Îmi doream de foarte multă vreme să abordez subiectul ăsta și pentru că în august, după cum bine știți, am acceptat provocarea lansată de @andreea_chiuaru și am decis să postez în fiecare zi pe blog, mi s-a părut cel mai bun prilej pentru a vorbi despre serialele coreene sau k-drama cum sunt numite în general. Mărturisesc că scriu în momentul de față fără speranța de a fi citită pentru că încă simt prejudecățile oamenilor când vine vorba despre cultura asiatică – în special față de ce înseamnă muzică și film. Cu cărțile însă lucrurile stau puțin diferit. Ele sunt primite mai bine de public și din fericire editurile aduc tot mai des pe piață autori asiatici. Presupun că problema se datorează barierei de limbă, în sensul că atunci când citești o carte, e gata tradusă și cel mult te împiedici de câteva nume pe care nu reușești să le pronunți. În schimb, când vine vorba de muzică și film, e musai să asculți și nu e tocmai ușor să te obișnuiești cu o limbă atât de diferită de cea pe care o vorbești. Nici măcar eu, care am fost pentru o lungă perioadă de timp consumatoare de seriale japoneze, nu m-am putut adapta prea repede la limba coreena care, fie spus în treacăt, îmi zgâria tare de tot auzul. Mă bucur însă că am trecut peste prejudecăți și peste disconfort și că am rămas pe meleagurile lor pentru a vedea ce au de oferit, căci astăzi nu există nici măcar o seară din viața mea în care să nu mă delectez cu câte un episod din cine știe ce serial. Așadar, după ce mi-am consultat lista – am una lungă tare – am adunat (cu greu) 10 din cele mai bune seriale pe care le-am văzut până acum și care se găsesc pe Netflix. @martipaan, dacă citești, sunt tare curioasă câte din ele ai văzut și ce recomandări ai de făcut.
Și ca o completare, serialele din lista mea sunt seriale relativ scurte, cu episoade puține, dar destul de lungi. Serialele coreene au episoade de o oră, uneori chiar mai mult. Le-am ales nu doar pentru că mi-au plăcut mult – există altele care mi-au plăcut la fel de mult sau chiar mai mult – ci pentru că le consider catchy și cred că sunt exact genul care te-ar putea face consumator pe termen lung. Lista cuprinde seriale istorice, comedie, acțiune, polițiste & fantasy și cum am mai spus toate sunt pe Netflix.
Arthdal Chronicles (2019)

Arthdal e în curs de derulare pe Netflix. Are 3 părți a câte 6 episoade și a fost comparat de unii cu Game of thrones. Are un aer distopic și jocuri de putere, dar dincolo de asta nimic care să amintească de serialul HBO. Mărturisesc că m-a prins abia pe la episodul 3, dar am ajuns mai apoi să îl visez și noaptea.
Pe un tărâm mitic numit Arth, populat de ființe cu puteri miraculoase și triburi străvechi, locuitorii orașului Arthdal și al regiunilor învecinate luptă pentru putere în încercarea de a pune bazele unui regat.
Mr. Sunshine (2018)

Mr. Sunshine e un serial istoric, apărut în toamna anului trecut. Aduce în discuție una din cele mai dureroase perioade din istoria Coreei – Ocupația Japoneză – și vine la pachet cu o mulțime de emoții. Are 24 de episoade și, pe lângă faptul că e minunat filmat, are o distribuție excelentă.
Un băiat, aparținând unei familii de sclavi, fuge în America cu ajutrul unui comerciant, atunci când părinții lui sunt uciși. Ani mai târziu, el se întoarce acasă ca soldat al armatei Americane, asistând la declinul națiunii, ocupată acum de japonezi.
Misty (2018)

Misty e o combinație de mister, suspense & crime. Menționez că am iubit jocul lui Kim Nam-Joo care a reușit să dea viață unei protagoniste cum rar vezi prin serialele coreene. Btw, serialul are 16 episoade și toate sunt extrem de intense.
Go Hye-Ran este prezentatoare la știrile de seară. Chiar dacă relația cu soțul ei scârțâie, Go Hye-Ran e incapabilă să renunțe la carieră în favoarea vieții personale. Atunci când un fost iubit, căsătorit în mod ciudat cu o fostă colegă de liceu, apare din nou în viața ei, ca mai apoi să moară în condiții suspecte, Go Hye-Ran e acuzată de crimă și riscă să piardă tot ce a câștigat în ani și ani de muncă asiduă.
The Guardian (2017)

