Cititul este de departe cea mai accesibilă si mai plăcută modalitate de a ne petrece timpul liber:

Pentru cei care nu își permit cărți noi, există anticariate, cu prețuri pentru toate buzunarele sau, și mai bine, biblioteci de unde poți împrumuta cărți fără să scoți un ban din buzunar. Zilele trecute o prietenă stabilită în Bruxelles mi-a scris după o lungă perioadă în care nu mai luasem legătura. Mi-a povestit foarte încântată că la ei în supermarket-uri există niște rafturi pe care oamenii lasă cărți deja citite luându-și în schimbul lor alte cărți. Așa se face că a pus mâna pe Jurnalul Annei Frank pe care îl lecturează momentan în metrou, în drum spre facultate. E adevărat că nu știu să existe astfel de inițiative și la noi, dar există în schimb multe grupuri, dedicate iubitorilor de lectură, unde se fac schimburi de cărți. Prin urmare, citiți! Cititul e ieftin, dar ne îmbogățește mai mult decât oricare altă activitate.

Cititul reduce stresul si ne oferă câteva momente de binemeritată liniste:

Nu știu cum sunteți voi, dar eu, de fiecare dată când traversez o perioadă stresantă, mă refugiez în cărți sau, după caz, în filme. Să iau parte la viața personajelor, cu probleme și bucurii și întorsături neașteptate de situație, mă scoate din priză și mă distrage de la cele de toate zilele, de la micile nemulțumiri și supărari, și îmi oferă câteva ore de relaxare și visări cu ochii deschiși.

Cititul ne imbunătăteste memoria:

Întotdeauna m-am lăudat cu o memorie bună, dar fără antrenamentul la care m-au supus cărțile, de-a lungul anilor, sunt convinsă că nu aș fi putut să acumulez o prea mare cantitate de informație. De ce spun asta? Pentru că cea mai plăcută formă de învățare este învățarea prin citit, prin citit de plăcere, desigur. Personajele din cărți îți devin prieteni pentru totdeauna și în mod clar nimeni nu poate uita numele prietenilor buni, nimeni nu uită trăsăturile acestora, nici evenimentele prin care a trecut alături de ei. Toate acele informații se transformă în amintiri, iar amintirile sunt prețioase pentru fiecare om în parte, fără excepție.

Cititul ne imbogăteste vocabularul si cunostintele:

Cărțile sunt, au fost și vor rămâne mereu un izvor nesecat de cunoștințe, iar cuvintele ferecate în spatele coperților rămân agățate de noi și ne urmăresc toată viață, fără ca noi să băgăm de seamă. Ne trezim cu ele pe buze, prieteni și ajutoare când vrem să comunicăm sau să ne exprimăm ideile. Cu cât citim mai mult cu atât ne exprimăm mai clar, cu cât citim mai mult cu atât ne facem înțeleși mai ușor, cu atât mesajele noastre ajung mai curate la inimile celorlalți.

Cititul e poartă spre alte tări si lumi:

Dacă vrei să călătorești departe deschide o carte. Când citești poți fi oriunde, în locurile în care îți dorești cel mai mult să mergi, oriunde vrei, chiar și în timp, pe gratis și mai rapid decât dacă ai lua avionul. Dacă vrei în India, urcă-te la bordul cărții lui Elizabeth Gilbert sau las-o pe Marthe de Florian să te găzduiască în apartamentul ei din Paris, plimbă-te cu Lila și Lenu pe străzile din Napoli sau dă o tură prin studiourile Hollywood-ului cu bătrânul Pat Hobby. Plimbă-te, zboară, călătorește unde îți place mai mult.

Cititul ne oferă noi subiecte de discutie cu cei dragi:

Cei care citesc nu vor rămâne niciodată în pană de idei și nu se vor confrunta niciodată cu tăceri jenante sau goluri în conversație. Iubitorii de cărți au mereu un subiect numai bun de dezbătut și știu să spună povești dintre cele mai amuzante care reușesc de fiecare dată să le bucure interlocutorii.

Cititul ne dezvoltă imaginatia:

Când citim, mintea noastră creează în permanență imagini – chipuri, locuri, peisaje, decoruri, costume – pentru poveștile care ni se înfățișează prin cuvinte. Devenim un fel de regizori, ne lăsăm creativitatea să o ia razna, anticipăm fapte, ghicim criminali, cuplăm personaje. E un joc extrem de plăcut și de benefic pentru creierul nostru.

 Cititul ne învată arta tăcerii:

Toți cei care citesc, pe lângă faptul că se pricep să spună povești, sunt și foarte buni ascultători, căci au învățat să savureze liniștea și să aibă răbdare, au învățat de asemenea că informația o poți lua de oriunde și sunt întotdeauna deschiși informației. Dalai Lama spunea că atunci când vorbeşti, nu faci decât să repeţi ceea ce ştii deja, însă, atunci când asculţi, înveţi ceva nou, iar cititorii iubesc noul, îl caută și îl lasă să intre în viața lor pe orice cale posibilă. Într-o lume în care toți ascultă ca să ofere replica, cititorul va asculta întotdeauna ca să înțeleagă mesajul pe care interlocutorul său încearcă să i-l transmită.

Cititul ne face mai empatici:

Cărțile ne fac să ne punem în pielea personajelor, să încercăm să înțelegem motivele pentru care acestea săvârșesc anumite acte, să ne gândim ce anume am fi făcut noi dacă eram în locul lor, cărțile vin la pachet cu emoții, cu semene de întrebare și cu răspunsuri. Cărțile ne ajută să ne cunoaștem, să aflăm cine suntem, cărțile ne ajută să fim mai conștienți, iar cei care citesc gândesc mai mult și judecă mai puțin.

Cititul ne oferă posibilitatea să trăim mai multe vieti:

Cititorii sunt un fel de pisici, pisici cu nenumărate vieți, o viață pentru fiecare carte citită. Cititorii, pe lângă faptul că sunt capabili să călătorească oriunde poftesc, pot să-și schimbe identitatea într-o clipire de gene, cititorii pot să fie orice vor în funcție de lectura pe care și-o aleg.

Tu ce ai ales să fii săptămâna asta? În pielea cărui personaj ai intrat? În filele cărei cărți te adăpostești? Eu săptămâna asta sunt Hoțul de Cărți.

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

8 idei de activităti pentru acasă

Citește mult și bine Citește toate cărțile pe care le-ai achiziționat în ultima vreme și pe care timpul nu ți-a permis să le deschizi. Eu am un teac generos care mă așteaptă pe[...]

Cadouri pe care iubitorii de cărti le vor adora

Se știe că luna decembrie este luna cadourilor și se mai știe și că cititorii adoră orice are legătură cu pasiunea lor, așa că m-am gândit să vin cu câteva idei de cadouri pentru[...]

5 Motive să te bucuri de vremea rece

Băuturile calde Vremea rece vine cu o ofertă variată, așa că, fie că ești genul ceai de portocală, fie că alegi ciocolata caldă ori vinul fiert, nu te poți plânge că iarna nu[...]