cioco

Este deja cunoscut că stilul de viaţă al omului modern este dominat de agitaţie şi griji care, mai devreme sau mai târziu, în funcţie de rezistenţa pe care fiecare dintre noi o are la factorii de stres, poate duce la depresie. Cu toţii ne-am confruntat la un moment dat cu stări de tristeţe sau cu dereglări ale somnului, cu toţii ne-am trezit plângând, cu sau fără motiv, într-o zi oarecare, cu toţii am avut clipe de însingurare, de oboseală şi de confuzie, clipe de pesimism care s-ar fi putut transforma în zile sau luni dacă nu am fi zis Stop! Nu e totuşi atât de simplu să spunem gata, de mâine viaţa mea va deveni un izvor de optimism. Trebuie să ne adunăm forţele, să învăţăm să ne cunoaştem, să facem pace cu noi înşine şi să ne punem voinţa la grea încercare. Depresia, mai mult decât o boală, este o dependenţă, este dependenţa de tristeţe, sindromul mortului-viu, prin urmare în astfel de cazuri cel mai înţelept este să prevenim, nu să tratăm.

Cel mai adesea începem să dezvoltăm depresii în goana noastră după marile ţeluri. Uităm să ne bucurăm de lucrurile simple, le ignorăm cu desăvârşire, ba uneori chiar ne încăpăţânăm să le scoatem din viaţa noastră de zi cu zi. Nimic mai greşit. Lucrurile care ne fac cu adevărat fericiţi sunt chiar aceste mici plăceri de care noi fugim consumând timp şi energie. De ce crezi că erai mai fericit pe vremea când erai copil? Tocmai pentru că dădeai valoare lucrurilor simple, pentru că jocul de-a Ţară, ţară, vrem ostaşi! şi îngheţata aia cu căpşuni, Scufiţa Roşie cred că îi zicea, erau o adevărată sărbătoare. Este adevărat. Adulţii au griji şi probleme importante. Perfect de acord, dar asta nu ne împiedică să citim o carte interesantă sau să ieşim pe înserate la o plimbare cu bicicletă sau cu rolele. Este adevărat că asta nu ne rezolvă problemele, dar sunt sigură că dacă începem să dăm o mai mare importanţă unor astfel de lucruri viaţa noastră se va confrunta cu mai puţine perioade dificile.

Trebuie să ne amintim în fiecare zi că viaţa nu este numai despre muncă, despre probleme şi responsabilităţi, viaţa este şi despre micile plăceri, despre oamenii dragi nouă, despre momentele de relaxare, viaţa este despre noi înşine,  despre ce ne încarcă pozitiv şi despre ce ne face să ne simţim vii. Fiecare dintre noi are dreptul la coşul lui cu mici bucurii. Puneţi în coş tot ce vă face fericiţi şi luaţi din el, în fiecare zi, câte un zâmbet. Încep eu. Uite aşa:

Muzica:

Mai înainte de toate, pe mine mă bucură muzica, mă bucură, mă vindecă, îmi dă imunitate. Cu muzica potrivită poţi uita tot ce te supără şi îţi poţi aminti momentele frumoase, muzica îţi dă răspunsuri şi uneori chiar pare că îţi găseşte rezolvări, nu există terapie mai plăcută şi mai de efect decât terapia prin muzică.

 Oamenii:

Interacţiunea cu persoanele dragi, cu persoanele care te ascultă, te înţeleg şi îţi dăruiesc din energia lor pozitivă poate face întotdeauna minuni. Este  adevărat că la întoarcerea acasă problemele nu s-au rezolvat şi te aşteaptă inevitabil în prag, dar le poţi înfrunta cu alt spirit şi cu mai mult curaj după câteva ore petrecute în preajma prietenilor.

Hobby-urile:

Fie că vorbim despre sport, cărţi, filme sau modă, un hobby îţi face întotdeauna viaţa mai fericită. Se ştie că oamenii fericiţi sunt frumoşi şi prima însuşire a omului frumos este aceea că vede numai frumosul în semenii săi; se mai ştie şi că o atitudinea pozitivă atrage numai energii pozitive şi totodată se ştie şi că energiile pozitive nu dau loc depresiei în viaţa noastră. Un cerc perfect şi sănătos, aşa-i?

Natura:

Plimbările în natură sau exerciţiile de respiraţie undeva într-un parc liniştit la orele dimineţii sunt un adevărat tratament pentru suflet, dar ce ziceţi dacă ne apucăm să îmbrăţişăm copaci? Poate părea o glumă, dar vă asigur că sunt cât se poate de serioasă. Terapia cu copacul este o formă de terapie holistică nemaipomenit de interesantă. Se spune că mesteacănul înlătură stresul, iar pinul ne vindecă de depresie şi de şocurile emoţionale. Ce zici? Te încumeţi să agăţi un copac?

 Culorile:

Studiile arată importanţa pe care o au culorile în viaţa noastră. Dacă vrem să combatem stresul şi să ne creştem pofta de viaţă culorile calde sunt cea mai bună opţiune. Roşu este considerat culoarea optimismului şi a acţiunii, portocaliu culoarea care aduce lumină, iar galben culoarea care ne înviorează şi ne eliberază de temeri. Desigur că putem opta şi pentru o schimbare de look, o tunsoare nouă sau doar pentru schimbarea culorii de păr. Indiferent de natura lor schimbările sunt întotdeauna benefice pentru starea de spirit.

Ciocolata:

Poate nu ştiaţi, dar dificultăţile de concentrare, oboseala cronică şi starea de despresie sunt adesea cauzate de deficitul de magneziu, iar ciocolata neagră este bogată în acest element. Prin urmare nu strică să avem la îndemână pentru zilele negre câteva bucăţele de ciocolată.

Ei bine, cred că aţi observat că bucuriile din coşul meu nu mă constă nimic. Cărţile se împrumută, ciocolata se împarte, natura e a tuturor, prietenii vin şi pleacă singuri, muzică găsim în orice atâta timp cât ştim să ascultăm… Dacă vrem să plângem, plângem, dacă vrem să ne bucurăm, ne bucurăm, alegerea este a noastră, a fiecăruia dintre noi.

XOXO

semnatura1

2 Comments
    • Hmmm… nu ştiu ce să zic, dintre noi două minunata eşti tu :))) te pup mult şi te îmbrăţişez, Lidia mea dragă :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

8 idei de activităti pentru acasă

Citește mult și bine Citește toate cărțile pe care le-ai achiziționat în ultima vreme și pe care timpul nu ți-a permis să le deschizi. Eu am un teac generos care mă așteaptă pe[...]

Cadouri pe care iubitorii de cărti le vor adora

Se știe că luna decembrie este luna cadourilor și se mai știe și că cititorii adoră orice are legătură cu pasiunea lor, așa că m-am gândit să vin cu câteva idei de cadouri pentru[...]

5 Motive să te bucuri de vremea rece

Băuturile calde Vremea rece vine cu o ofertă variată, așa că, fie că ești genul ceai de portocală, fie că alegi ciocolata caldă ori vinul fiert, nu te poți plânge că iarna nu[...]