Mona Lisa Smile (2003)

Încep lista cu Mona Lisa Smile pentru că l-am văzut recent cu o prietenă și de acolo mi-a venit ideea să adun câteva filme într-un articol pentru o seară cozy între fete, prieteni, tovarăși, etc. Prietena cu care am văzut filmul mi-a fost și colegă de liceu așa că tare bine ne-a prins filmul ăsta la 11 ani și ceva de la absolvire.

Mona Lisa Smile își plasează acțiunea în 1953 și spune povestea unei tinere profesoare, Katherine Watson, care merge să predea istoria artei la un colegiu de fete. Katherine, feministă convinsă, se așteaptă ca studentele ei să profite de oportunitățile care li se oferă și să aleagă cariera înaintea căsătoriei. Atunci când încearcă să lupte cu regulile impuse de școală și societate și să-și învețe studentele să gândească independent, fără să caute răspunsuri în cărți sau la cei din jur, Katherine intră în conflict atât cu conducerea școlii, cât și cu unele dintre elevele ei.

Mi s-a părut interesant felul în care fiecare dintre eleve o vedea pe profesoara nonconformistă, mi s-a părut interesant că fiecare personaj a avut povestea lui de spus, mi-au plăcut discuțiile despre artă și mi-au plăcut discuțiile pe care eu și prietena mea le-am purtat în timpul vizionării. A fost simpatic de observat cum empatia noastră se îndrepta spre un personaj sau altul, a fost simpatic de observat că avem și multe lucruri în comun și multe puncte de vedere diferite. Până la urmă, însă, a trebuit să ne punem de acord. Nu contează ce alegi – carieră, mariaj, niciuna din două, ambele, etc – important e să alegi ce-ți cere inima, nu ce te învață alții, și să fii cât de fericit poți tu să fii!

Reality Bites (1994)

Filmul ăsta-i de văzut cu prietenul tău cel mai bun numai dacă te-ai hotărât să-l scoți din friendzone, dacă nu, îl poți vedea foarte bine și cu o prietenă sau cu gașca.

Reality Bites este despre un grup de tineri – Lelaina, Troy, Vickie și Sammy – cu visuri mărețe care se văd frustrate atunci când cei patru sunt nevoiți să dea ochii cu realitatea.

După rezultatele nemaipomenite, obținute în timpul colegiului, Lelaina este un simplu asistent de producție și are un șef îngâmfat care o tratează îngrozitor. De fiecare dată când e liberă, Lainie lucrează la un documentar despre prietenii săi: colega de cameră, Vickie, fascinată de anii ’70, Sammy, un perfect frustrat sexual, și Troy, prietenul ei cel mai bun, un rebel convins care își ascunde rănile în spatele replicilor inteligente. Curând apare în peisaj și Michael, un regizor ambițios care îi propune lui Lainie să-i difuzeze documentarul și care îi va face pe ea și pe Troy să se hotărască în privința sentimentelor pe care și le poartă.

Friends with kids (2011)

Friends with kids este o comedie simpatică ce abordează un subiect destul de incomod în opinia mea. Zic incomod pentru că cea mai mare parte a oamenilor evită să spună lucrurilor pe nume când vine vorba despre el. Cum e cu adevărat viața de cuplu după ce apar copiii? Cum fac față bărbații și cum fac față femeile schimbării care apare? Despre asta vorbește filmul și totodată despre sentimentul de inadaptare pe care îl trăiești atunci când timpul trece și spre deosebire de toți prietenii tăi, care deja au o familie, tu ești departe de a avea fie și un partener stabil.

Jason și Julie se cunosc din colegiu și sunt cei mai buni prieteni. Au încredere unul în celălalt și îi leagă o afecțiune profundă, dar între ei nu există nici urmă de atracție fizică. Bunii lor prieteni – Leslie și Alex, Missy și Ben, două cupluri fericite – se gândesc deja la copii.

