Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă să dezlege misterul uciderii unui controversat avocat local. De la practici religioase la trafic de persoane, povestea se dezvoltă treptat, cu suspans bine dozat, cu umor și un pic de romantism.

Titlu: Când vine primăvara

Autor: Tony Mott

Editura: Tritonic

Colecție: Mystery & Thriller

Număr pagini: 300

An apariție: 2022

Am făcut cunoștință cu Gigi Alexa în 2020 când a ajuns la mine Toamna, al doilea roman din seria polițistă scrisă de Tony Mott. M-am întors rapid în timp și-am pus mâna și pe Iarna, un roman la care mă mai gândesc și astăzi pentru că m-a marcat cumva prin personajele complet fucked-up. Apoi, în 2021, am trăit prin toți porii Vara care mi-a dat un vibe nebun despre care am povestit mai multe aici.

Ușor-ușor am ajuns și la Primăvara lansată anul acesta, un roman dureros cum recunosc că nu mă așteptam să fie, o poveste care trebuia spusă și pe care Tony Mott a spus-o cum nu se putea mai bine. E povestea unei societăți care pare să nu se mai facă bine, povestea care te face să te întrebi „Când vine primăvara?”

Cu fiecare carte citită am simțit maturizarea personajului și totodată o maturizare a stilului. Mesajele sociale transmise de Tony au o forță impresionantă și te lovesc atât de adânc că te fac să rămâi fără respirație.

Ce mi-a plăcut:

În primul rând vreau să mă leg de structura romanului ale cărui capitole s-au deschis cu versurile unor piese mișto rău, o chestie mai mult decât catchy pentru una ca mine obișnuită să audă muzică pe fundal în permanență. Mi-am creat, așadar, un playlist și-am intrat cum nu se poate mai bine în mood-ul necesar poveștii privite din perspectiva a trei personaje distincte. Apoi, poate cel mai important, a fost mesajul pe care cartea vrea să-l transmită, palma pe care vrea s-o dea societății în speranța că societatea se va trezi, că oamenii vor înceta să se îmbete cu apă rece și vor deschide ochii pentru a începe să trăiască mai conștient, fără să se mai agățe de iluzii care îi fac să devină figuranți în propriile vieți.

Și nu în ultimul rând mi-a plăcut buldozerul de emoții care a trecut peste mine cu greutatea lui impresionantă – tristețe, furie, vină, rușine, teamă, dar și speranță, speranța aia că până la urmă tot vine primăvara.

Ce nu mi-a plăcut:

Mult spus că nu mi-a plăcut, dar ca să mă leg de ceva aș zice că nu am simțit umorul. Am simțit sarcasmul, am simțit o doză bună de cinism în vocea personajelor, însă nu umorul care mi-a înseninat lectura în Vara, umorul ăla care mă făcea să mustăcesc ori să râd de-a binelea, umorul pe care Tony Mott îl are ascuns mereu pe undeva prin buzunare. Când vine primăvara m-a trecut prin o mie de stări, dar niciuna din ele nu mi-a pus vreun zâmbet pe față, a fost mai degrabă genul de lectură care m-a făcut să mă strâng în mine.

PS: La început de toamnă, la Salonul Editorial de la Târgoviște, am fost întrebată ce autoare mă inspiră când scriu și am menționat-o chiar pe Tony Mott pentru că mi se pare că vocea ei se ridică pentru femei mai puternic decât oricare altă voce a momentului, iar dacă veți citi Când vine primăvara veți înțelege negreșit de ce spun asta.

Cartea o găsiți aici și aici, iar pe Tony o găsiți aici, e o oază de bine și o sursă de inspirație.

PPS: playlist-ul îl găsiți aici. Zău, romanul curge perfect pe piesele astea.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Related post

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]

Bogdan Hrib – Ultima fotografie (Recenzie)

Alexandru Zaharia, un fost fotograf profesionist ajuns la 50 de ani, măcinat de trecut și aflat în pragul depresiei, pleacă într-o croazieră unde se reîntâlnește întâmplător cu o[...]