Mai înainte de toate ce este Mindfulness?

Mindfulness înseamnă conștientizarea moment cu moment a gândurilor, emoțiilor, senzațiilor corporale și a mediului înconjurător. Mindfulness înseamnă acceptarea gândurilor și emoțiilor, fără a le judeca și fără a le pune etichete ”gând bun”, ”gând rău”. Când experimentăm această stare suntem concentrați asupra prezentului, suntem aici și acum, fără a retrăi trecutul și fără a ne imagina viitorul.

De ce să practici Mindfulness?

Mindfulness reduce stresul, combate depresia, întărește memoria și sistemul imunitar, îmbunătățește relațiile dintre oameni și îi ajută pe cei care lucrează ca doctori, asistenți sociali sau terapeuți să-și dozeze empatia și să se conecteze la pacienți fără ca bunăstarea lor interioară să fie afectată. Dar, mai înainte de toate, indiferent dacă te regăsești în situațiile de mai sus sau nu, mindfulness este o modalitate de a trăi sănătos și în armonie cu tine însuți, așa că nu pierzi nimic dacă încerci.

De ce am început să practic Mindfulness?

Am început să meditez inițial cu ajutorul meditațiilor ghidate atunci când am simțit că viața mea o ia la vale, că evenimentele mă compleșesc, că oamenii mă obosesc tot mai mult și că încep să-mi pierd capacitatea de a fi pozitivă și de a vedea partea plină a paharului. Problema mea nu a fost niciodată trăirea pe pilot automat, ci faptul că observându-mă în permanență și observând ce se întâmpla în viața mea începusem să fiu prea aspră cu mine însămi și cu cei din jur. Am căutat, așadar, o modalitate prin care să mă relaxez, ceva care să fie pentru mine ca o gură de aer prospăt, și am ales în cele din urmă meditația. Am trecut prin faza afirmații pozitive, EFT și meditație ghidată (varianta Youtube), dar în cele din urmă am preferat să mă desprind de genul ăsta de meditație pentru toți și am căutat să-mi creez propriile mele programe. Am mers multă vreme pe EFT, conceput în baza rănilor mele interioare, și am început totodată să practic Mindfulness asupra respirației, în diminețile plăcute de primăvară, vară și toamnă, în curte, la aer. Iarna mă mut în camera mea și combin exercițiul cu aromaterapie. Am încercat și Midfulness în mișcare prin dans, iar în prezent merg cel mai des pe Mindfulness asupa corpului. Ce înseamnă toate astea puteți vedea mai jos în cele 3 exerciții pe care le propune Ed Halliwell. Deși cartea lui nu mi-a adus prea multe informații noi, s-a dovedit a fi o lectură plăcută pe care o recomand tuturor celor interesați de subiect care sunt încă la început de drum în ale Mindfulness-ului.

Mindfulness asupra respirației

Este bine să începi cu sesiuni scurte de 5 până la 15 minute pentru a te familiariza cu meditația. Ce trebuie să faci:

Găsește un loc unde te simți comod, poate un scaun cu șezut ferm, unul suficient de jos pentru ca tălpile să fie lipite de podea (eu folosesc o pernă și stau în poziția jumătate de lotus, îmi este mai comod așa, în caz că vă atrage ideea mea mai mult, puteți apela la această variantă). Important e ca spatele să fie drept, motiv pentru care indiferent ce variantă alegi, tu singur îți vei susține coloana vertebrală. Încearcă să nu te forțezi, nici să stai țeapăn, ideea e să fii cât mai relaxat cu putință. Autorul recomandă ca mâinile să fie poziționate pe coapse cu palmele în jos. Eu meditez cu mâinile pe genunchi și palmele întotdeauna în sus, folosindu-mă de degete ca să fac anumite mudre (despre mudre am scris aici). Capul și gâtul trebuie să stea în echilibru, permițând o senzație de deschidere la nivelul pieptului. Poți închide ochii sau poți sta cu ei deschiși (eu meditez întotdeauna cu ei închiși), lăsând privirea să alunece în jos, la câțiva metri în fața corpului. Observă cum te simți în această postură.

Acum concentrează-ți atenția asupra respirației. Simt cum intră și iese respirația din corp – acordează-te la ritmul și fluxul ei. Simte respirația în stomac și mișcările peretelui abdominal cu fiecare inspirație și expirație. Nu trebuie să tragi aer adânc în piept sau să încerci să controlezi cumva respirația, las-o să-și urmeze cursul și observă. Tot ce trebuie să faci e să o simți, să o urmărești, lăsându-ți mintea să se miște odată cu ea. Nu te agăța strâns de respirație, urmeaz-o doar în timp ce intră și iese.

Vei observa că atenția are tendința să rătăcească uneori asupra unui alt obiect. Te vei surprinde gândindu-te la micul dejun sau la motivele pentru care fostul partener te-a părăsit. Sau poate că gândurile îți vor fi distrase de alarma unei mașini sau de durerea din picior sau de căutarea semnificației vieții.

Poți descoperi că te gândești la respirație sau că analizezi beneficiile stării de mindfulness sau că te întrebi dacă te descurci bine sau rău. Sau poate că mintea îți va spune că pur și simplu s-a plictisit. Din perspectiva acestui exercițiu nu contează unde îți zboară mintea – poți doar să accepți ce s-a întâmplat și să-ți reîntorci cu răbdare și compasiune atenția înapoi spre respirație.