Patru ani mai târziu nimic nu s-a schimbat în viața celor doi, nici unul nu are o relație stabilă, iar de copii nici nu poate fi vorba. În schimb Leslie și Alex sunt deja părinții a doi copii, iar Missy și Ben au un nou născut, ceea ce îi face pe Jason și Julie să se hotărască. Nu vor mai pierde timpul, ci în așteptarea alesului/alesei vor face împreună un copil, împărțind custodia. Le reușește planul? Își găsesc cei doi jumătatea? Reușesc să rămână neimplicați sentimental în timp ce își cresc împreună copilul? Dacă ești curios poți să vezi filmul alături de prietenii tăi, prieteni cu copii, musai și neapărat!

Perfetti sconosciuti (2017)

Perfetti sconosciuti e pentru serile în care se strâng mulți la aceeași masă și poate servi foarte bine de radiografie a unui grup. Până unde îți cunoști prietenii, până unde te cunosc ei pe tine, cât vă spuneți, ce vă ascundeți, sunteți chiar așa apropiați cum vă imaginați? În ce mă privește cred că mai gălăgioase sunt relațiile cu ceilalți, mai superficiale sunt, mai pline de ascunzișuri și mai lipsite de suflet, iar filmul ăsta mi-a întărit convingerea.

În timpul unei cine, un grup de prieteni decide să facă un fel de joc de genul Adevăr sau provocare, punând laolaltă pe masă telefoanele mobile. Pe durata cinei, mesajele și apelurile telefonice sunt partajate între ei, făcându-și publice unul altuia secretele. Nu-i tocmai o idee bună, așa-i?

He’s Just Not That Into You (2009)

Filmul se pare că are la bază o replică din Sex and the City – “He’s Just Not That Into You” – zic se pare pentru că n-am văzut decât cel mult 5 episoade din serialul ăsta, deci n-am auzit vreodată replica respectivă.

He’s Just Not That Into You spune povestea a trei prietene și a legăturii pe care acestea o au cu bărbații. Una nu reusește să treacă niciodată de prima întâlnire și se află veșnic pe lângă telefonul ce refuză să sune, a doua s-a măritat foarte tânără și este prinsă într-o căsnicie pe cât de perfectă în aparență, pe atât de lipsită de sens în realitate, iar ultima trăiește o relație stabilă alături de un partener care refuză să îi pună marea întrebare și să îi ofere inelul. Curând, ele află că nu sunt femeile-excepție, că sunt femeile regulă. Dacă un bărbat nu te caută și nu îți pune inelul pe deget înseamnă un singurul lucru: bărbatul ăla nu te vrea. Punct.

Ce mi-a plăcut la filmul ăsta? Mi-a plăcut că a venit să dărâme niște clișee, să arate că nu toți bărbații, și nu toate femeile, sunt la fel, că nu toate relațiile sunt la fel, că nu există reguli și că, deseori, oamenii care se dau experți în probleme sentimentale și îi învață pe alții ce ar trebui să facă, o dau în bară rău de tot când vine vorba de ei înșiși și de relațiile lor. Îl recomand, așadar, mai înainte de toate, fetelor – e perfect pentru o seară de vineri în pijamele – dar și băieților, căci s-ar putea să se regăsească în anumite situații.

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Related post

Filmele lui 2021

Complet necunoscuți Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord să răspundă la[...]

4 Filme de văzut în perioada sărbătorilor de iarnă

The Holiday Calendar (2018) Abby, o fotografă talentată și plafonată la locul de muncă se reîntâlnește după mult timp cu bunul ei prieten fotograf de călătorii care se reîntoarce[...]

3 seriale de văzut pe Netflix în weekend

Sex/Life – Codependență Sex/Life i-a fost recomandat unei prietene de o prietenă și tot așa până mi-a fost recomandat și mie. Pentru unii telenovelist, pentru alții lipsit de[...]