Nu pentru că astăzi este ziua ei scriu despre ea, ci pentru că o iubesc, mi-e dragă şi mă inspiră, pentru că dincolo de vârstă a rămas frumoasă şi tânără prin pasiunea cu care şi-a trăit viaţa şi cariera, şi pentru că e de-a dreptul o prezenţă molipsitoare, o forţă, şi nu-mi puteam fura plăcerea asta pentru nimic în lume.

Claudia Cardinale lors d'une seance de prise de vues en Italie a l'epoque du film La Ragazza, 1963 --- Claudia Cardinale in Italy at time of film La Ragazza di Bube, 1963 © Rue des Archives / Reporters
Claudia Cardinale 1963

Femeia copil, cu ochi vii şi surâs contagios: De când eram mică visam să fiu şi eu frumoasă cum e La Cardinale şi când am mai crescut ceva, m-am imaginat de câteva ori valsând cu Burt Lancaster, îmbrăcată în minunăţia aia de rochie de atlaz alb, pe care o purta ea când a filmat Ghepardul. Apoi, la ce să mai vorbim de Mastroianni şi de Delon cu care s-a iubit pe sticlă? Motiv în plus să vrei să fii măcar pentru o zi Claudia Cardinale. Şi-au disputat-o până şi regizorii mei preferaţi (Visconti şi Fellini) şi neavând ce să facă, au împărţit-o frăţeşte, aruncând-o unul în braţale lui Alain Delon, iar celălalt în reveriile lui Mastroianni.

claudia si delon
Claudia Cardinale şi Alain Delon în Il Gattopardo de Visconti (1963)

Mi-am început cariera în urmă cu zeci de ani, am făcut sute de filme în toată lumea. Cele mai importante momente din viaţa mea au fost întâlnirile cu maeştrii Visconti şi Fellini. Vreau să le spun tinerilor actori că nu este uşoară deloc această meserie, dar pot să le spun că dacă vrei, poţi. zicea La Cardinale undeva prin 2009 când a participat ca invitată de onoare la  Gala Festivalului Internaţional de Film unde i-a fost înmânat premiul pentru întreaga carieră, oferit unei personalităţi din cinematografia europeană.

claudia si marcello
La Cardinale şi Mastroianni în 8½ de Fellini

Şi când mă gândesc că îşi dorea să fie exploratoare şi nicidecum actriţă mai că îmi vine să zâmbesc. Îi plăcea să călătorească, să descopere, dar a ales să fie fata cu valiza doar în filme şi singurul ei regret în viaţă e că l-a refuzat pe Marlon Brando când i-a bătut într-o noapte la uşa camerei de hotel. A iubit mereu misterul şi a ştiut că puterea unei femei constă în mister, păstrându-şi-l pe al ei în zâmbetul magnetic şi în privirea jucăuşă, fără să îşi dezvelească trupul, căci e mult mai erotic să ghiceşti decât să vezi, zicea ea la un moment dat.

la ragazza de la valligia

După spaghetti, spunea odată David Niven, Claudia Cardinale rămâne cea mai bună invenţie italiană, iar eu, care între timp  m-am semi-vindecat de păcatul pastelor, dar nu şi de dragul ei, aş îndrăzni să o pun înaintea lor.

cla

Claudia_Cardinale_shahel0001_resize
Cred în Dumnezeu şi în destin. N-am sunat niciodată pe nimeni pentru vreun rol. Nu-mi place. Nu m-am considerat o divă, iar frumuseţea nu este importantă. Am devenit şi mamă şi bunică la diferenţă de o lună, când aveam 40 de ani. Şi n-am avut nici un model în cariera mea. S-a spus mereu Briggite Bardot şi Claudia Cardinale. Ei bine, n-am imitat pe nimeni. Am fost mereu eu însămi.
CLAUDIA-CARDINALE-1958-I-1-C30692
Ca actriţă am trăit o mulţime de vieţi, nu doar una, nu doar pe a mea, ci pe a fiecărui personaj în parte.

La cât mai multe vieţi şi ani frumoşi ca tine, C.C. !

Pictures found on Pinterest.

semnatura1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Oameni de care e mai sănătos să stăm la distantă

Acum ceva vreme, după o zi în care se presupunea că trebuie să mă distrez, m-am întors acasă mai obosită ca după o zi de muncă și s-a întâmplat ca pe una din paginile pe care le[...]

Wine not?

Capitolul II/Poveste de Toamnă/Elizabeth Taylor/ Wine, Women, Woods/  Sau cum să arunci în același coș cu mere și frunze, o divă de Hollywood și-o melodie-bucurie, venită de la un prieten[...]

Girls of the Wild

Capitolul I/ Poveste de Vară/ Your vibe attracts your tribe/ De curând eu și draga mea super prietenă  ne-am propus să ne aruncăm în brațele metamorfozei la sosirea fiecărui anotimp. Să[...]