A trecut ceva timp (nu foarte mult, ce-i drept) de când am început să lucrez cu chakrele, prin meditații ghidate, afirmații pozitive, exerciții de respirație, mudre, mantre și posturi de yoga cât mai simple, pentru cei mai puțin experimentați, din categoria cărora fac, în mod clar, parte. Cu toate că mă aflu abia la început de drum, recunosc că aspectul ăsta a ajuns să mă fascineze, cu atât mai mult cu cât, de la zi la zi, simt în viața mea schimbări semnificative. Am devenit mai energică, mai pozitivă, mai relaxată și mă îndrept spre mai mult, spre mai bine, spre mai armonios. Așa că m-am gândit să scriu despre treaba asta pentru cei interesați de chestii spiritual-motivaționale.

Mai înainte de toate ce sunt mudrele? Mudrele sunt gesturi spirituale care influențează fluxul de energie din corpurile noastre și care pot fi folosite în orice moment al zilei, fie că medităm, stăm la un film sau pur și simplu mergem pe stradă. Combinate însă cu meditația, cu mantrele și pranayama ( exercițiile de respirație) au un efect mult mai puternic și mai rapid. Există mudre pentru echilibrarea fiecărei chakre, dar în ce mă privește m-am axat mai mult pe mudrele pentru Chakra Rădăcină și pentru Chakra celui de-al Treilea Ochi unde am remarcat că sufăr un dezechilibru. Dacă nu ați reușit să identificați încă centrii energentici cu probleme vă recomand cartea lui Louise Hay – Totul este bine, unde veți găsi mai multe lămuriri. Deocamdată vă propun să lucrați cu fiecare chakra în parte, nu aveți nimic de pierdut, ci doar de câștigat o mare stare de bine.

Chakra Rădăcină (Muladhara):

Chakra Rădăcină are legătură cu instinctul nostru de supraviețuire și reprezintă răspunsul nostru inconștient de luptă sau fugă în fața provocărilor. La nivel ăsta funcționăm pur instinctiv, fiind influențați de foame, frică și de nevoile primare în general. Când ne este amenințată supraviețuirea experimentăm teamă; înfruntarea propriilor noastre temeri poate ajuta la echilibrarea acestei chakre. Pran Mudra este mudra care stimulează și energizează chakra rădăcină; degetul mare atinge vârfurile degetelor inelar și mic, în timp ce idicele și degetul mijlociu rămân extinse. Combinată cu exercițiile de respirație reduce oboseala și nervozitatea și îmbunătățește vederea. Pentru un efect mai puternic poate fi practicată în timp ce se repetă următoarele afirmații:

Mă simt în siguranță;

Sunt puternic, stabil și calm;

Pământul mă sprijină și îmi îndeplinește toate nevoile;

Sunt adaptabilă și împământată;

Îmi iubesc corpul și am încredere în înțelepciunea lui;

Am încredere că Sinele meu Superior îmi îndeplinește toate nevoile;

Viața mea e plină de prosperitate;

Sunt împăcată cu viața mea.

Chakra Sacrală (Swadhisthana):

Svadhisthana este în strânsă legătură cu lichidele, circulația sângelui, sexualitatea și reproducerea, cât și cu apa și proprietățile ei. Ea este centrul sexualitatii, dar și al emoțiilor, senzațiilor, plăcerii, mișcării și îngrijirii. Dhyana Mudra ( efectuată cam strâmb în poza mea din pricina condițiilor meteo care ne-au pus pe fugă) stimulează acest centru de energie. Puneţi mâinile în poală, cu palmele în sus; în afară de cele două degete mari care se vor atinge la vârfuri, toate celelalte se vor suprapune. Afirmațiile pentru echilibrarea Chakrei Sacrale sunt următoarele:

Îmi accept și îmi conștientizez sexualitatea;

Sănătatea mea fizică este puternică;

Merit să trăiesc plăcerile vieții;

Viața este plăcută;

Mă mișc ușor și fără efort;

Trăiesc cu pasiune;

Creativitatea curge prin mine;

Chakra Plexului Solar (Manipura):

Manipura Chakra se află în corespondență cu focul și arderea, guvernează metabolismul și este responsabilă de regularizarea și distribuirea energiei metabolice în corp. Acest lucru se realizează prin arderea materiei și transformarea ei în energie. Cea de-a treia chakra este în legatură cu respectul pentru propria noastră persoană și cu voința sănătoasă. Când Chakra Plexului Solar se află în dezechilibru ne lipsește puterea interioară și tindem să căutăm aprobarea și îndrumarea celorlalți. Pentru armonizarea acestui centru energetic folosim Ksepana Mudra care ne eliberează de emoțiile negative și ne crește încrederea în noi înșine; se efectuează prin lipirea palmelor una de cealaltă, în timp ce degetele arătătoare se unesc, iar celelalte se împletesc între ele. Afirmațiile pozitive pentru chakra plexului solar sunt următoarele:

