01-brigitte-bardot-vie-priveejpg_1

Brigitte Bardot reprezintă fără îndoială unul dintre cele mai cunoscute mituri erotice din istoria cinematografiei. Actriţa a creat un nou tip de femeie, femeia irezistibilă, naturală, sex simbolul care a distrus stereotipurile, care şi-a impus stilul de viaţă, un nou tip de frumuseţe, foarte diferit de cel pe care îl vindea Hollywood-ul acelei epoci, cu femeile lui fatale. Brigitte Bardot, lolita adorabilă şi rebelă, debordând o provocatoare libertate de expresie, a făcut să viseze milioane de bărbaţi din întreaga lume, servind drept muză lui Bob Dylan şi Serge Gainsbourg. Camerele de filmat s-au lăsat seduse şi au iubit-o, iar stilul ei a inspirat femeile de pretutindeni. B.B. a reprezentat Europa aşa cum Marilyn Monroe a reprezentat America şi, nu doar o dată, oamenii s-au întrebat dacă atâta erotism concentrat în acelaşi trup poate exista cu adevărat şi dacă zeiţa aparţine terestrului.
Simone de Beauvoir a spus la un moment dat: „ Bardot nu îşi face griji absolut deloc despre părerea pe care ceilalţi o au despre ea… Mănâncă atunci când îi este foame. Dorinţa şi plăcerea îi sunt mult mai la îndemână decât convenţiile şi morală. Face ce vrea, asta te şochează la ea.”
B.B. avea trăsăturile armonioase şi inspira exuberanţă şi ingenuitate deopotrivă, era ceea ce numim o femeie-copil, graţioasă într-un trup atletic şi bine proporţionat pe care a ştiut să şi-l menţină în formă până la sfârşitul carierei. Personalitatea ei tinerească şi boemă atrăgea, era feminină şi provocatoare şi, prin felul în care a ştiut să îşi trăiască viaţa, este încă şi astăzi amintită ca una dintre cele mai importante actriţe ale tuturor vremurilor.

brigitte3

Fiică a lui Louis Pilou Bardot şi a Annei-Marie Muce, Brigitte Bardot s-a născut în anul 1934, în Paris, în sânul unei familii burgheze tradiţionale.
În copilărie actriţa visase să devină balerină, motiv pentru care a studiat dansul clasic câţiva ani, formându-şi acele picioare ce aveau să fie invidia multor femei. La doar 16 ani Brigitte deja apăruse pe coperta celebrei reviste Elle, în aprilie 1951, cu o imagine ce nu a lăsat indiferent pe nimeni. Aşa s-a făcut că i-a cunoscut pe Marc Allegret şi pe asistentul acestuia Roger Vadim care i-a deschis porţile spre faimă.
S-au îndrăgostit şi au trăit o poveste de dragoste complicată. Ea voia să se mărite înainte să împlinească 18 ani, dar tatăl ei nu era de acord cu acest mariaj. Se povesteşte că atunci când Vadim a venit să ceară mâna tinerei, tatăl acesteia l-a aşteptat cu un revolver pe birou şi l-a dat afară din casă. Bardot a încercat să se sinucidă şi, numai aşa a primit, în cele din urmă, consimţământul să se mărite când va împlini 18 ani.
A debutat ca actriţă în 1952, la 18 ani, în comedia lui Jean Boyer Le trou normand, având încă părul castaniu şi o imagine care nu avea nimic în comun cu cea care o va transforma într-un sex simbol. La finalul aceluiaşi an, pe 20 decembrie, şi-a văzut împlinit visul de a deveni soţia lui Vadim.

roger vadim si bb
alături de Roger Vadim

Un an mai târziu apăreau împreună la festivalul de film de la Cannes şi B.B. devenea un fashion icon. Profitând de succesul pe care imaginea ei îl avea, actriţa joacă pentru prima oară într-o producţie alături de vedete de la Hollywood, în anul 1953, avându-l în postura de coprotagonist pe Kirk Douglas.
Între 1953 şi 1955 participă în roluri secundare şi ca protagonistă în câteva filme mai puţin importante alături de Dirk Bogarde şi Jean Marais, dar cunoaşte cu adevărat succesul abia în 1956 ca protagonistă a filmului Et Dieu… créa la femme, regizat de Roger Vadim şi gândit special pentru ea.
Scopul lui Vadim era atins. B.B. aproape goală, dar cu o personalitate inocentă şi alintată, era de acum privită ca o divă. Comparaţiile cu Marilyn Monroe nu au întârziat să apară; o altă zeiţă a sexului, la fel de provocatoare şi delicioasă, dar deloc agresivă, se născuse.

