Spuneam de curând că sunt un cititor cu obsesia ecranizărilor și mi-am dat seama, imediat ce am spus-o, că nu am scris pe blog mai nimic despre subiectul ăsta. Așadar, am decis ca articolul de față să fie despre ecranizări, dar nu orice fel de ecranizări. Filmele pe care vi le propun sunt cu adevărat speciale pentru mine pentru că în ele se ascund o mulțime de lucruri care îmi plac: povești din alte vremuri, artă, frânturi din lumea orientală și muzică de calitate. Sunt filme care s-au hrănit din cărți, din romane contemporane. De le-ați văzut, vă aștept cu părere. De nu, atunci s-o faceți, că’s tare pe suflet de cititor.

The girl with a pearl earring (2003) – Fata cu cercel de perlă de Tracy Chevalier

Filmul, adaptat după romanul cu același nume al autoarei Tracy Chevalier, a fost apreciat din punct de vedere vizual și s-a bucurat de trei nominalizări la Oscar: cea mai bună scenografie, cea mai bună imagine și cele mai bune costume.

În Olanda anului 1665, Griet, în vârstă de numai 17 ani, ajunge să lucreze ca servitoare în casa pictorului Johannes Vermeer, după ce tatăl ei orbește în urma unui accident. Intuiția lui Griet când vine vorba de culori și lumini atrage în mod deosebit atenția pictorului care începe să o privească altfel. Când Van Ruijven, protectorul financiar al artistului, observă intimitatea care s-a creat între cei doi, comandă un tablou în care să fie zugrăvită tânăra fata. Rezultatul va fi celebrul tablou Fata cu cercel de perlă.

The Notebook (2004) –  Jurnalul unei iubiri de Nicholas Sparks

Allie și Noah se întâlnesc la un carnaval și se îndrăgostesc. Pentru că Noah nu provine dintr-o familie bogată, părinții lui Allie nu îl vor pentru fiica lor. În încercarea de a pune capăt relației hotărăsc să se mute, ducând-o pe Allie cât mai departe de cel pe care îl iubește. Pentru că Noah nu îi răspunde la scrisori, Allie hotărăște să se logodească cu Lon, un soldat american. Totuși sentimentele ei pentru Noah nu s-au schimbat, iar Allie înțelege asta atunci când merge să-i facă o vizită.

Filmul a câștigat 8 premii Teen Choice și s-a bucurat de un succes răsunător la public. În noiembrie 2012 postul ABC a difuzat în premieră o variantă extinsă a filmului, în care au fost adăugate mai multe scene inițial tăiate.

Memoirs of a geisha (2005) – Memoriile unei gheișe de Arthur Golden

Filmul a câștigat Globul de aur și trei premii Oscar pentru  cea mai bună scenografie, cea mai bună imagine și cele mai bune costume.  A câștigat totodată Premiul Anthony Asquith pentru coloana sonoră și trei premii Bafta.

În 1929, Chiyo, o fetiță de 9 ani este vândută unei case de gheișe din Kyoto. În urma intrigilor gheișei Hatsumomo, fetiței îi este refuzată posibilitatea de a fi instruită și este obligată să lucreze ca servitoare pentru a-și plăti datoria față de casă. După o zi grea de muncă, Chiyo întâlnește în drumul ei un bărbat însoțit de două frumoase gheișe care îi cumpără înghețată și încearcă să o înveselească. Chiyo se îndrăgostește de bărbatul care i-a arătat bunătate și decide că va deveni la rândul ei gheișă. Ani mai târziu, Mameha, marea rivală a lui Hatsumomo, decide să o ia pe fată sub aripa ei și o pregătește pentru a deveni o legendă, gheișa Sayuri.

Antonement (2007) – Ispășire de Ian McEwan

Cecilia și Robbie provin din clase sociale diferite, dar asta nu-i împiedică să se iubească. Lucrurile nu merg însă așa cum și-ar fi dorit ei. Briony, sora mai mică a Ceciliei, pasionată de scris, este și ea îndrăgostită de Robbie și în vâltoarea fanteziei ei copilărești și debordante, îl acuză pe acesta de o crimă pe care nu a comis-o. Ca urmare, Robbie este închis și ani mai târziu, cu viața distrusă, se înrolează în război.