Pot face orice îmi propun;

Onorez forța mea interioară;

Îndeplinesc orice obiectiv cu ușurință și fără efort;

Mă eliberez de toate emoțiile nesoluționate și negative;

Îmi revendic forța personală și controlul asupra vieții mele;

Mă accept complet așa cum sunt;

Merit să am succes;

Chakra Inimii (Anahata):

Chakra inimii este, în mod evident, în strânsă legătură cu iubirea; dacă alegem să îmbrățișăm iubirea necondiționată și recunoștința pentru tot ceea ce avem în viața noastră iubirea se va perpetua, va deveni o constantă. Pe măsură ce oferim iubire, primim iubire, acesta este cursul firesc. Pentru deschiderea inimii este nevoie să ne eliberăm de ego, iar respirația este una din cele mai importante chei în acest proces, alături de Mudra Lotusului (mâinile aduse împreună în fața pieptului, podurile palmelor unite, degetele mari unite la vârf, la fel şi degetele mici, în timp ce restul degetelor sunt separate ca petalele de lotus) și afirmațiile pozitive:

Primesc și dăruiesc iubire;

Mă iubesc și accept iubirea celorlalți;

Iert în totalitate greșelile și prejudecățile trecutului, ale mele și ale altora;

Merit să fiu iubită;

Îmbrățișez dragostea infinită și trăiesc în armonie cu tot ceea ce mă înconjoară;

Mă eliberez de judecată și ură, aleg să trăiesc în iubire;

Fac pace cu sufletul meu și cu tot ce se întâmplă în viața mea;

Chakra Comunicării (Visudha):

Visudha este centrul legat de comunicarea prin sunete, vibrații, exprimare de sine și creativitate. Prin atributele sale amintim ascultarea, vorbitul, scrisul, cântatul, telepatia și artele în general. Akaash Mudra ajută la echilibrarea celei de a cincea chakre; reduce emoțiile negative și stimulează gândurile și emoțiile pozitive. Ajută în meditație, încurajează dezvoltarea intuiției și a creativității. Se practică prin atingerea degetului mare cu cel mijlociu și extinderea vagă a celorlalte degete; împreună cu afirmațiile următoare devine mai eficientă:

Îmi exprim cu ușurință și încredere cele mai profunde sentimente si emoții;

Aud și spun adevărul;

Învăț în permanență și îmi dau voie să mă dezvolt;

Intențiile mele sunt exprimate cu claritate;

Creativitatea curge prin mine;

Chakra celui de-al Treilea Ochi (Ajna):

Chakra a șasea este asociată cu cel de al treilea ochi, un organ eteric al percepției psihice, aflat între cei doi ochi fizici. Cei cu probleme de vedere, insomnii, dureri de cap, coșmaruri sau dificultăți de atenție se pare că suferă un dezechilibru la acest nivel. Hakini Mudra este cea care armonizează atât acest centru energetic cât și chakra coroană; aplifică memoria, concentrarea și creativitatea și se poate practica în orice moment prin unirea la vârf a tuturor degetelor și rostirea cu voce tare sau în gând a următoarelor afirmații:

Vederea mea interioară este clara și putenică;

Am încredere în propria intuiție;

Văd totul cu claritate;

Sunt deschis propriei înțelepciuni;

Îmi pot manifesta/materializa viziunile.

Chakra Coroană (Sahasrara):

Chakra Coroană este chakra supremă și se află în legatură cu cea mai importantă glandă din sistemul endocrin, glanda pituitară. Cea mai efectivă metodă de echilibrare este meditația, combinată cu Hakini Mudra ( din nou) și cu următoarele afirmații:

Îmi accept și conștientizez spiritualitatea;

Divinitatea sălașluiește în mine;

Sunt ghidată de forța lumini și a iubirii;

Sunt ghidată de înțelepciunea mea interioară;

Universul este învățătorul meu.

4 Comments
  1. Mulțumesc pentru afirmații. De obicei le citeam in engleza,doar așa găseam mai multe , dar nu au același impact cum le au în limba materna. ✨

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related post

8 idei de activităti pentru acasă

Citește mult și bine Citește toate cărțile pe care le-ai achiziționat în ultima vreme și pe care timpul nu ți-a permis să le deschizi. Eu am un teac generos care mă așteaptă pe[...]

Cadouri pe care iubitorii de cărti le vor adora

Se știe că luna decembrie este luna cadourilor și se mai știe și că cititorii adoră orice are legătură cu pasiunea lor, așa că m-am gândit să vin cu câteva idei de cadouri pentru[...]

5 Motive să te bucuri de vremea rece

Băuturile calde Vremea rece vine cu o ofertă variată, așa că, fie că ești genul ceai de portocală, fie că alegi ciocolata caldă ori vinul fiert, nu te poți plânge că iarna nu[...]