El tiempo entre costuras (2013)

Serialul a fost adaptat după romanul Mariei Dueñas , Iubirile croitoresei, și a apărut în anul 2013. Are 11 episoade și este cea mai scumpă producție spaniolă de televiziune. Filmările s-au desfășurat în Spania,Maroc și Portugalia, iar costumele și decorurile au fost un deliciu vizual. 

El tiempo entre costuras spune povestea Sirei Quiroga, o tânără spaniolă care lucrează alături de mama ei într-un atelier de croitorie. În timpul loviturii de stat din 1936, Sira pleacă din Madrid, după ce-și abandonează logodnicul și mama, și se stabilește în Maroc împreună cu Ramiro, un aventurier care îi ia mințile și banii și o lasă în voia sorții.

În ce mă privește am savurat serialul chiar mai mult decât am savurat cartea, găsindu-l viu și plin de culoare, cu personaje perfect interpretate de actorii aleși în rolurile principale. Le-am iubit pe Sira și Rosalinda, am trăit alături de ele vremurile alea tulburi și clipele de prietenie, și am înotat într-o mare de emoții. El tiempo entre costuras este o adevărată bijuterie și îl recomand tuturor celor care nu au reușit să-l vadă încă.

Poldark (2015 – prezent)

Poldark este o adaptare după romanul cu același nume scris de Winston Graham. Are deja vreo 4 sezoane și se află în curs de derulare. Serialul este produs de BBC One și pe lângă povestea care mie îmi place tare mult, contează pe niște peisaje absolut răvășitoare.

Ross Poldark se întoarce acasă în Cornwall după ce a luptat în Războiul de Independență din Statele Unite. Ce îl aștepată nu e deloc ce își imagina că va găsi. Se lovește de vestea că tatăl lui s-a ruinat și a murit, că mina pe care ar fi trebuit să o moștenească nu mai funcționează și că Elizabeth, logodnica lui, s-a logodit cu vărul său Francis, convinsă fiind că Ross a murit pe front.  

Mărturisesc că nu am citit romanul lui Winston Graham, dar povestea de pe sticlă m-a cucerit încă de la primele episoade. Poldark este un serial de aventură, despre legăturile de familie și despre clasele sociale, bogat în lecții de viață, în intrigi și povești de iubire.

War and Peace (2016)

Este o mini serie britanică, adaptată după romanul lui Tolstoi, Război și pace. Produs de BBC One, serialul a apărut la începutul lui 2016 și are numai 6 episoade.

Deși, la drept vorbind, am savurat mai tare War and Peace 2007, producție italo-franceză, pentru că îi iubesc pe Alessio Boni și pe Clémence Poésy și pentru că mi s-au părut absolut răvășitori în rolurile Andrei Bolkonsky, respectiv Natașa Rostova, producția din 2016 mi s-a părut mai îndrăzneață și m-a atras mai tare la nivel vizual.

Război și pace are la bază o poveste complexă și se învârte în jurul a patru familii aristocrate – Bolkonski, Rostova, Kuraghin, Bezuhov – și a poveștilor de iubire dintre membrii acestor familii, pe fondul războiului din 1812 când Napoleon invadează Rusia.

De recomand, recomand ambele seriale, atât cel din 2007, cât și cel recent din 2016, unul pentru emoție, celălalt pentru efect.

L’amica geniale (2018)

Prietena mea genială este ecranizarea primului volum din tetralogia napolitană scrisă de Elena Ferrante. A apărut spre sfârșitul lui 2018 și spune povestea unei femei în vârstă, Elena Greco, care începe să scrie despre prietenia de 60 de ani cu Lila, dispărută pe neașteptate și fără urmă. Totul începe în anii ’50, pe străzile dure din Napoli, și pe parcursul a câteva decenii le vom vedea pe cele două trăindu-și prietenia cu bune și rele, mergând de la fascinație la invidie și de la iubire la ură.

Serialul este produs de RAI și va avea câte un sezon a câte 8 episoade pentru fiecare din cele patru romane. Distribuție este cât se poate de napolitană, lucru care, mie cel puțin, mi se pare absolut genial. Din ce am citit castingul a durat aproape 7 luni, iar cea mai mare parte din actori, printre care și protagonistele, sunt actori aflați la prima experiență cinematografică. Culmea, asta nu scade deloc valoarea producției, ci din contră face ca totul să pară și mai autentic. Așadar, dacă sunteți în căutarea unei povești cu suflet, o poveste despre viață și despre prietenie, găsiți serialul pe HBO GO.

Les Misérables (2018 – 2019)

Un alt serial BBC One, apărut la final de decembrie 2018. Se difuzează în zilele de duminică și se pare că va avea 6 episoade. Îi are în rolurile principale pe Lily Collins care-i pentru mine o adevărată încântare și pe Dominic West.

Serialul este o adaptare după romanul Mizerabilii de Victor Hugo, roman considerat o operă a umanității și o adevărată frescă socială.

Primul episod se deschide cu o scenă cât se poate de puternică – câmpul de luptă de după bătălia de la Waterloo, iar povestea se învârte în jurul a două personaje: Jean Valjean, care părăsește ocna după o condamnare de 19 ani și Fantine, o tânără muncitoare, ademenită și abandonată  de un student bogat.

Cu toate că până acum a apărut numai un episod, pe mine m-a cucerit și vă mărturisesc că m-am decis să scriu acest articol imediat ce l-am terminat de vizionat. Vi-l recomand, așadar. E musai de văzut!

Sursă foto: Google.

Ați văzut cele 5 seriale propuse de mine? Ce alte seriale adaptate după romane v-au plăcut?

XOXO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

Filmele lui 2021

Complet necunoscuți Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord să răspundă la[...]

4 Filme de văzut în perioada sărbătorilor de iarnă

The Holiday Calendar (2018) Abby, o fotografă talentată și plafonată la locul de muncă se reîntâlnește după mult timp cu bunul ei prieten fotograf de călătorii care se reîntoarce[...]

3 seriale de văzut pe Netflix în weekend

Sex/Life – Codependență Sex/Life i-a fost recomandat unei prietene de o prietenă și tot așa până mi-a fost recomandat și mie. Pentru unii telenovelist, pentru alții lipsit de[...]