marie antoinette photo

1. Marie Antoinette (2006)

Cu un iz deliberat modern filmul urmăreşte povestea reginei, concentrându-se pe trăirile emoţionale ale acesteia, mai mult decât pe situaţia politică a acelor vremuri. La numai 14 ani, fiica Mariei Teresa este trimisă în Franţa pentru a deveni soţia Delfinului (Jason Schwartzman) un tânăr timid, deloc atrăgător şi aproape impotent. Prinsă la mijloc între dorinţele mamei sale şi interesele curţii franceze, confuză şi covârşită de împrejurări Marie Antoinette ( Kirsten Dunst) caută refugiu în plăcerile frivole şi se lasă antrenată într-o aventură cu contele suedez Axel von Fersen ( Jamie Dornan), trăind o viaţă pe cât de opulentă pe atât de goală. Criticat pentru coloana sonoră excentrică, o combinaţie de New wave, Post-punk şi Baroc, filmul Sofiei Coppola a primit totuşi Oscarul pentru cele mai bune costume.

quills

2. Quills (2000)

Filmul prezintă viaţa marchizului de Sade în perioada în care s-a aflat în spitalul psihiatric Charenton. Izolat şi ţinut sub supraveghere, Sade ( Geofrrey Rush) continuă să scrie într-o manieră obsesivă, exorcizându-şi astfel demonii interiori şi, în secret, cu ajutorul unei tinere spălătorese, Madeleine Leclérc (Kate Winslet) îşi trimite poveştile spre publicare. În esenţă, pelicula lui Philip Kaufman, tratează despre ipocrizia conceptului de moralitate într-o lume stăpânită de vicii, văzută prin prisma controversatului marchiz de Sade.

THE LIBERTINE, Johnny Depp, 2004. ©Weinstein Company

3. The Libertine (2004)

Plasată în epoca Restauraţiei engleze, pelicula prezintă viaţa decadentă a celui de al doilea conte de Rochester ( Johnny Depp) una dintre cele mai complexe personalităţi din istoria Angliei. Prin geniul său şi prin personalitatea libertină John Wilmot, conte de Rochester, atrage atenţia celor mai importante figuri ale aristocraţiei şi devine confidentul regelui Charles II. În ciuda mariajului cu Elizabeth Malet ( Rosamund Pike) contele întreţine numeroase aventuri cu femei şi bărbaţi deopotrivă, având ca unic principiu de viaţă o violentă dragoste pentru plăcere. Discipol al nihilistului Thomas Hobbes şi al libertinilor francezi Theophile de Viau şi Claude Le Petit, hedonistul poet o cunoaşte pe actriţa Elizabeth Barry (Samantha Morton) pentru care face o pasiune nebună şi pe care o ajută să îşi exploreze talentul, antrenându-se într-un joc periculos, încălcând limitele permise şi grăbindu-şi astfel sfârşitul.

vittoria-puccini_destino-principe

4. The crown prince Rudolf (2006)

O coproducţie Austro-Italiană care urmăreşte viaţa prinţului moştenitor austriac, Rudolf de Habsburg ( Max von Thun) din adolescenţă şi până în momentul controversatei sale morţi la Mayerling. Fire rebelă şi excentrică, încurajat de preceptorul Hans Canon (Omar Sharif) în ideile liberale, atât de diferite de ale tatălui său, Împăratul Franz Josef (Klaus Maria Brandauer) prinţul trăieşte sufocat de greutatea rangului şi de crizele de gelozie ale soţiei sale, prinţesa Stephanie. În încercarea disperată de a scăpa, Rudolf se refugiază în alcool şi în morfină, devenind tot mai obsedat de ideea suicidului. Nelipsit de la evenimentele înaltei societăţi prinţul o întâlneşte pe mai tânăra baroană Maria Vetsera (Vittoria Puccini) şi devin amanţi, unindu-se în moarte.

the duchess photo

5. The duchess (2008)

Cu acţiunea plasată la sfârşitul secolului XVIII, filmul spune povestea Georgianei Cavendish ( Keira Knightley) ducesă de Devonshire, una dintre cele mai admirate şi blamate femei din aristocraţia britanică, o femeie care, prin geniul ei, a trăit o viaţă atipică vremurilor în care se născuse. Căsătorită de tânără, cu mai vârsticul duce de Devonshire ( Ralph Fiennes) un bărbat rece şi infidel, Georgiana găseşte consolarea în petreceri şi în jocurile de noroc, înconjurându-se de artişti şi politicieni, şi întreţine o poveste de dragoste ilicită cu lordul Charles Grey ( Dominic Cooper) viitorul prim-ministru.

the royal affair

6. A royal affair (2012)

Producția daneză, în regia lui Nikolaj Arcel, urmăreşte povestea Carolinei Matilda a Angliei (Alicia Vikander ) sora lui George III, care la numai 15 ani este trimisă în Danemarca în vederea căsătoriei cu Christian VII (Mikkel Følsgaard) un bărbat instabil psihic, preocupat mai mult de orgii decât de soţia lui ori de afacerile statului. După doi ani de mariaj, imediat ce îşi asigură descendenţa, regele pleacă în străinătate unde îl întâlneşte pe medicul Johann Struensee (Mads Mikkelsen), un entuziast adept al iluminismului, care devine curând favoritul monarhului schizofrenic şi amantul reginei, atrăgându-şi antipatia nobilimii prin ideile lui liberale, atât de primejdioase într-o Danemarcă guvernată de bigoţi. Pelicula, cu acţiunea plasată în secolul XVIII, se centrează pe iubirea interzisă dintre singuratica regină şi carismaticul medic idealist, o iubire tragică, dar puternică, ce a dus la schimbarea unei întregi naţiuni.

Cam asta a fost lista mea. Voi ce alte filme de acest gen aţi văzut? Care vă sunt preferatele? Ce recomandaţi?

Sursă foto: Google

semnatura1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Filmele lui 2021

Complet necunoscuți Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord să răspundă la[...]

4 Filme de văzut în perioada sărbătorilor de iarnă

The Holiday Calendar (2018) Abby, o fotografă talentată și plafonată la locul de muncă se reîntâlnește după mult timp cu bunul ei prieten fotograf de călătorii care se reîntoarce[...]

3 seriale de văzut pe Netflix în weekend

Sex/Life – Codependență Sex/Life i-a fost recomandat unei prietene de o prietenă și tot așa până mi-a fost recomandat și mie. Pentru unii telenovelist, pentru alții lipsit de[...]