Cu toate că sunt mai degrabă genul de persoană care își cumpără cărțile vrăjită de titlu, s-a întâmplat, nu doar o dată, să cedez în fața unor coperte tentante, așa că mi-a trecut prin minte să aduc laolaltă pentru ziua de azi cărțile cu cele mai cool veșminte. Curioși?

Pacienta tăcută – Alex Michaelides (Editura Litera)

Încep cu Pacienta tăcută pentru că este ultima copertă care m-a izbit puternic. Ba chiar m-am simțit vinovată că nu am reușit să-i fac o fotografie demnă de ea pentru că o găsesesc absolut genială și, fie spus în treacăt, ușor creepy, iar eu n-am reușit să surprind nimic din toate astea.

Ce se ascunde dincolo de straie:

Un thriller psihologic antrenant, o doză bună de suspans și mister, piperată cu niște răsturnări de situație ușor ciudate. Alicia și Gabriel sunt un cuplu fericit. Ea este o pictoriță de renume, în timp ce el este un fotograf pe val din lumea modei. Cei doi trăiesc într-o casă frumoasă, cu vedere la parc, în una din cele mai căutate zone din Londra. Într-o seară, Gabriel se întoarce de la muncă târziu, iar Alicia îl împușcă în față de 5 ori pentru ca apoi să rămână tăcută ani în șir. La șase ani de la nefericitul eveniment, Theo Faber, interesat să afle motivul din spatele crimei și al tăcerii, merge să lucreze în spitalul psihiatric în care Alicia este închisă și încearcă să o facă să vorbească prin intermediul psihoterapiei.

Accabadora – Michela Murgia (Editura Humanitas)

Coperta Accabadorei mi-a amintit de un goblen la care lucra mama când eram copil și m-a vrăjit pe loc, atât prin imaginea absolut superbă, cât și prin titlul misterios.

Ce se ascunde dincolo de straie:

O bijuterie de scriitură și o poveste tristă și totodată magică. Maria Listru, a patra fiică a unei văduve sărace, este luată de suflet de Bonaria Urrai, o femeie în vârstă care, deși se bucură de avere, nu are pe nimeni. Fetița crește în casa bătrânei, ferită de viața aspră a sătenilor din Soreni, dar, încet-încet, se trezește prinsă într-o lume de mistere și superstiții de care mama ei adoptivă nu este deloc străină. Bonaria Urrai este accabadora, o femeie care îi ajută să plece dincolo pe cei aflați în agonie.

Măștile fricii – Camelia Cavadia (Editura Trei)

Măștile fricii face parte din categoria cărților care mi-au luat ochii prin copertă și titlu, dar care din fericire s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele din toate punctele de vedere. Recunosc că fetișul meu pentru măști și-a spus cuvântul atunci când a venit vorba să achiziționez cartea, mai ales că felul în care măștile astea s-au contopit cu culorile e de-a dreptul irezistibil.

Ce se ascunde dincolo de straie:

O poveste cu un subiect puternic și dureros. Ema, David și Sofia au crescut într-o familie disfuncțională, mâncând bătaie și îndurând umilințe. Ziua în care tatăl lor moare este cea mai fericită zi pe care au trăit-o vreodată, dar problemele nu se termină acolo și oricât se străduiesc cei trei să ducă o existență normală, umbrele trecutului îi pândesc și le dau planurile peste cap.

Iubire amară – Elena Ferrante (Editura Pandora M)

Coperta asta are ceva cu adevărat impresionant, o combinație de durere și poezie, și e de departe cea mai reușită din copertele cărților Elenei Ferrante. Nu cred că v-ar mira dacă vă spun că de fiecare dată când fac ordine în bibliotecă rămân uitând-mă lung la cartea asta care ascunde atâtea secrete răvășitoare în interiorul ei.

Ce se ascunde dincolo de straie.

Cum spuneam, secrete răvășitoare, o poveste halucinantă, scrisă într-un ritm alert care îți taie respirația. În urma morții premature și misterioase a mamei sale, Delia pornește într-o călătorie inițiatică pe străzile întortocheate și sufocante din Napoli, orașul ei natal, cu dorința de a afla adevărul despre familia sa. Câteva telefoane foarte stranii o conduc către descoperiri tulburătoare și neașteptate despre trecut, despre mama ei și despre ea însăși.

Uibesc – Iv cel Naiv (Editura Velant)

Este prima carte semantă Iv cel Naiv care mi-a ajuns în mână. Între timp am primit cadou și 16 Poezii de iubire pe care mi le-aș fi scris mie dacă aș fi fost tu, dar coperta ei mă duce mai degrabă cu gândul la Picasso decât la adorabiliciune totală și absolută. Uibesc, pe de altă parte, e absolut perfectă prin culoare și ilustrații și e poate una din copertele care mi-au bucurat cel mai tare sufletul.

Ce se ascunde dincolo de straie:

Niște ilustrații la fel de reușite ca cele de pe copertă și o mulțime de poezii de un naiv încântător. E imposibil să nu zâmbești citind cartea asta, parole d’honneur!

