Deși sunt o cititoare pasionată și în același timp un om care scrie și care își dorește să publice, nu pot să încurajez consumerismul. Persoanele care cumpără mai multe cărți decât pot citi, indiferent care le sunt motivele, nu sunt persoane pe sufletul meu, așa cum nu sunt în general cele care cumpără în exces orice fel de produse. Totodată consider că există pe piață o mulțime de cărți mult prea scumpe pentru calitatea pe care o oferă și asta pentru că, din păcate, avem o mulțime de cumpărători care se îngrămădesc să le bage în traistă fără să se documenteze înainte despre munca autorilor respectivi și despre ce ar putea să însemne cu adevărat acea lectură.
Vreau să menționez că prin articolul ăsta nu îndemn oamenii să facă pagubă autorilor sau editurilor, nici să se lase de citit ori să citească mai rar sau mai puțin, îi îndemn să fie mai asumați când vine vorba de cărțile pe care le cumpără și de cele pe care le țin în bibliotecă. Îi îndemn să aibă mai multă grijă de portofelele lor pentru că oricât n-am vrea să recunoaștem locuim într-o țară în care salariul minim e o glumă proastă. Cheltuiți, așadar, cu chibzuință și fiți mai selectivi!
Fă-ți un abonament la bibliotecă și împrumută cărți de acolo.
Știu că multe titluri, mai ales cele fierbinți, lipsesc de pe rafturile bibliotecii, dar sunt sigură că se găsesc destule lecturi interesante pentru toate gusturile. Iar dacă te temi de ideea că vei fi contra cronometru, să știi că poți să prelungești durata fără niciun fel de probleme. O altă alternativă ar fi Bookster, o bibliotecă modernă, unde găsești cele mai pe val cărți. Dacă la locul tău de muncă nu beneficiezi încă de serviciile Bookster, să știi că pe site-ul lor există un formular prin care îi poți contacta. Cine știe poate poate angajatorul tău își va face curaj și va intra și el în joc.
Fă schimb cu prietenele tale
Dacă ai prieteni/prietene care citesc atunci faceți schimb de cărți. Eu vă mărturisesc că apelez la varianta asta destul de des pentru că în felul ăsta pot citi cât mai mult, o pot face fără să mă stresez că nu-mi termin lecturile la timp (prietenii nu-mi pun termene) și pot totodată să am acces la cărți pe care poate că nu mi-ar fi dat niciodată prin cap să le cumpăr.Oamenii sunt diferiți, au gusturi diferite și sunt atrași de genuri diferite, iar eu adaug lecturilor mele de suflet și autorilor pe care îi iubesc câte un strop din lecturile de suflet ale prietenilor mei având astfel posibilitatea să descopăr noi autori pe care, dintr-un motiv, sau altul i-am evitat sau de care nici măcar nu auzisem vorbindu-se. De multe ori se întâmplă să achiziționez la rândul meu cărțile respective pentru că mă marchează profund și mi le doresc în bibliotecă. Alteori, însă, se întâmplă să dau peste cărțile alea despre care spuneam că sunt mult prea scumpe pentru calitatea lor și mă simt profund recunoscătoare că am avut posibilitatea să le citesc fără să scot vreun ban din buzunar.
Cumpără cărți din anticariate
Eu sunt o iubitoare de cărți vechi. Iubesc mirosul de hârtie îngălbenită. Primele mele achiziții literare din anticariat le-am făcut, anticariatul unui văr de-al tatei care îmi aducea de fiecare dată titlurile pe care i le ceream într-o stare nemaipomenit de bună. Cu părere de rău trebuie să spun că anticariatul respectiv s-a închis în urmă cu ceva ani așa cum s-au închis cam toate librăriile din orașul meu. Totuși am descoperit prin intermediul unei prietene Anticariat Unu care oferă servicii de calitate și cărți pentru toate gusturile, în ediții atât vechi, cât și noi, la prețuri foarte bune.
Învață să alegi cu grijă din lista cu noutăți
Sunt de părere că nu e niciodată o idee bună să ne lăsăm luați de val și să ne îngrămădim la noile apariții din pricina unui titlu interesant sau a unei coperți atrăgătoare. Eu cel puțin evit să mă arunc înainte când vine vorba de cărți despre care nu știu nimic, cărți despre care nimeni nu și-a spus încă părerea, iar editurile au vorbit numai în treacăt. Dacă vrei noutăți încearcă să te orientezi după autor. Un autor pe care îl iubești și care nu te-a dezamăgit niciodată, e întotdeauna o alegere bună chiar dacă nu beneficiezi de prea multe informații când vine vorba de noua lui carte.
Urmărește reducerile
Dacă există cărți pe care ți le dorești tare de tot, dar care ți se par prea scumpe la apariție, nu te descuraja. Fă-ți un wishlist și învață să ai răbdare. Urmărește reducerile și vei vedea că la ceva timp de la apariție prețurile vor scădea. Există o mulțime de librării online unde poți compara prețurile și poți alege varianta cea mai avantajoasă, aruncă un ochi pe site-urile lor cât de des poți.
Răsfoiește cartea înainte.
Ți-aș recomanda să nu pui multă bază pe descrierea de pe spatele unei cărți. Fie că mergi în librărie, fie că alegi să cumperi online, răsfoiește înainte cartea pe care vrei să o cumperi. În general se găsesc primele pagini ale cărților în format pdf, așa că poți să arunci o privire ca să te convingi că lectura pe care ai pus ochii chiar e pe gustul tău. E păcat să arunci banii pe ceva ce s-ar putea dovedi o mare dezamăgire.
Fă schimburi de cărți în grupuri care se adresează acestui segment
De multe ori se întâmplă să cumpărăm cărți care nu ne intră la suflet și pe care nu ținem neapărat să le avem în bibliotecă pentru că știm că nu ne vom mai întoarce niciodată la ele. Pentru cărțile astea s-au inventat grupurile de schimb. Lasă-le să circule! Înscrie-te în grup și lansează-ți oferta. Cu puțin noroc vei reuși să dai peste cineva care vrea să îți dea la schimb cărți pe care ți le doreai și pe care dintr-un motiv sau altul nu ai avut posibilitatea să le achiziționezi.
Lasă un răspuns