Filmul a fost nominalizat la Oscar la categoriile cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat și cea mai bună actriță în rol secundar și a câștigat Premiul la categoria cea mai bună coloană sonoră.

The Reader (2008) – Cititorul de Bernhard Schlink

Atunci când adolescentul Michael Berg se îmbolnăvește de scarlatină și se prăbușește în stradă, Hanna Schmitz, o femeie care îi dublează vârsta, îi sare în ajutor și îl conduce acasă. Când își revine, tânărul o caută pentru a-și manifesta recunoștința și fără să-și planifice se îndrăgostește de ea. În mod ciudat, Hanna nu îl descurajează, ci  alege să înceapă o relație cu el. Aventura lor se rezumă la sex și literatură și ia sfârșit pe neașteptate atunci când Hanna dispare fără să-i ofere tânărului nicio explicație.

Ani mai târziu, în Germania de după cel de Al Doilea Război Mondial, Michael, acum student la drept, intră împreună cu colegii și profesorul său într-o sală de judecată unde are loc un proces împotriva crimelor de război. Acolo o va reîntâlni pe Hanna care este acuzată de crime atroce împotriva evreilor.

Filmul a fost nominalizat la mai multe categorii Oscar, printre care și cea pentru cel mai bun film. Premiul pentru cea mai bună actriță a mers la Kate Winslet care a primit numeroase aprecieri pentru jocul ei. 

The Book Thief (2013) – Hotul de cărti de Markus Zusak

În Germania celui de-al Doilea Război Mondial, Liesel Meminger, o fetiță de 9 ani, îndrăgostită de cuvinte și atrasă în mod irezistibil de cărți, este dusă de mama ei să locuiască în sânul unei alte familii. Datorită lui Hans Hubermann, tatăl adoptiv, fetița reușește să se adapteze repede noului stil de viață și leagă o strânsă prietenie cu Rudy, un băiețel care locuiește pe aceeași stradă și care o ajută să se furișeze în casa primarului la furat. Lucrurile se complică însă atunci când domnul Hubermann decide să îi ofere adăpost unui evreu care se agăță cu disperare de viață.

Hoțul de cărți a fost nominalizat la Oscar, Bafta și Globul de aur, iar Sophie Nélisse a câștigat câteva premii pentru rolul interpretat.

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018) – Scrisori din insula Guersey de Mary Ann Shaffer & Annie Barrows

Prima dată s-a vorbit despre o ecranizare a cărții lui Mary Ann Shaffer prin 2010. Se anunța că actorii din rolurile principale vor fi Kate Winslet și Kenneth Branagh, dar în februarie 2013 ambii renunțau la proiect. În octombrie 2016 Lily James primea să joace rolul lui Juliet Ashton.

În anul 1946, într-o Londră abia ieșită din Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton caută un subiect pentru noua ei carte. Întâmplarea face că un bărbat necunoscut îi scrie de pe o insulă rugând-o să-l ajute să-și procure câteva cărți. Astfel începe un încântător schimb de scrisori care o introduce pe Juliet în lumea excentrică a clubului de literatură și de plăcinte din coji de cartofi de pe insula Guernsey.

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Related post

Filmele lui 2021

Complet necunoscuți Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord să răspundă la[...]

4 Filme de văzut în perioada sărbătorilor de iarnă

The Holiday Calendar (2018) Abby, o fotografă talentată și plafonată la locul de muncă se reîntâlnește după mult timp cu bunul ei prieten fotograf de călătorii care se reîntoarce[...]

3 seriale de văzut pe Netflix în weekend

Sex/Life – Codependență Sex/Life i-a fost recomandat unei prietene de o prietenă și tot așa până mi-a fost recomandat și mie. Pentru unii telenovelist, pentru alții lipsit de[...]