
Pentru că e vară și oricând poate să ne prindă dorul de ducă, de urcat în tren și de fugit la mare, la munte, la țară sau mai știu eu pe unde, m-am gândit să propun câteva titluri pentru cititorii călători.
Fata din tren – Paula Hawkins
Rachel ia în fiecare dimineață același tren care așteaptă la același semnal defect. De la geam, ea urmărește activitățile cuplului care locuiește la casa cu numărul 15 de lângă calea ferată. I-a botezat Jess și Jason și viața lor i se pare perfectă. Ei au tot ce își dorește ea mai mult. Ar vrea să fie în locul lor până când, într-o zi, vede ceva ce o șochează. Începând de acolo totul se schimbă, iar Rachel se trezește prinsă în viața celor pe care îi privea de la distanță.
Am început lista cu Fata din tren în mod evident pentru titlul sugestiv. Cartea este genul thriller, e dinamică și se ține scai de cititor. Deși nu e foarte scurtă se citește rapid și e perfectă pentru cei care fac călătorii mai lungi.
În grădina căpcăunului – Leila Slimani
Adele și Richard formează un cuplu parizian aparent perfect. Ea e jurnalistă, iar el e medic. Sunt tineri, au cariere de succes, un fiu de trei ani, prieteni și o viață socială împlinită. În realitate mariajul lor scârțâie, abia dacă au intimitate, dar au în schimb o mulțime de probleme de comunicare, iar Adele se simte sufocată de viața de familie. Plictisită de job-ul ei și stăpânită de o nevoie insațiabilă de sex, Adele își înșală soțul cu diverși bărbați și ajunge să pice în cursa pe care ea singură și-a întins-o.
În grădina căpcăunului e un roman psihologic, scurt și ușor de parcurs. Poate fi dat gata în câteva ore, e relaxant și cu toate că vorbește despre sex addiction și are câteva pasaje care l-ar putea încadra la genul erotic e un roman de calitate, scris într-o manieră elegantă.
320 de pisici negre – Rodica Ojog Brașoveanu
Englezul Ned Morton, parte dintr-o asociație de infractori europeni, vrea să își facă ieșirea din scenă în plină glorie. Intenționează să pună mâna pe o statuie de aur a Madonei, dar pentru a face asta trebuie să scoată din închisoare o femeie care se pare că e unica lui pistă pentru găsirea comorii. Printr-o serie de întâmplări ciudate cea care evadează în locul femeii este nimeni alta decât Melania Lupu care a ajuns după gratii, arestată de Maiorul Cristescu.
Recomand cartea celor care au citit deja primele două romane din seria Melania Lupu. Celor care nu le-au citit, le spun c-ar fi mai bine să bage în bagaj Cianură pentru un surâs și să o ia pe rând cu magistrala serie a Rodicăi Ojog Brașoveanu. Cărțile nu sunt nici scurte, nici lungi, undeva între 200 și 300 de pagini, dar sunt atât de pline de vitalitate, atât de amuzante și de aventuroase încât se citesc singure. Se vor dovedi niște însoțitori excelenți pe parcusul drumului cu trenul, parole d’honneur!
Poștașul sună întotdeauna de două ori – James M. Cain
Poștasul sună întotdeauna de două ori se concentrează în jurul triunghiului amoros – Frank, Cora, Nick – și a unei crime pasionale. Frank este un pierde vară care ajunge să fie angajat de Nick Papadakis la restaurantul lui. Frank al cărui trecut este unul zbuciumat, infracțiuni și perioade de stat în închisoare, acceptă oferta grecului Nick nu atât pentru bani cât pentru soția acestuia de care se îndrăgostește la prima vedere. Cora observă interesul bărbatului pentru ea, ba chiar îl încurajează, atrenându-se într-o relație ciudată cu el. Între o partidă de sex și alta, cei doi plănuiesc să îl ucidă pe Nick.
Cartea asta se citește pe nerăsuflate și te ține în priză pe tot parcursul ei. E scurtă, doar 150 de pagini, și nemaipomenit de dinamică. Ediția apărută în 2016 la Paladin e una de buzunar și-i perfectă de luat în călătorie.
Mic dejun la Tiffany – Truman Capote
Mic dejun la Tiffany este povestea unui scriitor care își amintește că a cunoscut-o în urmă cu cincisprezece ani, pe când locuia într-un vechi apartament din New York, pe Holly Golightly, o fată excentrică și misterioasă, care locuia în aceeași clădire. În scurt timp, scriitorul aspirant de atunci și fata aceasta ciudată, pe a cărei carte de vizită era scris „călătoare”, devin prieteni apropiați, iar opiniile și modul de viață neconvențional, precum și lucrurile neobișnuite pe care le află despre trecutul și aventurile prin care a trecut vecina sa ajung să-l fascineze tot mai mult.
Deși mi-a plăcut mai mult filmul, Mic dejun la Tiffany e genul de carte musai de citit într-o viață și musai de plimbat pe ici pe colo, căci are suflet de călătoare, e scurtă, ediție de buzunar, și se dă gata rapid.
Bonus: Mecanica inimii – Mathias Malzieu
Jack este scăpat cu viață de moașa care îi devine și mamă, o femeie considerată vrăjitoare de cei din oraș. Femeia îi instalează în piept un ceas care îi ajută inima slăbită, dar ceasul trebuie întors zilnic și trebuie întreținut de un ceasornicar care îi recomandă să nu se îndrăgostească niciodată. Din păcate, sau din fericire, oameni nu-și pot controla sentimentele, așa că dragostea apare și dă peste cap viața micuțului Jack.
Mecanica inimii este pe cât de absurdă, pe atât de vie. E dulce și hazlie, scurtă și ușor de citit. Are aventuri și călătorii cu trenul, ba chiar și o întâlnire neașteptată și horror-amuzantă cu tizul micuțului Jack, Spintecătorul de femei, așa c-am zis că-i bună de bonus la lista mea de 5.
Ați citit cărțile? Vă place să citiți în tren? Ce alte cărți călătoare recomandați?
XOXO

Trebuie neaparat sa-l citesc pe Mathias Malzieu, opera lui pare ceva ce o sa-mi placa tare 😀
Cum eu merg cu trenul aproape zilnic, am nevoie de lectura interesanta, dar care sa ma relaxeze, si pe care sa o pot lasa din mana dupa 30 de minute. Pentru astfel de calatorii, eu recomand Guillaume Musso, de exemplu „Si dupa”, „Centrl Park”, sau Marc Levy, orice roman :))
Pot totusi sa spun ca pana acum cel mai mult mi-a facut placere sa citesc in tren JMG Le Clezio „Bitna under the sky of Seoul” Din pacate, inca nu este tradusa in romana, si nu cred ca e o carte care se leaga de toata lumea. Pe mine una, m-a facut sa ma simt ca si intr-un film de la Studio Ghibli, colindand prin Seul, o senzatie perfecta pentru o calatorie cu trenul 🙂
N-am citit nici Musso, nici Levy, desi sunt pe val si zic mereu ca o sa pun si eu mana pe ceva de la ei. Bitna under the sky of Seoul suna bine de tot. Multumesc pentru recomandari! Hugs!
PS: Sper sa-ti placa Malzieu 🙂