Stelian Munteanu este în concediu în Grecia. Un concediu în singurătate, trist și plictisitor. Apoi, brusc, o pană de curent și un telefon neașteptat în dimineața următoare. O crimă! ”Un român este suspectul numarul 1. Și tu ești cel mai aproape!” Îi spune comisarul șef, vorbind la telefon din biroul său de la București. Un jurnalist reciclat. Un suspect cu un cumnat bogat și multe relații în lumea politică. Un polițist grec obosit și ușor miop. O dansatoare din Kiev cu un iubit gelos și violent. Blănuri scumpe care ascund mistere. Elicoptere, iahturi de lux și mașini în viteză. Un consilier rus, fost KGB, care le știe pe toate. Un inspector din Paris și o profesoară din Salonic. Avocați, neveste și mulți polițiști… Cine este asasinul? Care este mobilul? Ce se ascunde în trecutul fiecăruia? Cine va trage primul?

Titlu: Filiera Grecească

Autor: Bogdan Hrib

Editura: Tritonic

Colecția: Mystery & Thriller

Număr pagini: 158

An apariție: 2015

Filiera Grecească este primul roman din seria Stelian Munteanu, o serie despre care am aflat prin vară când s-a întâmplat să primesc un exemplar din Reziliență, romanul cu numărul șase mai exact. Seria urmărește viața lui Stelian Munteanu, fost jurnalist, în prezent scriitor amator și editor de carte, în timpul liber un încurcă lume sau un aventurier, depinde din ce unghi vrei să privești.

Am scris despre Reziliență aici, în caz că există curioși. Pe scurt a fost una din lecturile mele preferate în 2020. Mi-a plăcut atât de mult încât m-a făcut să-mi doresc să citesc și celelalte cărți. Se întâmplă să fi primit între timp și Blestemul manuscrisului, cea de-a doua carte din serie, dar am preferat să îmi procur Filiera pentru că intenția mea este să citesc cărțile în ordine, așa cum se cuvine, deși se pot citi foarte bine și separat.

Am terminat de citit Filiera acum mai bine de o lună, dar timpul nu mi-a permis să scriu despre ea, așa că recenzia vine oarecum târziu. Am citit-o rapid pentru că este o carte scurtă și foarte dinamică, imposibil de lăsat din mână. Recunosc că nu a avut asupra mea același efect ca Reziliență, unde evenimentele au avut o altă greutate, iar subiectul abordat a fost nu doar mai interesant, dar și mult mai raportat la realitatea zilelor noastre. Nu încerc, desigur, să compar cărțile, ci mai degrabă să punctez faptul că Bogdan Hrib a făcut, de la o carte la alta, ceva tot mai mișto cu seria Munteanu.

Ce mi-a plăcut:

Mi-a plăcut scriitura cinematografică, a fost ca și cum aș fi privit un film bun de acțiune. Mi-a plăcut faptul că m-am plimbat mult citind Filiera Grecească și treaba asta a fost ca o gură de aer proaspăt mai ales într-un an ca 2020. Mi-au plăcut personajele, mi-e simpatic tare Stelică, am spus-o deja când am scris despre Reziliență, dar am o slăbiciune pentru Toni, iar Misha e de departe cel mai mișto dintre toți. Mi-a plăcut deznodământul, îl bunghisem – vorba bunică-mii – pe criminal, mobilul îmi era destul de clar, dar  nici vorbă să aud ticăitul bombei din final. Mi-a plăcut și umorul, m-am surprins zâmbind, am avut momente în care am stat ca pe ghimpi, m-am distrat, m-am relaxat.

Ce nu mi-a plăcut:

Cu sinceritate spun că nu am ce să reproșez romanului, poate că a fost prea scurt, deși la momentul când l-am citit timpul nu era tocmai aliatul meu, așa că mi-a prins bine numărul mic de pagini.

Cui recomand Filiera Grecească:

Cui e amator de romane poliștite, cui stă rău cu timpul, dar ar vrea neapărat să se bucure de o carte bună, cui are chef de relaxare, cui vrea să-și destindă fruntea, cui vrea o porție de adrenalină fără să se deplaseze din fotoliu, cui vrea să se plimbe și să uite de restricții.

Cei interesați de serie, găsesc cărțile aici. Ordinea lor este: Filiera Grecească, Blestemul Manuscrisului, Somalia, mon amour, Ucideți generalul, Patimile doamnei ministru, Reziliență.

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Related post

Când vine primăvara – Tony Mott (Recenzie)

Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă[...]

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]