et Dieu
În filmul Et Dieu crea la femme

Una dintre cele mai celebre scene din film e cea cu Bardot dansând desculţă. Pelicula a fost cenzurată în mai multe ţări pentru scenele nud pe care le conţinea, dar asta nu a făcut decât să-i crească popularitatea. Succesul profesional a costat-o însă pe actriţă fericirea mariajului atunci când s-a descoperit că susţinea o relaţie cu Jean Louis Trintignant – coprotagonistul ei – căsătorit la acea vreme cu actriţa Stephane Audran.
Relaţia nu a durat decât 2 ani până când Bardot l-a întâlnit pe muzicianul Gilbert Becaud pentru care a făcut o pasiune nebună. După o fierbinte aventură de câteva luni, Becaud o părăsea pe actriţă pentru a se reîntoarce la soţia lui. În urma loviturii primite Bardot încearcă să se sinucidă pentru a doua oară. Când perioada de criză ia sfârşit B.B. se îndrăgosteşte de cântăreţul Sacha Distel care profită de faima partenerei sale pentru a se face cunoscut pe plan internaţional.
Un an mai târziu filmările la Une Parisienne o unesc profesional cu actorul Charles Boyer, şi el francez, recunoscut însă mai ales pentru interpretările din filmele de la Hollywood.
În 1958 lucrează din nou cu fostul ei soţ, Roger Vadim, pentru pelicula Les Bijoutiers du clair de lune, filmată în Malaga în mijlocul campaniei pe care doamnele din înalta societate o duceau împotriva ei pentru imprudenţa pe care o comisese făcând plajă goală. Tot în anul 1958 Vaticanul o declară „încarnarea păcatului însuşi”, dar asta nu o împiedică să filmeze în continuare La femme et le Pantin şi apoi Babette s’en va-t-en guerre în timpul căruia face o nouă pasiune pentru un alt coprotagonist, Jacques Charrier.

charier
cu Jacques Charrier

Pe 21 iulie 1959 Bardot şi Charrier se căsătoresc. Ea era însărcinată, dar se temea profund de maternitate, ceea ce a dus la multe certuri terminate cu bătăi. Pe 11 ianuarie 1960 fiul lor Nicolas se năştea.
Tot în 1960 B.B. filmează La Vérité şi se implică sentimental cu Sami Frey, actorul alături de care joacă. Îi cere divorţul lui Charrier care primeşte custodia copilului. Publicul francez o acuză că şi-a abandonat fiul şi în urma presiunilor pe care presa le face asupra ei şi a despărţirii de amant, care se vede nevoit să plece în armată, actriţa trece printr-o nouă tentativă de suicid. Nu e însă singura care recurge la acest gest necugetat, atât amantul, Sami, cât şi Charrier, simţindu-se abandonat de soţie, încearcă să îşi pună capăt zilelor.
În 1964 Anthony Perkins călătoreşte în Europa pentru filmul Une ravissante idiote, alături de B.B. În 1965 actriţa joacă alături de Jeanne Moreau în western-ul Viva Maria, iar în 1966 se căsătoreşte din nou, de această dată cu un playboy german, milionarul Gunter Sachs, moştenitorul imperiului Opel, care o cucereşte aruncând pe proprietatea ei trandafiri dintr-un elicopter.
Căsnicia lor nu se dovedeşte una fericită. Cei doi nu se vedeau aproape niciodată. Sachs îi era infidel, iar Bardot era departe de a fi o sfântă. Cel mai celebru amant pe care l-a avut în acea epocă a fost boemul Serge Gainsbourg, iar relaţia lor a lăsat în urmă una dintre cele mai cunoscute melodii de dragoste a tuturor timpurilor: Je t’aime… Moi non plus.

bardot and serge
Brigitte Bardot şi Serge Gainsbourg

În anul 1968, Federico Fellini, Roger Vadim şi Louis Malle se unesc pentru filmul Histoires extraordinaires. Brigitte Bardot apare în rolul unei brunete frumoase şi intrigante, alături de Alain Delon. Tot în 1968 B.B. joacă alături de Sean Connery în filmul Shalako, un western antrenant care unea două sex-simboluri pe platourile de filmare şi în afara lor. Doi ani mai târziu actriţa apare într-un alt western, Les Pétroleuses, de data aceasta alături de Claudia Cardinale.

Les Petroleuses de ChristianJaque avec Claudia Cardinale et Brigitte Bardot 1971
Brigitte Bardot şi Claudia Cardinale în filmul Les Petroleuses , 1971

În acea perioadă Bardot are o aventură cu sculptorul Miroslav Brozek şi pozează pentru câteva dintre sculpturile acestuia, iar în 1973 apare pentru ultima dată pe marele ecran într-un film regizat tot de Roger Vadim, Don Juan 73, alături de actriţa britanică Jane Birkin, pe atunci implicată amoros cu unul din foştii amanţi ai franţuzoaicei, muzicianul Serge Gainsbourg.

bb and jane
Brigitte Bardot şi Jane Birkin

Un an mai târziu, B.B. sărbătoreşte vârsta de 40 de ani cu o apariţie pe coperta revistei Playboy şi îşi anunţă retragerea din cinematografie, după aproximativ 50 de apariţii în filme şi câteva discuri înregistrate, unul din ele şi cel bine primit de public fiind cel pregătit alături de băiatul rău al muzicii franceze, acelaşi Serge Gainsbourg.

Pictures found on Pinterest.

semnatura1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Oameni de care e mai sănătos să stăm la distantă

Acum ceva vreme, după o zi în care se presupunea că trebuie să mă distrez, m-am întors acasă mai obosită ca după o zi de muncă și s-a întâmplat ca pe una din paginile pe care le[...]

Wine not?

Capitolul II/Poveste de Toamnă/Elizabeth Taylor/ Wine, Women, Woods/  Sau cum să arunci în același coș cu mere și frunze, o divă de Hollywood și-o melodie-bucurie, venită de la un prieten[...]

Girls of the Wild

Capitolul I/ Poveste de Vară/ Your vibe attracts your tribe/ De curând eu și draga mea super prietenă  ne-am propus să ne aruncăm în brațele metamorfozei la sosirea fiecărui anotimp. Să[...]