The Guardian e genul de serial pe care îl vezi dintr-o suflare. Are 16 episoade și vine cu o doză mare de suspans, crime și combinații periculoase. Mi-a plăcut în mod special pentru abordare, în sensul că nu a fost încă un serial despre crime și corupție, ci unul smart, cu personaje bine conturate și întorsături interesante de situație.
Un grup de cetățeni care au suferit abuzuri din partea sistemului luptă împreună pentru a-și face dreptate și pentru a-i ajuta pe cei aflați în pericol să ajungă ca ei.
Black (2017)

Black e un fantasy polițist și unul din acele seriale pe care mi-a fost tare greu să le anticipez datorită scenariului complex și totodată fucked up. Cu toate că nu sunt neapărat o consumatoare de gen fantasy, serialul ăsta mi-a depășit toate așteptările pentru că a reușit să mă treacă prin toate stările – de la râs isteric până la indignare, lacrimi & muci. Ah, uitasem, are 18 episoade.
Black este un detectiv posedat de un Grim Reaper. Ha-Ram este o tânără care vede umbra morții. Cei doi lucrează împreună pentru a salva viețile oamenilor, încălcând astfel legile cerului.
Saimdang, Memoir of Colors (2017)

Saimdang este o combinație de istoric și modern extrem de reușită. Mi-a amintit de un film italian, văzut undeva prin 2008, în parte pentru scenariu, în parte pentru că s-au făcut ceva filmări chiar în Toscana. Serialul e unul pre-produs și are 28 de episoade de o bogăție vizuală nemaipomenită.
Saimdang spune povestea romanțată a unei artiste celebră în perioada Joseon. Shin Saimdang, pictor, poet și caligraf, a avut o contribuție semnificativă în istoria coreeană fiind un model al idealurilor confucianiste. Povestea artistei se îmbină cu aceea a unei profesoare din epoca modernă a cărei viață ia o întorsătură ciudată atunci când descoperă jurnalul secret al lui Shin Saimdang.
Defendant (2017)

Defendant e un serial de acțiune și prefaratul meu din 2017. M-a trecut printr-o infinitate de stări și am crezut că fac infarct la fiecare final de episod. L-am și revăzut între timp, chestie pe care o fac doar când un serial mă lovește rău de tot. La urma urmei, ce înseamnă 18 episoade?
Park Jung-Woo, o stea a procuraturii, se trezește în închisoare și descoperă că e condamnat la moarte pentru uciderea soției și fiicei sale. Suferind de amnezie, Jung-Woo nu are nici cea mai mică idee despre ce s-a întâmplat în noaptea crimei, dar hotărăște să lupte pentru a-și recăpăta memoria și pentru a afla adevărul.
Stranger (2017)

Un thriller reușit de numai 16 episoade, cu un plot interesant și o distribuție cu greutate. Încă aștept un sezon 2 care cel mai probabil nu va veni niciodată – coreenii rar fac seriale cu mai multe sezoane.
Hwang Shi-Mok lucrează ca procuror. În urma unei intervenții chirurgicale pe creier și-a pierdut capacitatea de a empatiza.Pentru că e rece și centrat pe logică, colegii îl discriminează. Într-o zi, în timp ce urmăresște un fir, dă peste cadavrul celui care ar fi putut să aducă lumină în investigația lui. La fața locului ajunge să o cunoască pe Han Yeo-Jin, locotentent de poliție, alături de care va lucra pentru a rezolva un caz de crime în serie.
Healer (2014-2015)

Healer e un serial ușurel, o combinație de acțiune, romance & comedie și are 20 de episoade. Îl găsiți pe Netflix și totodată pe VIKI, un site unde nu trebuie să plătești decât pentru anumite seriale – Healer e la liber și e bun rău.
Un reporter de succes, o ziaristă la început de drum și un comisionar cunoscut după numele de cod Healer, ajung să lucreze împreună expunând adevărul din spatele unor cazuri de corupție și făcând lumină într-o poveste întunecată și veche de zeci de ani.
Master’s Sun (2013)

Închei cu Master’s Sun, un serial ceva mai vechi care se face vinovat de dependența mea pentru k-drama. Văzusem alte câteva seriale coreene înainte de Master’s Sun, dar până la el nu mi-a plăcut niciunul atât de mult încât să mă transform într-o nebună care pierde nopțile făcând maratoane. Master’s Sun este o comedie fantasy cam ciudățică și are 17 episoade care mie mi s-au părut de fiecare dată extrem de scurte.
O femeie care vede fantome și a cărei viață a fost distrusă de această abilitate întâlnește în drumul ei un mizantrop, CEO al unui conglomerat, care ascunde un secret dureros. În mod ciudat, atunci când bărbatul o atinge, fantomele dispar, motiv pentru care femeia se transformă într-o hărțuitoare cu acte în regulă.
Voi ați văzut vreun serial din cele menționate de mine? Dacă da, cum vi s-a părut? Dacă nu, sunteți tentați să le dați o șansă?
XOXO

Lasă un răspuns