Talentatul domn Ripley – Patricia Highsmith (Italia)

După o copilărie marcată de moartea ambilor părinți și de experiențele traumatizante trăite alături de o mătușă care îl umilește, Tom Ripley devine un tânar anxios, cu o sexualitate incertă, care își câștigă existență în New York punând la cale diverse fraude fiscale și luându-și identități false. Atunci când magnatul Herbert Greenleaf îl roagă pe Tom să meargă în Italia pentru a-l convinge pe fiul său, Dickie, să se întoarcă acasă, el acceptă fără ezitări. Ajuns acolo, Tom este vrăjit de personalitatea lui Dickie, însă fascinația lui se transformă treptat în atașament bolnav, iar mai apoi într-o dorință obsesivă de a deveni chiar persoana pe care o adoră.
Pentru că iubesc Italia e de la sine înțeles că am fost absolut fascinată de faptul că cea mai mare parte din acțiune se petrece acolo. Descrierile au fost atât de minuțios redate, scriitura autoarei a fost cumva palpabilă, iar culorile și aromele cu adevărat vii, chestie care mi-a creat impresia că sunt cu adevărat acolo, trecând din Torino, în Roma și ajungând în cele din urmă în Veneția.
Mănâncă, roagă-te, iubește – Elizabeth Gilbert (Italia, India, Indonezia)

La 30 de ani, Elizabeth Gilbert are tot ce-și poate dori o femeie ambițioasă, dar asta n-o împiedică să fie măcinată de îndoieli, să sufere de panică și de insatisfacții. Urmează divorțul, prăbușirea în depresie și o relație catastrofală, motiv pentru care Liz abandonează totul și pleacă în lume de una singură. În Italia, gustă la dolce vita, punând pe ea „cele mai fericite 12 kilograme din toată viața”. In India, află într-un ashram ce înseamnă cu adevărat căutarea spirituală. Iar în Indonezia, încearcă să-și armonizeze trupul cu sufletul și să descopere echilibrul care aduce fericirea adevărată. Tot în Indonezia, Liz își va găsi și marea dragoste.
Mănâncă, roagă-te, iubește, este, pe lângă o călătorie prin locații de vis, o călătorie în tine însuți și treaba asta mi-a plăcut mult, mai ales că am citit cartea într-o perioadă în care aveam mare nevoie să mă descopăr și chiar să mă reinventez.
Magicianul – John Fowles (Grecia)

Acțiunea romanului Magicianul este plasată într-o insulă grecească și îl urmărește pe tânărul profesor, Nicolas Urfe, în aventura sa. Încercând să scape de plictis și depresie, Nicolas cunoaște printr-o întâmplare lumea bizară a lui Moris Conchis, „Magicianul”, și se transformă în protagonistul unui lung șir de încercări cel puțin la fel de bizare – jocuri cu măști și psihodrame, în care abundă fantasmele erotice și manipularea istoriei.
Magicianul rămâne, fără umbră de îndoială, una din lecturile mele preferate, genul ăla de carte care te ține cu inima strânsă, cu mintea încordată, cu simțurile vraiște și cu imaginația prefăcută în vâlvătaie. Pe cât e de lungă pe atât de iute se isprăvește și e musai de citit într-o viață de om.
Bastarda Istanbulului – Elif Shafak (Turcia)

Lumea orientală, cu exotismul și tradiționalismul ei, și cea occidentală, marcată de pragmatism și de independență, se întâlnesc pe neașteptate din dorința nestavilită a două tinere – Asya și Armanoush – de a risipi misterul ce le învăluie viețile și de a-și descoperi propria identitate. Dar cartea adună în ea mai multe povești, țesute dintr-un trecut care bântuie și un prezent care abia se târăște între dorința de uitare și datoria de a-ți aminti, iar în centru stă mărețul Istanbul, gălăgios, plin de culoare și de arome.
Vă mărturisesc că mie mi-a făcut o deosebită plăcere să mă plimb cu Bastarda prin Istanbul, mi-a plăcut forfota orientală a străzilor, mi-a plăcut să stau la masa mătușilor, să savurez rețete cu tradiție, ori să dezleg ițe din moși strămoși. Găsesc cu adevărat fascinantă autenticitatea acestei părți de lume și recomand cartea tuturor celor care au atracție spre cultura orientală.
Ripley sub pământ – Patricia Highsmith (Anglia, Franta, Austria)

Viața tihnită pe care Tom Ripley o trăiește după toate aventurile din trecut este amenințată atunci când o afacere murdară în care este implicat degenerează, iar el riscă să fie expus ca unul dintre complici. Pentru că împrejurările periculoase cer soluții disperate, Tom acționează cu sânge rece și distruge amenințarea fără să ia în calcul că totul va izbucni într-un scandal de proporții.
Dacă în Talentatul domn Ripley am bătut la pas Italia, în Ripley sub pământ am fost plimbată printr-o mulțime de locații – Paris, Londra, Grecia, Salzburg – trăind alături de Tom o viață boemă și totodată palpitantă, iar treaba asta mi-a plăcut al naibii de tare!
Ah, uitasem să menționez, toate cele 5 recomandări sunt lecturi de 5 stele care au reușit să mă cucerească din toate punctele de vedere.
Voi ați citit vreuna din cărți? Care a fost favorita voastră?
XOXO

Daa, am citit si recitesc acum Eat, Pray, Love. Elizabeth Gilbert a intrat in topul scriitoarelor mele preferate! Si vreau sa mai citesc Bastarda Istanbulului, mai ales ca o am de mult timp pe lista mea de „asteptare”. Foarte frumoase carti! Succes!
Mulțumesc mult! 🙂 Gilbert se află și în topul autoarelor mele preferate. Îți recomand de la ea și Semnătura tuturor lucrurilor. Eu, pe de altă parte, abia aștept să pun mâna pe Orașul fetelor.