Maria Listru – Accabadora
Încep cu Maria Listru pentru că Accabandora este o lectură mai recentă și un roman pe care, mai mult decât pentru personaje, îl recomand pentru că e foarte bine scris. Maria Listru este a patra fiică a unei văduve sărace. Copilă fiind este luată de suflet de Bonaria Urrai, o femeie în vârstă care, deși se bucură de avere, nu are pe nimeni. Fetița crește în casa bătrânei, ferită de viața aspră a sătenilor din Soreni, dar, încet-încet, se trezește prinsă într-o lume de mistere și superstiții de care mama ei adoptivă nu este deloc străină. Bonaria Urrai este accabadora, o femeie care îi ajută să plece dincolo pe cei aflați în agonie, iar Maria va trebui să se maturizeze și să accepte adevărul.
Maria Bolkonskaya – Război și pace
Masha este de departe personajul meu preferat din listă. Este expresia bunătății și chiar dacă am suferit pentru ea și nu sunt omul care să să împace cu ideea de sacrificiu, mi se pare că Maria Bolkonskaya a știut să se pună în slujba celor din jur cu atâta simplitate și naturalețe că n-ar fi putut să-i displacă vreunui cititor oricât ar fi fost el de cârcotaș sau pretențios. S-a spus de-a lungul timpului că Tolstoi ar fi creat personajul prințesei gândindu-se la mama lui care a murit când autorul avea numai doi ani.
Marie Stuart – Cele două Diane
Cele două Diane este o lectură parcursă în urmă cu aproape 2 decenii – oh, ce bâtrână și importantă mă simt când vorbesc în decenii – așa că mare lucru din intriga romanului nu îmi mai amintesc. Mi-o amintesc în schimb pe dulcea Marie Stuart. Nu este un personaj central în romanul lui Dumas, dar autorul prezintă perioada în care prințesa se căsătorește cu Francisc al II-lea, fiul lui Henric al II-lea și al Caterinei de Medici, iubirea lor și moartea soțului doi ani mai târziu. Știu că personajul ei m-a marcat și m-am bucurat tare de tot când l-am regăsit, interpretat de Clemence Poesy, în serialul BBC, Gunpowder, Treason & Plot.
Maria – Unsprezece minute
Vă mărturisesc că nu mi-a plăcut romanul lui Coelho, dar atunci când m-am gândit să scriu articolul ăsta, Maria lui a fost prima Marie la care m-am gândit. Maria din Unsprezece minute este o tânără care în urma unor dezamăgiri amoroase, ajunge să respingă ideea de iubire adevărată și se hotărăște să caute în schimb faima și bogăția. Convinsă că în străinătate norocul ei se va schimba, tânăra pleacă în aventura vieții ei spre Geneva. Acolo va ajunge să se prostitueze și va aluneca pe panta degradării, cunoscând în cele din urmă iubirea.
Mary Bennet – Mândrie și prejudecată
Mary Bennet e una din surorile Bennet, mai exact cea de-a treia fiică a părinților. Mary e un personaj interesant prin prisma faptului că, în ciuda eforturilor ei, este în permanență o apariție insipidă și trece de fiecare dată neobservată, fiind pusă în umbra de cele două surori mai mari – Jane și Elizabeth – și chinuită de cele două mai mici și complet inconștiente – Kitty și Lydia.
Care e Maria voastră preferată din literatură? Ce alte Mării mai știți? Pe mine nu m-a ajutat memoria să mai găsesc și altele. Vă aștept în comentarii.
XOXO

Interesant articol! Cred că o să „sap” și eu după niște Marii literare.
Mulțumesc mult! 🙂 Mă bucur că ți-a plăcut.