În grădina căpcăunului – Leila Slimani (Editura Pandora M)

În grădina căpcăunului e o altă carte aleasă mai degrabă pentru copertă și titlu decât pentru conținut. Mi s-a părut atât de instagramabilă – cromatică perfectă și imagini elegante – că n-aș fi putut să nu mi-o doresc în bibliotecă.

Ce se ascunde dincolo de straie:

O poveste cu un subiect incitant, tratat însă nu suficient de profund. Adele și Richard formează un cuplu parizian aparent perfect. Ea e jurnalistă, iar el e medic. Sunt tineri, au cariere de succes, un fiu de trei ani, prieteni și o viață socială împlinită. În realitate mariajul lor scârțâie, abia dacă au intimitate, dar au în schimb o mulțime de probleme de comunicare, iar Adele se simte sufocată de viața de familie. Plictisită de job-ul ei și stăpânită de o nevoie insațiabilă de sex, Adele își înșală soțul cu diverși bărbați și ajunge să pice în cursa pe care ea singură și-a întins-o.

Viata secretă a marilor scriitori – Robert Schnakenberg (Editura ART)

O copertă ingenioasă, cu aer de revistă de scandal, cam așa aș descrie straiele în care și-au îmbrăcat Viața secretă marii scriitori. O copertă genială care se asortează perfect cu conținutul efervescent.

Ce se ascunde dincolo de straie:

Cea mai savuroasă non-ficțiune citită de mine până acum, o compilație de portrete scandaloase și necenzurate ale scriitorilor celebri, pornind de la William Shakespeare și ajungând până la Thomas Pynchon, și niște ilustrații absolut demențiale.

Femeia sfâșiată – Simone de Beauvoir (Editura Humanitas)

Femeia sfâșiată nu mi-a ajuns în mâini pentru copertă, ci pentru că-mi doream să o citesc pe Simone de Beauvoir, dar nu neg că până să deschid cartea mi-am petrecut mult timp admirând păpușa aia stricată și înșiruirea de culori, iar când mi-a venit în minte ideea de a aduce laolaltă cărțile cu cele mai reușite coperte, am știut negreșit că Femeia sfâșiată va fi una din ele.

Ce se ascunde dincolo de straie:

Se ascunde femeia în diferite ipostaze – o scriitoare, o femeie borderline şi o casnică sfâșiate de evenimentele prin care se văd nevoite să treacă. Cartea lui Beauvoir este de fapt o colecția de nuvele, cu adevărat reușită, interesantă și intensă, pe care o recomand cu toată căldura.

Eleganta ariciului – Muriel Barbery (Editura Nemira)

Mi-am dorit cartea asta cu disperare imediat ce i-am văzut coperta și i-am pronunțat titlul. Aproape că nu mi-a păsat ce povești ascunde și sinceră să fiu a stat multă vreme în bibliotecă până m-am hotărât să o citesc de teamă că m-ar putea dezamăgi. Nu a făcut-o. Conținutul a fost la fel de magic ca învelișul.

Ce se ascunde dincolo de straie:

O carte care ține loc de terapie. N-am zis-o eu, au zis-o alții mai deștepți. O combinație de umor și filozofie. O împletire de povești și două personaje delicioase care te fac să ridici din sprânceană – o portăreasă cultă și o fetiță precoce.

Cum să pictezi un mort – Sarah Hall (Editura Litera)

Cum să pictezi un mort are ceva irezistibil, un aer de tablou de agățat în perete. Nu e de mirare că mi-a sărit în coș când mă aflam la cumpărături, cu ani în urmă, pe la sfârșitul unei veri. Și titlul, și coperta, cu nuanțele ei și felul misterios în care se prezenta mi-au sugerat c-ar fi o lectură perfectă pentru toamnă și așa a și fost.

Ce se ascunde dincolo de straie:

Un roman în care se împletesc două povești și o scriitură fină, cu o încărcătură întrucâtva poetică.  În Italia anilor ’60, Signor Giorgio, un pictor de naturi moarte, trăieşte obsedat de redarea pe pânză a relaţiilor de lumini şi umbre dintre obiecte. Pictorul suferă de cancer şi scrie într-un jurnal în timp ce îşi aşteaptă sfârşitul. La moartea lui, o fostă elevă, Annetta, acum oarbă, îi îngrijeşte mormântul încercând să se adapteze şi să înţeleagă lumea pe care nu o mai poate vedea. Ani mai târziu, în Cumbria, Peter, un pictor celebru, aflat în preajma bătrâneţii, îşi analizează propria viaţă, amintindu-şi tinereţea zbuciumată trăită în America pe vremea când se afla la studii. În Londra zilelor noastre, fiica lui, Susan, fotograf şi curator al unei săli de expoziţii se confruntă cu moartea fratelui ei geamăn, Danny, şi găseşte refugiu în sexul ocazional cu soţul angajatoarei sale.

Voi cumpărați cărți datorită copertei? Dacă da, ce cărți ați achiționat recent pe acest criteriu?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Când vine primăvara – Tony Mott (Recenzie)

Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă[...]

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]