Inițial m-am gândit să spun că asta e o adunătură de filme care nu au nimic în comun, dar nu e tocmai așa. Mai înainte de toate sunt filme pe care le-am văzut în luna iunie – da, doar 3, nu a avut timp de mai multe – nu sunt tocmai noi și vin la pachet cu de-ale iubirii. Acestea fiind spuse, vă prezint recolta din luna care s-a scurs – un SF romantic, o comedie-romantică SF și o dramă romantică.

I Origins (2014)

Ian Grey (Michael Pitt), doctorand în domeniul biologiei moleculare, nu crede în existența unei entități superioare, ci în evoluție. Este fascinat de ochiul uman și se îndrăgostește la prima vedere, în timpul unei petreceri de Halloween, de o femeie misterioasă ai cărei ochi fotografiază. După o scurtă partidă de sex în baie, Sofi (Astrid Bergès-Frisbey) dispare, iar Ian reușește să o reîntâlnească printr-o serie de coincidențe și întâmplări neobișnuite. Când Sofi moare, Ian se refugiază și mai mult în cercetarea lui academică – Discreditarea teoriei creaționiste prin noi dovezi ale evoluției ochiului uman – care îl conduce spre o descoperire neașteptată ce îi zdruncină toate credințele.

Deși SF-urile nu sunt tocmai genul meu, îmi doream de multă vreme să văd I Origins, mai înainte de toate pentru distribuție – îmi plac mult Michael Pitt și Astrid Bergès-Frisbey. Sofi, femeia-copil care îl duce pe Ian, cinicul om de știință, pe culmele disperării, mi-a fost neașteptat de dragă. Pe de altă parte s-a simțit vibe-ul ăla de producție independentă care reușește întotdeauna să mă cucerească – actori mai puțin pe val, subiect abordat, decoruri boho & dialoguri intense.

Seeking a Friend for the End of the World (2012)

Un asteroid este în drum spre Pâmânt, iar încercările de a evita dezastrul au eșuat. Odată cu sfârșitul lumii vine și sfârșitul căsniciei lui Dodge (Steve Carrel), a cărei soție îl părăsește pentru un alt bărbat. Au mai rămas doar 21 de zile până la marele dezastru, iar Dodge se simte singur și pierdut până când vecina de la parter, Penny (Keira Knightley) apare într-o seară la fereastra lui, pe scara de incendiu, plângând neconsolată. Din vina iubitului ei, Penny a ratat posibilitatea de a se urca în ultimul avion care ar fi putut-o duce să își vadă familia. Astfel că, atunci când în oraș izbucnește o revoltă, introvertitul Dodge și expansiva Penny fug împreună, unul în încercarea de a-și reîntâlni marea iubire din liceu, iar cealaltă dorindu-și să ajungă la familia ei pentru a-și lua rămas bun.

Seeking a friend for the End of the World e unul din puținele filme cu Keira Knighteley pe care nu le văzusem. L-am evitat pentru subiectul abordat – Sfârșitul lumii – care mi se pare de fiecare dată tras de păr și senzaționalist. Din câte am înțeles filmul nu a fost primit prea bine, nici în afară, nici la noi. Mulți au spus că au așteptat să se întâmple ceva ce nu s-a întâmplat niciodată * Thanks God* pentru că mie tocmai pentru asta mi-a plăcut. Știu că sună ciudat, dar oamenii se așteptau la foc & pucioasă, probabil ceva în genul 2012, film pe care l-am detestat din viscere. Seeking a friend for the End of the World este un film duios, ăsta cred că e cel mai potrivit cuvânt. Nu râzi, zâmbești cel mult, cu toate că se vrea a fi comedie. Nu plângi, oftezi, te cuprinde un soi de nostalgie. Nu te panichează, te pregătește cumva. Țin minte că la un moment dat un prieten m-a întrebat ce aș face dacă aș afla că ar veni mâine sfârșitul lumii – nu aveam la dispoziție 3 săptămâni, ci o zi. I-am răspuns că aș căuta să fac pace cu mine, cu cei din jur, cu viața. Nu i s-a părut prea funny răspunsul meu, poate că nici n-a fost. El ar fi văzut ultima zi din viață în stilul prietenilor lui Dodge. Eu pe de altă parte aș prefera rețeta lui Penny, să fac rost de-un pick-up, cum aveau părinții mei când eram mică, și să gust muzică bună într-o companie plăcută.

Elegy (2008)

David Kepesh (Ben Kingsley) un sexagenar, critic cultural și profesor universitar, este cunoscut printre studentele sale ca un mare afemeiat. Nu a permis niciodată unei femei să se apropie prea mult ca să-i invadeze intimitatea, dar viața lui se schimbă complet când în sala de curs apare Consuela Castillo (Penelope Cruz) o tânără cubaneză care îi amintește de La maja vestida de Goya. Cei doi încep o relație pasională care se transformă treptat într-o autentică poveste de dragoste. Nevoia lui David de Consuela e direct proporțională cu teama că ar putea să o piardă, că ea ar putea să fugă cu un bărbat mai tânăr, astfel că, încet-încet, relația lor intră în criză.

La baza filmului Elegy stă nuvela The Dying Animal a autorului Philip Roth, nuvelă pe care nu am citit-o, dar pe care mi-ar plăcea tare mult să o citesc. Filmul s-a bucurat de critică pozitivă și se pare că s-a aflat în top zece în anul 2008. Elegy este de o frumusețe răvășitoare, o combinație de realism și sensibilitate, cu o coloană sonoră absolut sublimă și un mesaj puternic: trăiește acum, mai târziu nu se știe ce se întâmplă, indiferent dacă ești tânăr sau bătrân.

Voi ce filme ați văzut în iunie?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Filmele lui 2021

Complet necunoscuți Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord să răspundă la[...]

4 Filme de văzut în perioada sărbătorilor de iarnă

The Holiday Calendar (2018) Abby, o fotografă talentată și plafonată la locul de muncă se reîntâlnește după mult timp cu bunul ei prieten fotograf de călătorii care se reîntoarce[...]

3 seriale de văzut pe Netflix în weekend

Sex/Life – Codependență Sex/Life i-a fost recomandat unei prietene de o prietenă și tot așa până mi-a fost recomandat și mie. Pentru unii telenovelist, pentru alții lipsit de[...]