Bonjour tristesse (1958)

Cecile este o adolescentă răsfăţată care duce o viaţă îndestulată şi fără de griji alături de tatăl ei, un playboy superficial și plin de bani. Când în peisaj apare Anne, o veche pasiune a lui Raymond, Cecile începe să se înece în gelozie, temându-se pentru viaţa pe care ar duce-o dacă tatăl ei ar lua-o de soţie.

Bonjour tristess este ecranizarea romanului cu același nume scris de Francoise Sagan. Am văzut filmul vara asta, pe la sfârșitul lui iulie, și am fost plăcut surprinsă. Jean Seberg a fost perfectă în rolul lui Cecile, iar alternarea secvențelor color cu cele alb-negru, prin intermediul căreia se făcea trecerea de la trecutul fericit – vacanța la malul Mării Mediterane – la prezentul trăit în remușcare mi s-a părut extrem de interesantă. Sunt convinsă că, deși este un film vechi, Bonjour tristess o să-i atragă pe cei au savurat cartea lui Sagan.

La Collectionneuse (1967)

Adrien alege să își petreacă zilele de concediu undeva pe malul Mării Mediterane. Pentru că este în vacanță, tot ceea ce își dorește pe perioada șederii lui acolo este să nu facă nimic. În aceeași vilă locuiesc alte două persoane: Daniel, un prieten de-al său, și Haydee, o tânără necunoscută, despre care se spune că ar fi o colecționară de bărbați, fapt pentru care Adrien și Daniel o disprețuiesc. Totuși, pe măsură ce timpul trece, Adrien ajunge să fie din ce în ce mai atras de fermecatoarea Haydee.

Nici Colecționara lui Rohmer nu se abate de la rețeta ”hai în vacanță!”. Tot de vară, tot la Mediterană, tot perfectă pentru un sfârșit de săptămână reușit. M-a îndrăgostit Haydee Politoff, cu aerul ei libertin și leneș, și-am savurat tare de tot discuțiile cu aer filozofic specifice filmelor lui Rohmer

Le genou de Claire (1970)

Jerome, un diplomat de 35 de ani, își petrece ultima vacanță de burlac pe malul Lacului Annency. Aici se reîntâlnește cu o veche cunoștință și este prezentat în casa unei femei recent divorțată. În urma unui pariu, Jerome se lasă atras într-un flirt inocent de Laura, fiica celei care i-a fost prezentată, dar e de-a dreptul fascinat de Claire, sora vitregă a Laurei, căreia tânjește să-i mângâie genunchiul.

Le genou de Claire este al doilea film pe care l-am văzut în regia lui Eric Rohmer și, întocmai ca primul, a știut să mă prindă în mreje. Îmbinarea de cadre răvășitoare cu erotismul bizar, rămas la nivel de idee, și analizele filozofice în care micuța Laura se lansează mi s-au părut de-a dreptul delicioase și cred că filmul a meritat din plin Premiul pentru cel mai bun film, acordat de Societatea Națională a Criticilor din SUA, în 1972.

Trilogia Before

Trilogia Before e una din cele mai bune trilogii văzute de mine până în momentul de față. Nu și-a pierdut esența, ci din contră parcă m-a convins tot mai mult cu fiecare film apărut. Nu o recomand celor care vor acțiune sau caută ceva spectaculos. O recomand celor care știu să savureze replicile smart și intense și celor care vor să plece în vacanță prin intermediul unui film bun. Before Sunrise, Before Sunset și Before Midnight sunt filme de stare. Dacă știi să te lași furat de frumusețea cadrelor, a muzicii și a discuțiilor cu miez, atunci e musai să le dai o șansă.

Before Sunrise (1995)

Celine, o studentă franțuzoaică, aflată în ultimul an, îl întâlnește pe Jesse, un tânăr american, în trenul pe ruta Budapesta – Viena. În Viena cei doi coboară și decid să se bucure împreună de un tur al orașului. Idila lor de 14 ore îi marchează profund, așa că, înainte să se despartă, își dau întâlnire peste 6 luni în același loc.

Before Sunset (2004)

Jesse, acum un scriitor pe val, și Celine, angajată a unei companii de protecție a mediului, se întâlnesc după 9 ani, în Paris, la Shakespeare and Company, unde el își promovează cea mai nouă carte. Înainte ca avionul să decoleze, în încercarea de a depăna amintiri, cei doi fac o scurtă plimbare prin oraș și își dau seama că nu au reușit să treacă peste mica lor idilă, cu toate că Jesse e deja însurat și are un băiat de patru ani.

Before Midnight (2013)

Celine și Jesse sunt acum în Grecia, în vacanță. Au trecut alți nouă ani de când s-au reîntâlnit în Franța. Acum, cei doi sunt impreună și au două fiice gemene. Când Jesse își duce fiul din prima căsătorie la un aeroport din Grecia pentru ca acesta să se întoarcă în America la mama lui, alături de care locuiește, începe să ia în considerare o mutare înapoi la Chicago pentru a fi mai aproape de fiul său. Între timp Celine se gândește să accepte noua slujbă ce i s-a propus în Franța, acolo unde ea, Jesse și cele două fiice locuiesc permanent.

Ați văzut filmele? Care este preferatul vostru?

XOXO

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Filmele lui 2021

Complet necunoscuți Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord să răspundă la[...]

4 Filme de văzut în perioada sărbătorilor de iarnă

The Holiday Calendar (2018) Abby, o fotografă talentată și plafonată la locul de muncă se reîntâlnește după mult timp cu bunul ei prieten fotograf de călătorii care se reîntoarce[...]

3 seriale de văzut pe Netflix în weekend

Sex/Life – Codependență Sex/Life i-a fost recomandat unei prietene de o prietenă și tot așa până mi-a fost recomandat și mie. Pentru unii telenovelist, pentru alții lipsit de[...]