Un chinez pe bicicletă – Ariel Magnus

Se ia una bucată chinez mititel şi piroman şi se suie pe bicicletă. Se trimite la incendiat magazine de mobilă şi BooooM! Avem acţiune, avem confuzie, avem comedie. Întregul oraş se află în căutarea piromanului poreclit Chibriţel despre care se ştie că e chinez şi că fuge de la locul faptei călare pe bicicletă. Criminalul e prins, iar povestitorul (Ramiro) se vede obligat să ia parte ca martor la procesul chinezului. Chibriţel primeşte 4 ani de arest, dar cum e dat naiba evadează luându-l prizonier pe argentinianul Ramiro. Îl duce în Chinatown, fac un duş împreună şi devin prieteni. Sună amuzant? Păi este! Cu atât mai mult cu cât totul se bazează pe o afurisită de confuzie. Li Chibriţel, care de fapt se numeşte Qin-Zhong, crede că Ramiro e evreu şi vrea să îl folosească pentru a prinde adevăraţii incendiatori: mafia israeliană.

Bună seara, Melania – Rodica Ojog Brașoveanu

Bună seara, Melania este cea de a doua carte din seria Melania Lupu, hoața care nu fură și criminala care nu ucide. Melania este o adevărată minte diabolică, dar și un mic detectiv care ajută la prinderea mai multor infractori folosindu-se de pseudonimul Abatele Brown. După ce la sfârșitul primei cărți – Cianură pentru un surâs – pierde în favoarea maiorului Cristescu tabloul Doamna cu evantai, Melania revine cu un plan îndrăzneț. Cu ajutorul a trei bărbați – un vântură lume care se apropie de bătrânețe, un inginer dependent de morfină și un evadat cu mințile pe bigudiuri – pe care îi atrage de partea ei fără să își dezvăluie identitatea, bătrâna iubitoare de bomboane fondante, dă o spargere de zile mari la Muzeul Chiusbaian.

Trei într-o barcă –  Jerome K. Jerome

Trei într-o barcă este cel mai apreciat roman al autorului și o continuare a cărții Trei pe două biciclete. Construit în jurul plimbării pe Tamisa a trei prieteni – Jerome, George, Harris – și a câinelui lor, Montmorency, romanul este de fapt povestea unei evadări din rutină, spusă cu mult umor.

Pentru a porni la drum, cei trei tovarăși au avut de parcurs mai multe etape: pregătirea bagajelor, discuții contradictorii despre mâncare, haine și popasuri. Pe lângă călătoria propriu-zisă care fascinează cititorul, abaterile celor trei despre memoria personală scot în evidență umorul sec specific britanicilor și provoacă hohote de râs.

În numele porcului – Pablo Tusset

Cadavrul mutilat al unei femei apare într-un abator din sătucul de munte Horlá unde trăiesc o mulțime de personaje pitorești – un trio gay, un bătrân bețiv, poreclit Beethoven, deși seamănă mai degrabă cu Einstein, Scufița roșie borțoasă, un dealer de droguri desprins parcă din filmul Terminator, o pițipoancă dependentă de cocaină și o Heidi nebună, purtătoare de sifilis. În gura victimei poliția găsește un bilet cu un mesaj lugubru: ÎN NUMELE PORCULUI, iar comisarul Pujol, aflat în pragul pensionării, trebuie să investigheze acest ultim caz din cariera lui.

În altă parte a lumii, la New York, protejatul comisarului, Tomás, zis T, trece printr-o decepție amoroasă, iar la întoarcerea în țară hotărăște să meargă sub acoperire în Horlá pentru a descoperi adevărul din spatele afacerii Uni-Pork. Deși nu este de acord, comisarul nu reușește să-l împiedice, căci nu poate să bănuiască ce se ascunde în spatele depresiei și singurătății lui T.

În numele porcului este un roman negru și totodată caterincos care a reușit să mă scoată din rutină și mi-a smuls o mulțime de hohote de râs. E perfect pentru cei care vor să râdă și totodată să-și lase mintea să hoinărească după rezolvări de engime.

Comedia ratatilor – Tonino Benacquista

Romanul aparține literaturii polițiste și vine cu o doză bună de suspans și comic. A primit trei premii importante și a apărut la Editura Nemira în 2006. Dacă vă plac umorul negru și răsturnările de situație atunci e musai să-l citiți.

La moartea lui Dario, Antonio Polsinelli, un italian care trăiește la Paris, primește ca moștenire o vie din sudul Italiei care produce un vin fără căutare pe care nu-l poate vinde decât ca vin pentru împărtășanie. Convins că moartea neașteptată a prietenului său Dario are legătură cu pământul moștenit, Antonio începe să ancheteze situația pe cont propriu, trezindu-se pe un teritoriu necunoscut și ostil în care oamenii îl privesc cu suspiciune și nu-l vor printre ei. Astfel că Antonio intră în viziorul mafiei și chiar în cel al Vaticanului și se vede nevoit să facă față unui șir de atentate criminale și minuni ciudate.

Pe final vă invit să-mi spuneți în comentarii care este romanul care a reușit să vă rupă hohote de râs în zilele mai puțin bune?

XOXO

2 Comments
  1. Cianură pentru un surâs mi-a furat și mie hohote de râs. De asemenea, Un bărbat pe nume Ove, dar pe cât de mult am râs citind cărtea, pe atât am și plâns și suspinat.

    • Și eu am râs la Cianură pentru un surâs și s-a întâmplat într-o perioadă în care chiar aveam nevoie de o porție bună de comic. Pe de altă parte, Un bărbat pe nume Ove, e o carte care m-a dezamăgit colosal tocmai pentru că nu mi-a trezit nicio emoție. Poate suna ciudat, având în vedere că n-am auzit pe cineva să fie nemulțumit de cartea asta, dar eu n-am râs, n-am plâns în timp ce o citeam și mi s-a părut cumva nesărată și prea lungă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Când vine primăvara – Tony Mott (Recenzie)

Un avocat ucis, o poveste terifiantă, o anchetă internațională. Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov încearcă[...]

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade[...]

Tony Mott – Ultima vară otrăvită (Recenzie)

Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e[...]