Ultimele săptămâni mi-au permis să mă delectez cu câte un filmușor și să rătăcesc în voie pe străduțele Pinterest-ului, unde am și un panou dedicat Cinema-ului. Și, tot sărind printre culori și imagini, m-am gândit că ar fi rost de un articol cu glamour, căci autoizolarea poate să ne răpească multe, dar nu imaginația și strălucirea. Așa că, pe principiul ce să port oare în seara asta la plimbarea prin living, scot din pălărie 7 filme despre modă și frumusețe.

Marie Antoinette (2006)
Filmul ăsta e un deliciu vizual din toate punctele de vedere. De la costume până la make-up-ul delicat, nuanța de păr și coafuri, Kristin Dunst a interpretat o Marie Antoinette fragilă și excentrică totodată. Îmi amintesc că, la vremea când am văzut filmul, eram studentă și aveam la purtător un păr extrem de lung în care my bestie se juca încercând să copieze rococo-ul din capul lui Kristin Dunst, atât eram de fascinate de ce se întâmpla acolo.
How to marry a millionaire (1953)
Am ales filmul ăsta, deși nu e Monroe protagonista, pentru că am adorat să o văd cu turban și ochelari de vedere – cat-eye style – interpretând-o pe Pola. Glami, dar nu atât de glami ca în Gentlemen prefer blondes, cu buze pictate cu un roșu mai puțin intens și mai puțin accesorizată ca în alte ocazii, apariția lui Marilyn Monroe rămâne însă la fel de pregnantă. Și, ca o simplă curiozitate, amintesc în treacăt că filmul a fost regizat de un român, Jean Negulesco.

Coco avant Chanel (2009)
Audrey Tautou a avut un șarm aparte în Coco avant Chanel. Gamine style i s-a potrivit mănușă. Adică, zău, ce poate fi mai chic decât o minionă cu trăsături gingașe ascunsă în haine bărbătești? Am iubit costumele ei boyish, pălăriile, marinierele ei, machiajul natural, sprâncenele alea bine definite care au creat un look absolut yammy.
Charade (1963)
Nu putea să lipsească din listă un film cu Audrey Hepburn, căci oricât ar fi fost de căutate blondele cu forme voluptoase în acele zile, Audrey a știut să se facă remarcată în lumea filmului tocmai prin stilul ei în care grația și naturalețea ocupă un loc de cinste. N-am ales însă Breakfast at Tiffany’s – era o alegere prea previzibilă – am preferat să aduc în atenție Charade – filmul meu preferat cu Audrey Hepburn în distribuție și totodată genul de film care îmi dă senzația că a inspirat-o pe Rodica Ojog Brașoveanu să scrie seria Melania Lupu. Dar n-am ales filmul pe criteriul ăsta, ci pentru acel babushka style care se pliază atât de bine pe figura actriței și care, deși dificil de purtat, ei îi vine absolut fabulos.

La dolce vita (1960)
În little black dress, Anouk Aimée, interpretând rolul Maddalenei, arată absolut fabulos. Croiul rochiilor, eyeliner-ul, ochelarii aia cateye, dar mai ales atitudinea, felul în care pășește și zâmbetul, m-au făcut să fluier în urma ei la fiecare apariție. Un an mai târziu, Audrey Hepburn, diva iconică, purta în Breakfast at Tiffany’s , cel mai cunoscut film al ei, un look Givenchy asemănător, completat de un hairstyle ceva mai excentric decât coafura lui Anouk Aimée și minunat accesorizat.
Il Gattopardo (1963)
Cine a văzut il Gattopardo sigur îmi va da dreptate când spun că apariția Claudiei Cardinale e una de neuitat. Rochii, accesorii, make-up și hairstyle, totul e atât de bine pus la punct în filmul lui Visconti că îți taie respirația. Iar look-ul final, cel cu care CC apare la bal, încă îmi bântuie visurile. Desigur, sunt un pic subiectivă, întrucât după criteriile mele Claudia Cardinale a fost cea mai frumoasă femeie a vremurilor ei, reușind să îngenuncheze multe din divele pe val tocmai prin faptul că nu a fost și nu s-a vrut a fi o divă.

Head in the clouds (2004)
Am ales să închei cu filmul ăsta pentru că este un adevărat regal de culoare și stil, urmărind o poveste întinsă pe trei decade și totodată evoluția modei din perioadele respective. Charlize Theron a arătat splendid în ținutele ei manly, inspirate de Coco Chanel, și cu acel finger waves, hairstyle al anilor ‘20. Machiajul – ochi foarte bine conturați și sprâncene subțiri – beretele, accesoriile, țigara aia care completează atitudinea de fată care știe ce vrea, au creat un tot fabulos. Și spre deliciul și isteria mea s-a adăugat acel look de inspirație flapper, de pe la jumătatea filmului, cu make-up heavy, perle, culori întunecate, materiale fluide, când Gilda poartă rochia mamei ei. Pe scurt, m-a încântat mixul de ani ’20 – ’30 și touch-ul ăla de ani ’40 dinspre final.
Pe voi ce filme v-au inspirat la nivel vizual de-a lungul anilor?
XOXO

Lasă un răspuns