni – credulul Antonino, expansivul Luciano și nevrotica Eugenia – tineri, plini de visuri, ambițioși și în același timp anxioși, aflați în fața unor întrebări personale la care sunt incapabili să-și răspundă, obligați să accepte compromisul pentru a reuși să acceadă la lumea idolilor lor.

Pe când Federico Fellini lucrează la ultimul lui film, La voce della luna (1990), chiar în noaptea semifinalei Campionatului Mondial de Fotbal din Italia, are loc o crimă în lumea cinematografiei. Trei scenariști aspiranți sunt suspectați de uciderea unui celebru producător, al cărui cadavru este găsit în apele Tibrului. Tinerii ajung astfel să își petreacă noaptea în arestul poliției, rememorându-și aventurile plasate în ultimele zile de glorie ale cinema-ului italian.

Voi ce filme despre prietenie ați văzut și recomandați?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Filmele lui 2021

Complet necunoscuți Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord să răspundă la[...]

4 Filme de văzut în perioada sărbătorilor de iarnă

The Holiday Calendar (2018) Abby, o fotografă talentată și plafonată la locul de muncă se reîntâlnește după mult timp cu bunul ei prieten fotograf de călătorii care se reîntoarce[...]

3 seriale de văzut pe Netflix în weekend

Sex/Life – Codependență Sex/Life i-a fost recomandat unei prietene de o prietenă și tot așa până mi-a fost recomandat și mie. Pentru unii telenovelist, pentru alții lipsit de[...]