Ubuntu

UBUNTU: sugerează că ajutorarea semenilor noștri ne sporește avuția individuală, făcând în același timp să înflorească societatea în întregul ei. Ubuntu înseamnă să le spunem oamenilor din jurul nostru: ”Îți înțeleg zbuciumul. Îți apreciez călătoria.” La urma urmei cu toții suntem într-un fel de călătorie.

Cum să trăiești o viață UBUNTU: Iartă. Apreciază-ți călătoria. Apreciază oamenii care te fac ceea ce ești. Fii mai grijuliu, chiar și cum oamenii pe care nu-i cunoști. Și nu uita: familia nu înseamnă doar legături de sânge. Fii deschis umanității de pretutindeni.

Saudade

SAUDADE: un sentiment de dor, melancolie sau nostalgie după fericirea trecută – sau chiar după fericirea la care doar ai sperat. Saudade este amintirea nestinsă a cuiva sau a ceva pentru care ești deosebit de fericit că a făcut parte din viața ta. Mai poate descrie sentimentul de dor față de ceva ce există încă, dar nu mai poți avea – cum ar fi dulcele preferat ori ”cel plecat departe”.

Cum să trăiești SAUDADE: Ascultă ”Chega de Saudade” ca să intri în stare. Caută fotografii mai vechi pe Facebook cu acel/acea prietenă cu care nu ai ținut legătura sau cu fostul/fosta la care încă te gândești cu drag. Petrece-ți timpul amintindu-ți de cei pe care i-ai iubit și i-ai pierdut – apoi încearcă să fii puțin mai recunoscător pentr cei care sunt încă în preajmă. Uită-te la filme vechi. Ascultă muzica ce îți amintește de vremuri de odinioară, scormonește în cutia cu vechi scrisori și amintiri.

Xingfu

XINGFU: Stare de fericire. Compus din XIN – termenul mandarin pentru norocos și FU – înseamnând a avea îndeajuns sau exact ce îți este de trebuință în viață. XINGFU nu se referă la o stare de mulțumire sufletească intensă și deplină, ci la o viață bună, îndestulătoare, lungă și plină de sens. Xingfu este sens sau menire – este un sens mai profund al cuvântului fericire. Xingfu nu se poate obține prin lucruri materiale.

Cum să atingi XINGFU: Pictează. Sau desenează. Sau apucă-te de grădinărit. Fă ceva care să te ajute să simți sau să trăiești fără o analiză rațională. Acordă puțină odihnă emisferei stângi a creierului. Găsește-ți călugărul tibetan interior și du-te cu el în munți pentru a-ți găsi pacea, perspectiva și, pur și simplu, fii pentru o vreme. Când ești pregătit să activezi din nou emisfera stângă, gândește-te la ce vrei. Nu la lucrurile pe care le vrei, ci al viața pe care o vrei.

Dolce far niente

DOLCE FAR NIENTE: bucuria de a nu face nimic. Deși este dificil de stabilit când a fost folosită pentru prima dată această expresie, termenul apre tipărit în memoriile lui Casanova. Dolce far niente este o sărbătoare a statului degeaba care face foarte bine sufletului. Dolce far niente înseamnă a te bucura de clipă.

Ce să faci pentru DOLCE FAR NIENTE: Ia-ți o zi liberă, la mijlocul săptămânii ca să nu faci nimic. Moțăie. Deconectează-te de la internet. Mănâncă ceva bun. Niște paste?

Tarab

TARAB: extaz sau încântare indusă prin muzică. Folosit încă din perioada medievală pentru a descrie muzica și muzicienii, termenul a fost popularizat în timpul Imperiului Otoman. În prezent TARAB se folosește pentru a descrie efectul emoțional accentuat al anumitor tipuri de muzică din cultura arabă, mai ales în Siria. Tarab este magic. Când ascultăm muzică tarab, ne simțim ca și cum am fi într-o altă viață – ca și cum am fi îmbătați de muzică. Pentru a experimenta tarab trebuie să asculți cu atenție un timp. Vorbim despre elodii de 30 sau 40 de minute – poate chiar o oră. Este muzică ce te poartă într-o călătorie. Muzica ce inspiră tarab are adesea ca temă centrală frământările sufletești.

Cum să simți TARAB:  Găsește muzica ce te face să simți cu adevărat ceva. Trebuie să simțim că trăim toate încarnările posibile, apoi să ne amintim de latura noastră umană și să ne pregătim pentru schimbare. Ascultă muzică live pentru emoție maximă. Plângi. Râzi. Simte. Eliberează-te. Trăiește-ți viața din plin, chiar acum.

Pentru tine ce formă îmbracă fericirea?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Când vine primăvara – Tony Mott (Recenzie)

Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă[...]

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]