În Islanda există o tradiție numită “Jolabokaflod” (Potopul cărților de Crăciun). În ce constă tradiția asta? Ei bine, se pare că în locul cadourilor de tot felul, în Islanda oamenii oferă cărți, nu în dimineața de Crăciun, ci în seara de Ajun, astfel încât cărțile vor fi citite la culcare, în pat, între o boamboană de ciocolată și alta.

Aflând despre tradiția asta și mai ales pentru căîntotdeauna am crezut că nu poți da greș mergând pe mâna unei cărți când vinevorba de cadouri, m-am gândit să întocmesc o listă de cărți pentru toategusturile și vârstele. Luați de aruncați un ochi la cadourile învelite încoperți pe care vi le propun!

Pentru prietena ta cea mai bună – Prietena mea genială de Elena Ferrante

Prima carte din tetralogia semnată de Elena Ferrante, unde sunt surprinse copilăria și adolescența a două prietene bune – Lila și Lenu. E alegerea perfectă mai ales în cazul în care ai trecut prin viață mereu la brațul prietenei tale, căci vine cu un șuvoi de amintiri, calde ca o îmbrățișare și voioase ca un colind de Crăciun.  Găsiți cartea aici la un preț foarte bun. 

Pentru cei mici – Micul Prinț de Antoine Saint Exupery

Prima dată când am cititMicul Prinț a fost la ora de franceză, în școala generală, și nicicând timpul ăla de stat cuminte, cu spatele lipit de bancă, nu mi s-a părut atât de magic. Așadar, cred că nu trebuie să existe copilărie fără cărticica lui SaintExupery și că Moș Crăciun ar trebui să aducă tuturor copiilor cuminți un Mic Prinț. Cartea a apărut la editura Litera în 2018 și vine însoțită de ilustrațiile autorului. O găsiți pe Libris.

Pentru iubita ta – Douzeci de poeme de iubire și un cântec de disperare de Pablo Neruda

Publicat în 1924 când poetul avea numai 19 ani, volumul Douăzeci de poeme de iubire rămâne cea mai cunoscută și mai citită scriere apoetului. Ca un amestec dulce-amar de pasiune, senzualitate și dezolare, cartea e numai bună de dăruit unei iute romantice și îndrăgostite de versuri mai alesdacă o însoțești cu o cutie de bomboane de ciocolată. O puteți achiziționa de pe Elefant.

Pentru iubitul tău – Cele cinci limbaje ale iubirii de Gary Chapman

Relațiile nefericite se datorează adesea unui motiv simplu: vorbim limbaje de iubire diferite. De-a lungul carierei sale, doctorul Gary Chapman, consilier matrimonial, a identificat cinci limbaje ale iubirii. Cartea le abordează pe fiecare în parte, într-un stil accesibil, din care nu lipsește umorul, un stil care cel mai probabil va reuși să îl atragă și peiubitul tău. Găsiți cartea pe site-ul Diverta.

Pentru mama – Iubire amară de Elena Ferrante

Iubire amară este povestea relației mamă-fiică, o povesteintensă și tulburătoare, spusă de Delia, o femeie ajunsă la 40 de ani, a căreimamă moare în condiții misterioase, fapt care o zguduie și o obligă să-și retrăiască anii copilăriei și evenimentele pe cât de ciudate, pe atât de violente, petrecute în sânul familiei. Deși de Moș Nicolae nu mamei i-am făcut cadou cartea asta, ci mie, acum, după ce am terminat să o lecturez, știu sigurcă n-aș fi avut cum să dau greș dacă aș fi ales cartea asta pentru mama mea. O găsiți pe Diverta la un preț foarte bun în caz că vă hotărâți pentru ea.

Pentru cinefili – Păcatul originar de Anthony Quinn

Cartea este oautobiografie prin care omul Anthony Quinn privește în sine însuși și se povestește cititorilor, surprinzând debutul său ca actor, drumul prin viață și evenimentele tragice care l-au marcat. Pentru iubitorii de film (de-a lungul cărții vor apărea și alte figuri ale cinematografiei ca Gary Cooper, KatherineHepburn, Mae West, etc) și mai ales pentru fanii actorului care va rămâne nemuritor prin rolurile sale, Păcatul originar e un cadou cât se poate de inspirat. Cartea a apărut de curând la editura Nemira și o găsiți aici.

Pentru prietena ta feministă – Nes(u)pusele

Cele 5 scriitoare Adina Rosetti, Cristina Andone, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Victoria Pătrașcu aupus mână de la mână și au strâns 100 de povești despre 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă. Deși cartea este recomandată pentru vârstele între10 și 18 ani, eu o văd nemaipomenit de potrivită pentru acea prietenă rebelă și feministă pe care o avem cu toții. Cartea a apărut recent la editura Univers și vine însoțită de ilustrații cu adevărat magice. O puteți comanda aici.

Pentru prietenul pesimist –Hygge: rețeta daneză afericirii de Meik Wiking

În Danemarca sezonul Hygge este Crăciunul. Prin urmare nu există un moment mai bun ca sărbătorile de iarnă pentru a oferi această carte. Desigur, o poți oferi oricui, dar, cred eu,că cel mai bine și mai bine ar fi să o oferi oamenilor care s-au închis în ei și au uitat să se bucure de lucrurile simple. De ce spun asta? Pentru că despreasta e hygge, despre arta de a ști să găsești bucuria în orice – o lumânare parfumată, o baie cu multă spumă, o ciocolată caldă, o plimbare, șamd. Cartea a apărut la editura Litera și o puteți găsi aici

Pentru iubitorii de cărți motivaționale – Câteva motive să iubești viața de Matt Haig

La 24 de ani, lumea lui Matt Haig s-a prăbușit, iar els-a aflat la un pas de sinucidere. Câteva motive să iubești viața este opoveste adevărată despre depresie și despre cum să o depășești. Este mai multdecât o carte de self-help, este o carte de memorii, intensă și amuzantă careoferă răspunsuri pentru toți cei care trec printr-o criză existențială și nunumai. A apărut anul acesta la editura Nemira și o puteți comanda de pe Libris.

Pentru prietenul gurmand – Cină cu ficat și inimă de Mihaela Apetrei

Invitațiile la cină sunt pentru obezul Murki un fel de tactică de supraviețuire. Numai că invitații lui mor rând pe rând, iar polițiștii sunt neputincioși în fața acestor morți misterioase, în care lipsesc mobilul și arma crimei. Doar câțiva oameni dețin amănuntele care pot dezlega enigma. Și, în final, cu toții trebuie să răspundă la o întrebare: oare este o crimă să-ți dorești să fii fericit? Dacă prietenul gurmand se întâmplă să fie șiamator de policier atunci e musai să-i oferi romanul de debut al Mihaelei Apetrei, un roman savuros, plin de culoare și arome, apărut la începutul lui 2018 la editura Trei. Cei interesați găsesc cartea aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

8 idei de activităti pentru acasă

Citește mult și bine Citește toate cărțile pe care le-ai achiziționat în ultima vreme și pe care timpul nu ți-a permis să le deschizi. Eu am un teac generos care mă așteaptă pe[...]

Cadouri pe care iubitorii de cărti le vor adora

Se știe că luna decembrie este luna cadourilor și se mai știe și că cititorii adoră orice are legătură cu pasiunea lor, așa că m-am gândit să vin cu câteva idei de cadouri pentru[...]

5 Motive să te bucuri de vremea rece

Băuturile calde Vremea rece vine cu o ofertă variată, așa că, fie că ești genul ceai de portocală, fie că alegi ciocolata caldă ori vinul fiert, nu te poți plânge că iarna nu[...]