Nu trebuie să fii dur cu tine sau să vezi aceste distrageri ca pe o problemă sau ca pe un eșec – de fiecare dată când observi că ți-a zburat gândul, deja ți-ai recăpătat starea de mindfulness. Ai putea să te feliciți când observi această rătăcire și să alegi să te întorci la respirație.

Pont: Nu îți cronometra sesiunile, în felul ăsta vei avea un lucru mai puțin la care să te gândești. Amintește-ți că intenția nu este să te simți calm sau relaxat sau să încerci să te concentrezi mai bine, sau chiar să încerci să obții ceva din exercițiul ăsta. Singura sarcină este să simți și să urmărești fluxul respirației și să-ți revii cu blândețe atunci când observi că mintea a început să zboare.

Mindfulness asupra corpului

Exersează între 5 și 20 de minute sau cât timp ți se pare potrivit pentru tine acum.

Acest exercițiu ne oferă detașarea necesară pentru a resimți senzațiile corpului pe deplin, în mod deschis și cu conștientizare. Devenim conștienți de semnele de stres din corpul nostru și învățăm cum să le facem față cu pricepere.

Așază-te într-o poziție șezândă demnă și confortabilă și exersează pentru un timp mindfulness-ul respirației. Deschide-ți conștientizarea și observă senzațiile din întregul corp. Fii conștient de contact – textura și temperatura din părțile corpului care ating podeaua, scaunul, perna, hainele, de alte părți ale corpului, aerul din jur – precum și de senzațiile interne, precum încordarea, relaxarea, presiunea, oboseala, căldura, frigul, mâncărimea șamd.

Pe cât posibil, observă cu interes senzațiile plăcute și neplăcute, simțindu-le pe deplin. Fii atent la preferințe – ce senzații îți plac, ce senzații nu îți plac – observă unde și cum simți că te stăpânesc sau că le reziști. Fii curios la orice schimbare, a locului, intensității, calitatea senzației.

Când vezi că mintea îți rătăcește spre gândire, conștientizează trecerea asta, renunțând ușor la gânduri și reîntorcându-te la senzații. Când observi că îți zboară mintea în altă parte (spre anumite sunete, de exemplu), acceptă și lucrul asta, ghidând-o înpoi cu bunăvoință.

Dacă mintea îți oare împrăștiată sau senzațiile sunt deosebit de intense, te poți întoarce pentru un timp la respirație, folosind-o pe post de ancoră pentru atenție. Deschide-te spre întregul corp din nou, odată ce te simți pregătit. Imaginează-ți poate că tragi aerul și îl expiri din întregul corp.

După ce ai exersat, experimentează cum este să rămâi prezent față de senzațiile corpului în timp ce treci la orice altă activitate ai avea de făcut în continuare.

Mindfulness în mișcare

Nu este necesar ca meditația să fie practicată în nemișcare. Orice mișcare poate fi practicată în starea de mindfulness, odată ce îi inducem conștientizarea. Observând senzațiile și gândurile, putem descoperi noi căi de a experimenta activitățile pe care le întreprindem în mod obișnuit. O cale simplă și tradițională de mișcare în stare de mindfulness este meditația în timpul mersului.

Găsește un loc unde să poți merge în siguranță și confortabil – poate fi în interior, în orice cameră pe care o poți străbate de la un capăt la altul, sau afară, într-o grădină sau într-un parc. În funcție de locul prin care mergi, ar fi indicat să încerci asta fără pantofi. Stabilește-ți ât de mult intenționezi să practici.

Stai în picioare, deschizându-ți poate, conștientizarea către întregul corp pentru un timp, sau acordându-ți câteva momente pentru a-ți analiza corpul din cap până în picioare. Îndreaptă-ți atenția către sezațiile din tălpi. Simte picioarele pe podea sau pe iarbă – legătura corpului cu pământul.

Începe să faci un pas, ridică un picior de pe podea încet, observând care picior și care parte a corpului o ridici instinctiv prima de pe podea. Observă și celelalte părți ale piciorului care se mișă. Simte cum se mută greutatea în față în timp ce îți începi mișcarea de coborâre, iar piciorul se întoarce înapoi pe podea. Adu conștientizarea către momentul contactului și realibrarea corpului cu fiecare aspect al mișcării. Acum pășește cu celălalt picior (a început deja pasul ăsta, fără să fii conștient de asta?)

Continuă să mergi, aducându-ți înapoi mintea, cu blândețe, către senzațiile din picioare, atunci când observi că îți zboară gândurile. Observă orice tendință de a dori să mărești pasul sau de a încerca să stabilești o destinație. Dacă mergi înăuntru și aungi la un capăt al încăperii, întoarce-te și continuă să te îndrepți către capătul opus.

Pe cât posibil, încearcă să simți un sentiment de încredere, ușurare și precizie în timp ce mergi, fără să le forțezi. Fii interesat de ceea ce se întâmplă – observi vreun tipar obișnuit (grabă, detașare, încordare?) Observă-le și eliberează-te de ele cu bunăvoință. Continuă să mergi în acest mod cât de mult ai intenționat.

Voi ați încercat Mindfulness? Sunteți interesați de subiect?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Related post

Când vine primăvara – Tony Mott (Recenzie)

Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă[...]

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]